Tara

Vinspalten: Julens favoritter

Nyt julematen med deilig rødvin i glasset. Det balanserer de kraftige smakene.

-

Så er vi i opptakten til adventstid, jul, selskaper og feiringer. Mørketiden lyses opp med levende varme, skinnende pynt, stjerner i vinduer, adventskra­nser og staker. Bordene dekker vi med tradisjons­rike duker og dekorasjon­er, serviset kan vaere det samme som vi tar frem hver jul. For høytiden byr på minner og tradisjone­r.

Vi spiser ribbe og pinnekjøtt, torsk og lutefisk. Tilbehøret kan variere mellom landsdelen­e og forskjelli­ge skikker. Mange av rettene er kraftige, skapt i en tid da vi ofte hadde mer fysisk arbeid og trengte kraftigere kost. I moderne tid kan vi gjerne kutte ut overdådig tilbehør og servere mer av hovedråvar­en, som kjøttet eller fisken. Det blir mer elegant og eksklusivt, samtidig som det er en liten vri på det kjente og kjaere.

Kalkun er magert i seg selv, men får mye saftighet og smak når kjøttet gnis inn med smør, krydder, gjerne litt ekstra urter og stuffing. Tilberedes den i stekepose blir den ekstra saftig med god sjy på kjøpet. Kalkun kan gjerne kalles det moderne alternativ­et når man tenker helse. Julemat smaker vidunderli­g godt, men man blir stappmett på en annen måte enn når man spiser sushi og vegetarret­ter. Kalkun derimot, gir en mer balansert metthetsfø­lelse som kan passe når man har helsebevis­ste gjester på besøk.

Rødvin kommer på banen i den mørke årstiden. Mange drikker mye hvitvin for friskheten­s skyld, mens rødvin har de verdifulle tanninene som hjelper til å spalte fett. Ribbe og pinnekjøtt er ideelt til deilige rødviner. Bare pass på å ikke ha for søtt tilbehør, som ferdig surkål i pakke. Har du sett på innholdsfo­rtegnelsen hvor mye sukker den inneholder? Lag din egen surkål eller rødkål, da får den mer ekte smak og vinmatchen rundt bordet blir enda mer vellyk

ket. Et triks vi har nevnt før om kålrabista­bbe, er å koke den med litt gulrøtter for variert smak og tilsette litt sitron for friskhet. Grønnsaker i seg selv har ikke sødme, men det utvikles under varmebehan­dlingen. Tenk på det når du velger vin.

Juletorsk er noe for seg selv. Helt fersk, nytrukket og nykokt skaper den julestemni­ng i huset. Det er en så delikat fisk, men den metter overrasken­de mye. Husk at en god rødvin til bidrar med syre og hjelper på fordøyelse­n, så du kan gjerne unne deg mer enn ett ekstra glass.

Så var det lutefisken som feires og hedres i lang tid før jul. Servert i rikelige porsjoner, så fisken skjelver på fatet. Lutefisk kan nytes med både musserende vin, fyldig hvitvin og rødvin med myke tanniner. Slik kan du variere opplevelse­n hvis du spiser lutefisk mange ganger.

Kalkunen er en vinvennlig rett som møter rødvinen i glasset med et stort smil. Gjerne servert litt kjølig i store glass. Det gir det svale, leskende og forfrisken­de preget vi verdsetter med vin. Temperatur­en stiger raskt nok når vinen står i glasset i romtempera­tur.

Hvilken vin skal du velge? Du trenger ikke satse alt på et kort. Kjøp gjerne inn minst to ulike viner så gjestene kan prøvesmake, og diskusjone­n vil garantert gå ivrig for seg. Sett gjerne frem to vinglass til hver, hvis du har. Så arrangerer du et herlig måltid og vinsmaking i ett. Send da Taras vinspalte en god tanke underveis. Kos dere i tiden fremover med advent, juleforber­edelser og varierte smaker.

 ??  ?? VERTINNE: Gunnhild er klar for jul – og juleselska­per.
VERTINNE: Gunnhild er klar for jul – og juleselska­per.
 ??  ?? Gunnhild har vaert Taras faste vinspaltis­t siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.
I DETTE NUMMERET:
Vin til julemat.
Gunnhild har vaert Taras faste vinspaltis­t siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over. I DETTE NUMMERET: Vin til julemat.
 ??  ?? TIL JUL OG NYTTÅR: Kalkun er lett og deilig julemat som kan «jazzes» opp med spennende tilbehør. Leskende rødvin harmonerer perfekt.
TIL JUL OG NYTTÅR: Kalkun er lett og deilig julemat som kan «jazzes» opp med spennende tilbehør. Leskende rødvin harmonerer perfekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway