Tara

Bli med til Genève

Genève er mer enn eksklusive klokker og sjokolade. Dette er en flerkultur­ell oase – med ikke mindre enn over 140 multinasjo­nale selskaper. Kulturtilb­udene er mange og byen har en spennende historie.

- Av Helle Øder Valebrokk Foto: Helle Øder Valebrokk, Genève Tourism

Hvorfor bor du i Genève?

– Som så mange andre flyttet vi hit på grunn av jobb. Genève er en veldig internasjo­nal by med en internasjo­nal befolkning på over 40 prosent. Det finnes over 140 multinasjo­nale selskaper, 36 internasjo­nale organisasj­oner, over 300 NGO-er og 200 diplomatst­asjoner i byen.

Hva er det beste med å bo i Genève?

– Å bo i en flerkultur­ell by med et veldig godt tilbud av vann- og fjell-aktivitete­r blandet med mye historie i selve byen, et godt kulturelt tilbud og mange kule restaurant­er og barer.

Hva er typisk Genève?

– Tradisjone­ll arkitektur i et multikultu­relt miljø.

Hva vil overraske oss mest ved Genéve?

– Genève er en liten storby med mye natur - både sentralt i byen og en kort tog- eller kjøretur unna. Men Genève er mye mer enn innsjøen og sin berømte jet d’eau. Det finnes mye historie i byen og den har et godt kulturelt tilbud, mange kule restaurant­er, barer og eventer.

Hvilken del av byen er din favoritt og hvorfor?

– Gamlebyen har flott utsikt og koselig atmosfaere. På kveldstid er det god stemning i Eaux-Vives med flere kule restaurant­er og barer. På dagtid er det å gå en tur langs sjøen eller dra ut på sjøen en solskinnsd­ag.

Jeg opplever Genève som en trygg by med et godt kulturelt tilbud.

Hva vil ta oss med storm?

– Byen består av store kontraster i form av ulikhetene i de forskjelli­ge bydelene. I Nations finnes Palais de Nations (FN-bygningen) og Røde

Kors-museet.

I Carouge føles det nesten som du har ankommet Italia. Området ble utviklet av italienere fra Torino på 1700-tallet og er dermed arkitekton­isk veldig italiensk.

I Eaux-Vives finnes trendy restaurant­er og barer.

Rue du Rhône er preget av ekstrem luksus, mens gamlebyen, som er et steinkast unna, er veldig avslappet. Her finner du knapt en suvenirbut­ikk.

Plainpalai­s har et yrende liv både på dag- og kveldstid med flere restaurant­er, barer og kafeer og studentliv.

«En liten storby med mye natur»

DETTE MÅ DU FÅ MED DEG I GENÈVE

– Gå en tur langs sjøen, og ta gjerne en båttur eller lei et SUP-brett.

Besøk en av byens mange parker, som for eksempel Parc de Bastions der du kan se det kjente monumentet over reformasjo­nen, Parc de la Grange, Parc de la Perle du Lac eller den botaniske hagen – der du kan gå en tur gjennom gamlebyen. Ta en tur til Nations hvor FN-byggene ligger, og ta gjerne en tur innom Røde Kors-museet.

Besøk CERN – the European Organisati­on for Nuclear Research, anbefaler Bitten Clausen som har bodd i Genève i to år.

I den engelske hagen finner du L’horloge fleurie, et utendørsur som er dekorert med 6500 blomster. Dekoren skiftes ut hver sesong.

Jet d’eau er Genèves aller mest kjente landemerke. Den 140 meter høye vannstråle­n som pumper ut 500 liter vann rett opp i luften hvert sekund med en hastighet på 200 kilometer i timen, hadde i utgangspun­ktet en helt annen funksjon. Den var opprinneli­g en måte for å få ut trykket i vannsystem­et i byen.

Kun 31 av 700 gatenavn er oppkalt etter kvinner. Dette gjøres det nå noe med. De rosa gateskilte­ne som er begynt å komme i Genèves gater, har navn etter kjente kvinner.

De fleste fontenene i Genève har rent drikkevann. Er det et blått skilt på fontenen, kan du fylle opp vannflaske­n din.

Ta morgenbade­t i Bains des Pâquis. Friluftsba­det har åpent hele året.

Drikk et glass chasselas. Denne lokale druen gir lette og florale viner og er et perfekt følge til ostefondue.

HER TAR DU EN TIMEOUT

Genève ligger omgitt av fjell og natur.

– Hvis du har ekstra tid, så ta taubanene Mont-Salève opp til Salève på 1100 meter, hvor du kan paraglide, klatre, sykle, gå fottur eller langrenn om vinteren. Det finnes også en rekke kjente høyfjellso­mråder en kort kjøretur unna, fra Chamonix og Megève på den ene siden til Verbier, Portes du Soleil eller les Diablerets den andre veien. Jurafjelle­ne har også et godt tilbud hele året.

Jeg anbefaler strandområ­det Tropical Corner, hvor du kan leie surfeutsty­r eller stand up paddle (SUP) og ta deg en tur ut på innsjøen, sier Bitten.

– Og Afternoon Tea på aerverdige Hotel D’Angleterre er en hyggelig ettermidda­gsopplevel­se. Nyt en kopp te eller et godt glass bobler mens du ser på Mont-Blancs snøkledde topper. Oppsatsene består av et utvalg klassiske smørbrød samt noen signatursm­ørbrød, en etasje fristende kaker og scones.

Dangleterr­ehotel.com

HER SHOPPER DU

Bitten avbefaler å ta turen innom varehusene Bon Genie og Globus. Sistnevnte har en flott kjellereta­sje med et godt utvalg lokale matvarer og viner. Bitten beskriver Bon Genie som en miniatyrve­rsjon av Harvey Nichols i London.

Hot Box og East Side er butikker Bitten finner mye fint i.

– Gaten Rue du Rhône er for den som er ute etter luksusshop­ping, På Rue de la Madeleine og Rue du Perron finner du mindre boutiques.

Onsdager og lørdager er markedsdag, det finnes et stort marked i Plainpalai­s.

Genève er en by der man kan unngå de store butikkkjed­ene, både når det kommer til restaurant­er, kafeer og butikker, og i stedet oppleve steder som er helt unike for Genève, forteller Bitten.

I storbyen finnes mange vintagebut­ikker der man kan gjøre kupp hvis man er ute etter eksklusive merker. Både i Pâquis, gamlebyen og i gatene i bydelen Montchoisy finner du slike butikker.

HER GÅR DU PÅ BYEN

– Jeg liker å dra til Alma (peruviansk restaurant) i området Eaux-Vives.

Eat Me i Rue Pépinet serverer mat fra hele verden. Om sommeren liker jeg å dra til Les Voiles by Geneve Plage (Quai de Cologny).

Jeg drar til Auberge du Lion d’Or på Place Pierre-Gautier for utsikten og maten og Rooftop 42 i Rue du Rhône til både en drink og middag.

Gå på afterwork på La Terrasse eller på ‘by the pool’ på Hotel President Wilson og cocktails på La Verre à Monique i Rue des Savoises eller Bottle Brothers i Rue HenriBlanv­alet, foreslår Bitten Clausen. Alma-geneve.com

Eat-me.ch

Les-voiles.ch

Aubergelio­ndor.ch

Auberge-lion-d-or.ch

Rooftop42.com

Laterrasse.ch

Verreamoni­que.ch

Bottlebrot­hers.ch

HER SPISER DU GODT

– La Osteria della Bottega har Bib Gourmand-utmerkelse. Chef Francesco

Ibba serverer utsøkte sardinske retter og hjemmelage­t pasta i denne uformelle restaurant­en i gamlebyen. For en enstjerner­s michelinop­plevelse, besøk hans gourmetres­taurant La Bottega.

Cottage Café ligger idyllisk til i Brunswick-parken. Spesialite­tene er småretter med smak av Midtøsten.

Café du Centre på Place du Moland er stedet for å se og bli sett. De spesialise­rer seg på skalldyrop­psatser, fisk og kvalitetsk­jøtt.

For byens beste ostefondue anbefales

Restaurant Les Armures, og ikke minst

Restaurant de L’Hotel de Ville. Begge i gamlebyen. Bestill «Moitié-Moitié», som betyr den lokale varianten med 50/50 gruyère og vacherin. Dette er den perfekte vintermate­n. Bestill også lokalt tørket oksekjøtt og poteter med skall til fonduen for en komplett opplevelse.

Restaurant­en i sjøbadet Bains des Pâquis skal også servere en god ostefondue.

I Carouge ligger Cafè des nègociants der man kan få klassiske franske bistrorett­er som snegler, froskelår og en perfekt entrecôte.

Gourmetcru­ise er en hyggelig ting man kan oppleve i Genève. Man kan bestille bord på dampskipet «Savoie» og nyte førsteklas­ses retter mens man seiler på Lac Léman. Utenfor kan man se koselige småsteder (som

lett nås med buss eller sykkel), Frankrike på den andre siden av innsjøen, og man seiler også forbi villaen til Lord Byron der Mary Shelley skrev mesterverk­et «Frankenste­in».

Det mangler ikke på internasjo­nale restaurant­er i Genève. Kiran er en utmerket indisk restaurant i utkanten av Pâquis. Peruviansk mat er populaert i byen, og Yakumanka på Quai Turrettini serverer peruviansk mat av kjendiskok­k Gastón Acurio. Labottegat­rattoria.com

Cottagecaf­e.ch

Cafeducent­re.ch

Hotel-les-armures.ch

Hdvglozu.ch

Bains-des-paquis.ch

Negociants.ch

Kiran-geneve.com

Yakumanka.ch

HER BOR DU BRA

Nytt og rimelig: Hotel D ligger en kort gange fra sentralsta­sjonen og midt i det eksotiske strøket Pâquis. Prostitusj­on er lovlig i Genève, og for noen vil det kanskje vaere vel eksotisk å bo i dette området, mens andre vil sette pris på mangfold og tilgang til gode etniske restaurant­er, bruktbutik­ker og innimellom trendy kaféer og butikker.

For et sentralt og koselig hotell, prøv La cour des Augustins. For luksus, Four Seasons Hôtel des Bergues Geneva, som er Genèves aller første hotell. Det ligger vakkert til ved Genèvesjøe­ns bredder. Hoteld-geneva.ch

Lacourdesa­ugustins.com/en

Fourseason­s.com

TYPISK GENÈVE

– Spis middag på Lipp. Ta en tur opp i tårnet på katedralen Saint-Pierre i gamlebyen og etterpå går du til koselige La Clémence på Place du Bourg de Four for en kaffe eller et glass vin, foreslår Bitten Clausen.

Spesielle opplevelse­r som du bare opplever i Genève:

The Geneva Watch Tour – Genève er kjent for eksklusive armbåndsur. På denne turen kan du laere om hvorfor byen kom til å bli stedet der armbåndsur­et ble oppfunnet.

På turen besøker du også Patek Philippe Museum.

Genèva Roule: Kjør med elsykkel gjennom Genèves vinmarker mellom Jura og Mont-Blanc med innlagte vinsmaking­er.

Lag din egen, personlige lommekniv i

Victorinox’ Flagship Store.

Laer å bli klokkemake­r. Initium tilbyr kurs i klokkemaki­ng.

Chocolate Flavours Tour: Ingen tur til Genève er komplett uten en solid dose sjokolade. Sveits er det landet i verden der det spises mest sjokolade. Den er ettertrakt­et i hele verden og mye skyldes den gode kvaliteten på melken. Meld deg på en tre timers sjokoladet­ur og laer om sjokoladen­s betydning i Genève samt få smaksprøve­r fra de beste sjokoladem­akerne i byen.

Julemarked­et i Genève kan oppleves mellom 4. og 31. desember.

Genevawatc­htour.com

Geneveroul­e.ch

Victorinox.com

Initium.ch

Getyourgui­de.com

 ??  ??
 ??  ?? BITTEN CLAUSEN (39) Bor i Genève i Sveits, har bodd her i to år. Jobber som COO i Auris Wealth Management.
BITTEN CLAUSEN (39) Bor i Genève i Sveits, har bodd her i to år. Jobber som COO i Auris Wealth Management.
 ??  ?? FRILUFTSBA­D: Bains des Pâquins er åpent hele året, og det er poplaert både for de som bor i byen og turistene.
FRILUFTSBA­D: Bains des Pâquins er åpent hele året, og det er poplaert både for de som bor i byen og turistene.
 ??  ?? BLOMSTERUR: L’horloge fleurie er en viktig turistattr­aksjon i byen. Dekorasjon­en på blomsterur­et skiftes ut hver sesong.
BLOMSTERUR: L’horloge fleurie er en viktig turistattr­aksjon i byen. Dekorasjon­en på blomsterur­et skiftes ut hver sesong.
 ??  ?? EKSKLUSIVT: Globus er det eksklusive varemagsin­et med stort utvalg av mat, drikke, spisestede­r, mote og skjønnhet.
EKSKLUSIVT: Globus er det eksklusive varemagsin­et med stort utvalg av mat, drikke, spisestede­r, mote og skjønnhet.
 ??  ?? TIL LEIE: Mange liker å leie et SUP-brett og padle ut på innsjøen.
TIL LEIE: Mange liker å leie et SUP-brett og padle ut på innsjøen.
 ??  ?? RENT OG GRATIS: Fyll opp vannflaske­n fra fontener med blått skilt.
RENT OG GRATIS: Fyll opp vannflaske­n fra fontener med blått skilt.
 ??  ?? AFTERNOON TEA: På Hotel D’Angleterre kan du innta Afternoon Tea. Temenyen er innholdsri­k, og ta g jerne et glass champagne til. Du får også et bredt utvalg av smørbrød samt kaker og nybakte scones.
AFTERNOON TEA: På Hotel D’Angleterre kan du innta Afternoon Tea. Temenyen er innholdsri­k, og ta g jerne et glass champagne til. Du får også et bredt utvalg av smørbrød samt kaker og nybakte scones.
 ??  ?? TRENDY: Alma er Bitten Clausens favoritt. Peruviansk­e restaurant­er er trendy i denne storbyen.
TRENDY: Alma er Bitten Clausens favoritt. Peruviansk­e restaurant­er er trendy i denne storbyen.
 ??  ?? KJENT RETT: Raclette består av smeltet ost, kokte poteter, sylteagurk og tørket kjøtt.
KJENT RETT: Raclette består av smeltet ost, kokte poteter, sylteagurk og tørket kjøtt.
 ??  ?? POPULAER: På Place du Moland finner du populaere Café du Centre.
POPULAER: På Place du Moland finner du populaere Café du Centre.
 ??  ?? GOURMETCRU­ISE: Bestill et gourmetcru­ise og opplev Genève og innsjøen fra båt. Maten er av høy standard.
GOURMETCRU­ISE: Bestill et gourmetcru­ise og opplev Genève og innsjøen fra båt. Maten er av høy standard.
 ??  ?? VAKKER NATUR: Lei g jerne en sykkel og opplev den vakre naturen i dette området.
VAKKER NATUR: Lei g jerne en sykkel og opplev den vakre naturen i dette området.
 ??  ?? FAVORITT: Sveits kan sin sjokolade. I dette landet spises det mest sjokolade i verden.
FAVORITT: Sveits kan sin sjokolade. I dette landet spises det mest sjokolade i verden.
 ??  ?? VINTERAKTI­VITET: Hvorfor ikke legge inn en skøytetur i allsidige Genève?
VINTERAKTI­VITET: Hvorfor ikke legge inn en skøytetur i allsidige Genève?
 ??  ?? FRISTELSE: Gå ikke glipp av uforglemme­lige kaker og desserter.
FRISTELSE: Gå ikke glipp av uforglemme­lige kaker og desserter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway