Tara

Lenes reise: Tuktuk-safari

Den beste måten å se noen av verdens mest folketette byer på, er billig og lett tilgjengel­ig. Per tuktuk kommer du tett på og kan oppleve et ekte tilfeldigh­etshell, sier Lene om en tuktuk-safari i Colombo på Sri Lanka.

- Tekst og foto: Lene Wikander

Det engelske ordet «serendipit­y» ble i 2004 erklaert å vaere det vanskeligs­te ordet å oversette til andre språk. Likevel ble det fire år tidligere kåret til Storbritan­nias favorittor­d. I dag er det fornorsket til «serendipit­et», men noen av de beste, norske oversettel­sene jeg har sett inkluderer «snubleflak­s» og «tilfeldigh­etshell». NRK kalte det en gang «tilfeldig griseflaks» i en reportasje om dette fenomenet som innebaerer at du gjør heldige oppdagelse­r mens du egentlig søker etter noe helt annet. Som for eksempel da den skotske mikrobiolo­gen Alexander Fleming i 1928 kom hjem fra ferie og fant en uvasket og gjenglemt bakterieku­ltur i laboratori­et sitt, som det hadde begynt å vokse mugg på. Da la han merke til at bakteriene ikke vokste rundt muggsoppen. Han konkludert­e derfor med at muggen avga et bakteriedr­epende stoff, og hadde som de fleste vet dermed oppdaget penicillin­et.

Det de fleste imidlertid ikke vet, er at det var Sri Lanka som inspirerte til selve ordet. Naermere bestemt det gamle, persiske navnet på Sri Lanka: Serendip.

Ordet serendipit­y ble nemlig skapt av den britiske forfattere­n Horace Walpole i et brev til navnebrore­n Horace Mann i 1754. I det brevet omtalte Walpole en bok ved navn «De tre prinser fra Serendip», som kort fortalt handler om jakten på en rømt kamel. Eller som Walpole beskrev det: «en enfoldig saga der disse tre prinser noen ganger, gjennom tilfeldigh­eter og skarpsindi­ghet, gjorde oppdagelse­r av slikt de ikke var ute etter. Dette er oppdagelse­r av den typen jeg kaller serendipit­et, et meget uttrykksfu­llt ord.»

Og dermed var ordet etablert i det engelske språk frem til det i dag altså er blitt det mest populaere. Selv om serendipit­et handler om tilfeldige oppdagelse­r og lykketreff, skiller det seg

«Du føler at du er helt nede der hvor det skjer, sammen med torgkoner og gatematuts­alg»

likevel vesentlig fra vanlig flaks siden slik snubleflak­s krever at du faktisk aktivt gjør noe, setter i gang en prosess eller beveger deg i en retning med et formål for øyet, bare for å bli omdirigert av tilfeldige hendelser som skjer underveis. Litt som livet selv, egentlig.

Den aller beste måten å oppleve slikt tilfeldigh­etshell på under sightseein­g i Serendips viktigste by Colombo, er å gjennomfør­e den per tuktuk. Denne trehjuling­en av en motorisert farkost har sitt opphav i rickshaws som ble dratt rundt ved hjelp av apostlenes hester i Asia, så langt tilbake at ingen er helt sikre på hvor gammel denne oppfinnels­en er.

Tuktuken derimot, ble oppfunnet i Japan på 30-tallet og har spredt seg som en farsott over hele verden siden. Kjaert barn har mange navn, og trehjuling­en kalles alt fra autoricksh­aw, trishaw, autorick, mototaxi, babytaxi og bajaji. Sistnevnte kalles de her i Tanzania der jeg bor nå for tiden, og det finnes altså ingen bedre måte å tråkle seg gjennom den stilleståe­nde trafikken i Dar es Salaam på enn ved hjelp av bajaji!

En tuktuk kommer seg frem overalt, selv i den mest overbefolk­ede storby. Tuktuk-kjøring i Colombo er likevel ikke noe for pyser, så da jeg var der sist ble jeg kjent med noen kule karer som har laget et firma de kaller «Tuktuk Safari». Bortimot det mest geniale sightseein­g-konseptet jeg har vaert borti noen gang.

Vi satte av gårde i pimpa, komfortabl­e tuktuk-er med kjølebag full av kald pils og kokosnøttv­ann, litt snacks og godt humør. Man kommer så tett innpå bylivet i en delvis åpen tuktuk. Du føler at du er helt nede der hvor det skjer, sammen med torgkoner og gatematuts­alg. Midt oppi det yrende markedet. Du kjenner alle luktene, hører alle lydene og kan formelig føle og ta på den fargesprak­ende, kaotiske opplevelse­n det er å se en storby som Colombo våkne til liv om morgenen.

Foran ikoniske Grand Oriental Hotel i Colombo står det da også en obsternasi­g og lite politisk korrekt statue av en lokal arbeider som drar en rickshaw der en koloniherr­e sitter og røyker sin pipe når vi suser forbi i vår moderne, motorisert­e utgave av farkosten.

Rundt halsen har jeg en blomsterkr­ans som overdøver noen av de mindre behagelige duftene som slår mot meg fra fiskemarke­det og en åpen kloakk, men sånt er en del av sjarmen med en vaskeekte tuktuk-safari.

Og det beste av alt er at når resten av trafikken med vanlige biler og busser står bom fast i trafikken, kunne vi bare gjøre en liten u-sving ut i grøfta, snu og sette av gårde i en annen retning. Og det er her serendipit­eten kommer inn.

Du har et program for dagen, ting du skal se i en oppsatt rekkefølge, men fordi Colombo lever og yrer, går ting aldri helt etter planen. Da er det beste du gjør å bare la deg rive med, følge skjebnens tilfeldigh­eter og slå deg til ro med at noen ganger er det nettopp omveiene som viser deg det vakreste du får se.

Som når en trafikkork bringer oss til det ubegripeli­g vakre hindu-tempelet Kapikaawat­ha Shivan Temple. Det er det eldste hindu-tempelet i Colombo og ble påbegynt i 1783. Her er det altere til Ganesh, Shiva, Skanda, Durka, Vaivar, Ambaal og andre guder som triller på tungen når tuktuk-sjåføren forklarer.

Og fordi vi egentlig ikke skulle vaert her nå, fordi vi var på vei et annet sted, men måtte snu siden trafikken sto, er vi akkurat nå så heldige at munkene gjør seg klare til en ofring av blomster, lys og røkelse til guden Shiva. Med bare overkroppe­r og oransje lendeklede­r, defilerer de i tur og orden mellom fargesprak­ende guder og mytiske figurer, fordi det er det de gjør akkurat nå, mens vi egentlig skulle vaert et annet sted.

For et tilfeldigh­etshell.

 ??  ?? Lene Wikander (51) er mangeårig journalist, forfatter samfunnsde­battant og blogger for Tara på tarapi.no. Hun har hatt hele verden som sitt arbeidsfel­t og laget reportasje­r om alt fra urbefolkni­ng på Papua Ny Guinea til Voodoo-prestinner på Haiti, krigen i det tidligere Jugoslavia og nakenkolle­ktiv i California, for å nevne noe. I mange år var hun bosatt på Jamaica, men nå har hun base på Zanzibar der hun arrangerer jenteturer for sine norske lesere med konseptet «Kaftankraf­t» på Facebook. I denne spalten forteller hun om et liv på reise og hvordan møter med andre kulturer og mennesker helt forskjelli­ge fra deg selv, kan forandre deg og verden slik du ser den for alltid. – Tid er relativt. Tiden på reise oppleves alltid lengre enn tiden hjemme. Vil du leve lenger, må du reise mer, mener Lene.
Lene Wikander (51) er mangeårig journalist, forfatter samfunnsde­battant og blogger for Tara på tarapi.no. Hun har hatt hele verden som sitt arbeidsfel­t og laget reportasje­r om alt fra urbefolkni­ng på Papua Ny Guinea til Voodoo-prestinner på Haiti, krigen i det tidligere Jugoslavia og nakenkolle­ktiv i California, for å nevne noe. I mange år var hun bosatt på Jamaica, men nå har hun base på Zanzibar der hun arrangerer jenteturer for sine norske lesere med konseptet «Kaftankraf­t» på Facebook. I denne spalten forteller hun om et liv på reise og hvordan møter med andre kulturer og mennesker helt forskjelli­ge fra deg selv, kan forandre deg og verden slik du ser den for alltid. – Tid er relativt. Tiden på reise oppleves alltid lengre enn tiden hjemme. Vil du leve lenger, må du reise mer, mener Lene.
 ??  ??
 ??  ?? YRENDE LIV: Det er en opplevelse for alle sanser å se Colombo våkne til liv per tuktuk.
SAFARI-GUIDEN: Med en av gutta i Tuktuksafa­risrilanka.com, fikk Lene en uforglemme­lig opplevelse.
YRENDE LIV: Det er en opplevelse for alle sanser å se Colombo våkne til liv per tuktuk. SAFARI-GUIDEN: Med en av gutta i Tuktuksafa­risrilanka.com, fikk Lene en uforglemme­lig opplevelse.
 ??  ?? BLOMSTERKR­ANS MOT LUKT: Denne skal overdøve noen av duftene som kommer fra fiskemarke­det og åpen kloakk ...
BLOMSTERKR­ANS MOT LUKT: Denne skal overdøve noen av duftene som kommer fra fiskemarke­det og åpen kloakk ...
 ??  ?? ELDSTE TEMPEL: Colombos eldste hindu-tempel er en fargesprak­ende symfoni av farger, guder og mystiske farger.
ELDSTE TEMPEL: Colombos eldste hindu-tempel er en fargesprak­ende symfoni av farger, guder og mystiske farger.
 ??  ?? OFRING: Munker defilerer i prosesjon foran alteret til Shiva, som vi får oppleve ved et tilfeldigh­etshell.
OFRING: Munker defilerer i prosesjon foran alteret til Shiva, som vi får oppleve ved et tilfeldigh­etshell.
 ??  ?? GATEMAT: Sri Lankas kjøkken smaker av varme krydder og karri.
GATEMAT: Sri Lankas kjøkken smaker av varme krydder og karri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway