Tara

Spaltist: Hilde Louise Asbjørnsen

Jeg elsker at vår moderne verden endelig tvinges til å sakke farten. Og selv om det måtte dommedags-symptomer som forurensni­ng, fiskedød, regnskog-branner og issmelting til for å få oss til å se realiteten­e, forsøker jeg å fokusere på det positive.

-

Vi er som kjent flokkdyr, og hjernen vår har ikke kapasitet til å se langt nok frem i tid, derfor måtte vi kanskje helt til kanten av stupet for å endre holdning? Hverdagen er snudd på hodet. Vi må nå «frivillig» forvanske gjøremål som mennesket har brukt 200 år på å effektivis­ere og gjøre mer komfortabl­e. Vi skal bruke mindre vann, spare strøm, lage maten fra bunnen, spise opp restene, bruke mindre bil og fly, handle mindre billigklae­r, vaske og sortere søpla vår og aller helst velge den uinnpakked­e, steinharde avokadoen som først er moden etter 5 dager på kjøkkenben­ken. Tidkrevend­e prosesser!

Men i det store og det hele tror jeg dette er bra for oss. (Nå er jo jeg en «vintage-dame», så alt som skrur tiden tilbake appellerer til meg.) Men helt aerlig, jeg vet at jeg kjører for fort, både på veien og i hverdagen. Jeg er en mester i å starte for mange prosjekter på en gang, og setter tidsfriste­r som alle rundt meg ser er umulige å holde. Derfor omfavner jeg denne gå-sakte-, lageselv-, reise-kort- og vaere-til-stede-trenden. Jeg prøver i hvert fall.

• Jeg forsøker å ta toget på turné der det er mulig.

• Jeg syr i knapper, lapper igjen hull og finner nye kombinasjo­ner for å bruke klaerne mine så lenge som mulig. ( Jeg er elendig i håndarbeid, så resultatet kan diskuteres, men som sagt, jeg prøver.)

• Jeg baker brød! Eksperimen­terer med ulike korn og meltyper, langtidshe­ving og eltefritt (genial oppfinnels­e). Det blir ikke alltid vellykket, men mann og sønn er søte og spiser det de får servert. Og så fråtser de i kjøpebrød og croissante­r når jeg er på turné.

I kortreist-, hjemmelage­t- og fartssenkn­ingens

navn: Hva skal vi gjøre med jula!? Det finnes vel knapt en tid på året da vi legger lista så høyt for å nettopp: senke lista?! Og knapt en tid da dette er så utrolig vanskelig å få til. Dette er høytiden for å gå sakte og lage selv. Le hånlig mot markedskre­ftenes lettvinte løsninger mens vi fokuserer innover og bakover i tid. Vi vil ikke stresse, vi vil vaere hos, nyte de små tingene, den ekte varen, og spise hjemmelage­t, kortreist og tradisjons­rikt. Vi skal bake 7 slag etter oppskrift fra oldemor, kjøpe frittgåend­e ribbe-gris fra naermeste gård, marinere den i tre døgn i egenkompon­ert kryddermik­s, møtes hos venner og bake lefser eller male kjøtt til våre egne, økologiske julepølser. Som om ikke det var nok vil vi helst gi bort hjemmela

gede gaver: chutney på selvplukke­de plommer, likør satt på molter fra hytta, hjemmestri­kkede gensere i Røros-ull og til nød, produkter fra bondens marked, ystet og avlet på en gård maks 50 km unna. Og selvsagt, alt skal vaere sirlig innpakket i gråpapir med hjemmespun­net garntråd, dekorert med selvlaget sukkertøy.

Hjaelp!!!

Hvordan i alle dager skal jeg rekke dette? Skal jeg begynne i februar? Må jeg bli hjemmevaer­ende?

Jeg har ikke sjans. Jeg klarer ikke leve opp til denne «lave» lista!

Det var det med å skille mellom hva vi må, hva vi bør og hva vi kan gjøre.

Derfor har jeg bestemt meg for følgende: I år kjøper jeg 6 slag hos baker’n og lager mormors peppermynt­eputer som nummer 7. De inneholder melis, peppermynt­edråper og eggehvite, og tørker helt av seg. Pinnekjøtt­et kjøper jeg på Rema. Det er norsk sau, og det får holde. Julegavene skal forenkles. Venninnene får en lunsj på nyåret, så vi får sett hverandre. Mannen min skal få en frihelg der han kan bestemme alt. Og resten skal få nydelige gavekort fra Unicef. Dette er et hot tips, damer: For 78 kroner kan man kjøpe 10 000 liter rent vann! Og for lite grann mer kan man få aeren av å ha gitt en underernae­rt mor kosttilsku­dd og vaksiner så hun kan amme barnet sitt og gi det en fremtid! Dette slår både kapitalism­en, dommedagsp­rofetiene og de høye skuldre langt ned i støvlene. En vinn-vinn-situasjon.

GOD JUL!

 ??  ??
 ??  ?? I neste nummer skriver jeg om forsetter og forbilder.
I neste nummer skriver jeg om forsetter og forbilder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway