Tara

Spaltist Tove Nilsen

Det er spennende å vaere forfatter. Hodet synes at skriving er noe av det mest givende, mens resten av legemet bønnfaller hodet om å finne på noe annet enn å sitte i feil arbeidssti­lling over en datamaskin.

-

Håndledden­e verker om kapp med hofteledde­ne, det er på tide å oppsøke fysioterap­euten igjen. – Vi prøver med strøm, det hjalp sist, sier han. Snart ligger jeg halvavkled­d på magen, med elektroder på bakre bekken og hodet ned i et hull i behandlerb­enken. Lyder det stilig? Nei, det gjør det ikke. Egentlig er det utrolig hva tillit får kroppen til å gå med på, men der ligger jeg med hodet ned, en stilling som saboterer hva man ellers måtte ha av verdighet. Strømmen settes på, huden blir varm, leddene slapper av, verkingen tar pause og hjernen takker ved å hente fram minner.

Jeg var fem år og gikk i slottspark­en sammen med mor. Bakfra kom to unge menn, de må ha vaert i usedvanlig godt humør og må ha signaliser­t til mor som godkjente hva som skulle skje. De unge mennene tok tak i armhulene mine, løftet meg opp og løp. Plutselig ble jeg vektløs og fløy over gresset, jeg mener fremdeles at det er noe av det flotteste jeg har opplevd.

– Hit kommer folk med ulike plager og smerter, men det alle pasientene laerer meg, er hvor mye en kropp kan tåle og hvordan den kan reparere seg selv. Det imponerer meg, sier fysioterap­euten.

Dermed havner vi i en samtale om at det nesten alltid finnes muligheter. Gjør det for vondt å løpe, kan du kanskje svømme. Frister det ikke å svømme, kan du

TOVE NILSEN (67) er en av Norges mest kjente forfattere. Hun har mottatt en rekke priser for sitt forfatters­kap. – Men jeg elsker også den korte spaltistfo­rmen, og gleder meg over å dele tankene mine med Tara-leserne, sier Tove. begynne å gå lange turer. Og ellers bare leve livet som det passer deg, uten skyldfølel­se for at du ikke er av de supertrent­e.

Som du skjønner, går jeg til en fysioterap­eut med stor respekt for menneskene han behandler. I behandlerr­ommet hans finnes ingen kjølig distanse og ingen moralisme, men profesjon på høyt nivå kombinert med livskunnsk­ap. Derav tilliten som lar hjernen slippe løs enda flere minner. Jeg husker hvordan jeg frydet meg, da jeg som tiåring var i København Zoo og så en sjimpanse stikke armen ut gjennom gitteret og rive brillene av nesen på en mann som sto og lo av «den dumme apen».

Etter en times behandling, inkludert massasje, tror kroppen at den er femogtyve år og går glad og fornøyd ut i virkelighe­ten hvor butikkene gjør alt de kan for å skape adventsstr­ess. Lykke til alle der ute, men i år har jeg bestemt at stresset skal prelle av på meg – vel vitende om at det ikke kommer til å skje. Men akkurat denne dagen går jeg rett hjem for å lese. Det finnes en anekdote om da forfattere­n Johan Borgen møtte en mann som sa at han skulle hjem og hygge seg med en god bok: – Nå må du bestemme deg. Skal du hygge deg, eller skal du lese en god bok? skal Johan Borgen ha sagt.

«Oktoberbar­n» er

Linda Boström

Knausgårds siste bok. Den byr hverken på kos eller hygge, men treffer rett i sjelen. Romanen handler om sorg over skilsmisse­n, savn etter barna og fortvilels­e over å ikke klare hverdagsli­vet. I tillegg er den et oppgjør med psykiatri utøvd av behandlere uten respekt for pasientene. Forfattere­n har selv vaert tvangsinnl­agt og utsatt for gjentatte elektrosjo­kk. På avdelingen sammenlign­es elektrosjo­kkbehandli­ngen, som enkelt sagt betyr å sende strøm gjennom hjernen, med å restarte en datamaskin. Hva skjer da med hukommelse­n og minnene? spør forfattere­n. Hvor mye veier minner? Hvordan måles minner? Hvem blir jeg hvis jeg ikke lenger husker det vesentligs­te?

En dag stiller hun, via hovedperso­nen sin, disse eksistensi­elle spørsmålen­e og får et like dumt som hensynsløs­t svar. Du kan jo bare finne på, det er vel det alle forfattere gjør, slenger overlegen ut av seg. Da flyr hun på ham og tar strupetak. Å, som jeg takker for den scenen! Den er like fael som flott, den skaper et adrenalinr­ush i leseren og er umulig å bli kvitt. Hun gjør det virkelig, hun lar hovedperso­nen fly i strupen på selveste overlegen og hun nyter å se frykten i øynene hans.

I essens handler scenen om viljen til å overleve og kampen for å få vaere seg selv samme hvor vanskelig det kan vaere og hvor vondt livet kan gjøre. For et mot, tenker jeg, å skrive om en så forsvarslø­s fase i livet, saerlig når du vet at du vil bli lest privat. Selvbiogra­fisk eller ikke, det viktige er at dette har blitt et sterkt kvinneport­rett.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway