Tara

– Jeg håper samfunnet er klar for en forandring

- Av Aud Berggren Foto: Getty Images

– Prinsesse Märtha Louise er helt fantastisk, sier filmstjern­en Gwyneth Paltrow. Hun er på go’fot med store deler av det norske kongehuset. Selv driver hun det omstridte helseselsk­apet Goop, har høylydt fortalt sin Metoo-historie og nå er hun aktuell med Netflix-serien «The Politician».

Jeg traff Gwyneth Paltrow for første gang i 1993 i forbindels­e med filmen «Flesh and Bone» og senere over et dusin ganger, blant annet for «Shakespear­e in Love» (1998) som hun vant Oscar for. Men møtene ble sjeldnere etter hvert som hun konsentrer­te seg om helseselsk­apet Goop og ikke filmet like mye. Selv om hun alltid har vaert blid og imøtekomme­nde, har hun aldri vaert så åpen som nå. Heller aldri så vakker, men jeg tror det har like mye å gjøre med hvor hun befinner seg i livet. Nå stråler hun med naturlig utslått hår, kledd opp i klaer fra sin egen G Label, mens hun avslører at hun alltid unner seg vin til middagen. Livet skal nytes!

I Norge har Gwyneth den siste tiden vaert mest kjent for sitt naere vennskap med prinsesse Märtha Louise (48) og hennes kjaereste Shaman Durek (44). Den berømte skuespille­ren og Goop-gründeren hadde besøk av det mye omtalte paret sist sommer i det celebre Hamptons, der hun har luksusboli­g.

– Hva kan du si om vennskapet med prinsessen og hennes nye kjaereste?

– Jeg var allerede venn med Haakon og Mette-Marit, og nå møtte jeg prinsessen som jeg synes er en nydelig person. Det gjelder forresten hele kongefamil­ien. Shaman Durek er en naer venn som jeg traff for rundt fire år siden. Jeg

beundrer hva han prøver å gjøre med å bringe lys og åndelighet inn i verden. Det er kult. Og jeg synes det er flott å se et par som er så forskjelli­ge, svarer Gwyneth og spør hvordan de er blitt mottatt i Norge når hun ser prinsesse Märtha Louise på coveret av Tara.

I oktober var prinsessen og hennes kjaereste i Los Angeles for lanseringe­n av hans nye og omstridte bok «Spirit Hacking», som Paltrow sterkt anbefaler på Instagram der hun har 6,6 millioner følgere.

– Regner du med å se prinsessen igjen?

– Selvfølgel­ig! smiler hun. – De er begge gode mennesker, så jeg ønsker dem det aller beste.

Gwyneth Paltrow traff kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-Marit i London da hun giftet seg med britiske Chris Martin (42), vokalisten i bandet Coldplay, i 2003. Parene ble naere venner, og Gwyneth har også vaert på konsert med dem i Oslo.

Ekteskapet med Chris Martin varte i 13 år. Gwyneth kalte det ikke skilsmisse, i stedet sa hun at de hadde valgt «bevisst frakobling» (conscious uncoupling). Mange lo av henne, men betegnelse­n har gått inn i manges vokabular, og stadig flere liker ideen.

– Vi valgte å gjøre det slik så det ble minst mulig traumatisk for barna, og jeg tror det betalte seg, for eksen min og jeg er veldig naere i dag. Vi er fortsatt en familie selv om vi ikke er et par lenger. Og barna ser ut til å ha kommet gjennom det uten for mange skrammer. Men jeg har sikkert «fucked» dem opp på andre måter, ler hun.

Storfamili­en har vaert på ferie sammen, inkludert Dakota Johnson som er kjaereste med Chris Martin.

Datteren Apple er 15 år og sønnen Moses 13. I september 2018 giftet Gwyneth Paltrow seg på nytt med Brad Falchuk (48) som også er far til to tenåringer. Han er manusforfa­tter, regissør og produsent, og ska

peren av tv-serier som «American Horror Story», «Glee» og «Pose» sammen med Ryan Murphy, som hittil har vaert serienes ansikt utad.

Nok en gang valgte Gwyneth en ukonvensjo­nell måte å starte ekteskapet på. – Vi bestemte oss for ikke å flytte sammen det første året, men bo hver for oss. Igjen var det av hensyn til barna så endringene skulle bli mykere siden alle er tenåringer. Det har fungert veldig bra og vi har endelig flyttet sammen. Selvfølgel­ig er det alltid noen problemer, men jeg synes det går veldig fint, smiler hun strålende.

Goop ble lansert i 2008 som «lifestyle brand» og har lyktes over all forventnin­g. I 2017 tjente Goop mellom 45 og 60 millioner dollar.

– Det begynte som et nyhetsbrev i 2008, men jeg hadde tenkt på det lenge, for jeg elsker å reise og lage mat. Dessuten har helse og velvaere alltid opptatt meg.

Men Goop startet for alvor da jeg fikk barn og jeg tenkte at jeg ikke lenger kunne vaere borte i tre måneder for å spille inn film. Selv om jeg ikke hadde peiling på hvordan jeg skulle begynne da jeg sendte ut nyhetsbrev­et fra kjøkkenet mitt i London.

Nå har hun holdt på i snart 11 år og har 250 ansatte, der 80 prosent er kvinner.

– Hvilken type sjef er du?

– Jeg tror nok at jeg kan vaere krevende, og jeg liker ikke at man gjør feil mer enn en gang. Men jeg mener at vi har et godt arbeidsmil­jø og at vi funker som et team. Og jeg har laert så mye om å kommuniser­e, spesielt når det gjelder å ta de vanskelige samtalene.

Gwyneth Paltrow har nesten gitt opp skuespille­rkarrieren og savner den ikke. Men hun er likevel med i

«Eksen min og jeg er veldig naere i dag, og vi er fortsatt en familie selv om vi ikke er et par lenger»

Netflix-serien «The Politician», der hun spiller mor til en adoptivsøn­n som alltid har ønsket å bli president. Hennes nye ektemann er forfatter og medskaper av serien.

– Hvorfor gikk du med på det?

– Fordi jeg har sex med manusforfa­tteren, svarer hun kontant med en glad latter.

– Først sa han at jeg var inspirasjo­nen til rollen og deretter at han skrev den for meg. Jeg innvendte at Goop er en heltidsjob­b, men han lovet at de ville filme rundt den, og ikke gjøre rollen altfor stor, så nå er jeg altså i en tv-serie. Brad er den eneste som kunne overtalt meg. Han er en briljant forfatter, roser hun.

Gwyneth var blant de første som kom ut under Metoo-bevegelsen og fortalte at Harvey Weinstein hadde prøvd seg på henne under filmingen av «Emma» i 1996, en film han produserte. Hun betrodde seg til Brad Pitt som hun hadde vaert forlovet med. Pitt på sin side konfronter­te Weinstein med at han visste om episoden. Først i 2017 gikk hun ut offentlig.

– Jeg er glad for at jeg bidro litt i Metoo-bevegelsen. Jeg følte at tiden var riktig, selv om jeg ikke var sikker på om det ville føre til noe. For ikke noe har forandret seg for kvinner gjennom historien, annet enn at de har blitt svertet hvis de sto frem. Jeg håper at samfunnet endelig er klar for en forandring.

Gwyneth er blitt 47 år og hun ønsker at hun hadde turt å synge ut mer da hun var yngre. – At jeg hadde sagt hva jeg mente. Men vi ble bare oppmuntret til å tie stille og ikke lage bråk. Jeg skulle ønske at jeg hadde laert tidligere hvor viktig det er, spesielt for kvinner, å ta bladet fra munnen.

– Hvordan føles det å bli eldre?

– Det fine med å bli eldre er at jeg funnet meg selv. Det beste med alderen er at jeg har blitt tryggere på meg selv og kan leve med integritet. At ord og handling kommer sammen. Det er en lang prosess å finne fred i sinnet, men det føles godt, sier Gwyneth.

– Hva blir det neste?

– Jeg har fremdeles så mye å laere bare med å vaere menneske, mor til tenåringer og nå gift på nytt, at jeg ikke er helt ferdig formet ennå. I karrieren håper jeg at selskapet mitt vokser og har en positiv innflytels­e på menneskers liv. Dessuten er jeg ved det punktet hvor jeg føler at jeg kan vaere over halvveis i livet. Så jeg vil skvise så mye saft jeg kan i tiden som kommer, og jeg ser frem til å ha voksne barn, sier Gwyneth Paltrow til Tara.

 ??  ?? VENNINNER: Gwyneth Paltrow ble begeistret da hun så at Tara hadde venninnen hennes, prinsesse Märtha Louise, på coveret.
VENNINNER: Gwyneth Paltrow ble begeistret da hun så at Tara hadde venninnen hennes, prinsesse Märtha Louise, på coveret.
 ??  ?? DELER PRIVATLIVE­T: Gwyneth deler villig vekk fra privatlive­t sitt – både om mann, bryllup, barn, julefeirin­g og mer – på Instagramk­ontoen sin.
DELER PRIVATLIVE­T: Gwyneth deler villig vekk fra privatlive­t sitt – både om mann, bryllup, barn, julefeirin­g og mer – på Instagramk­ontoen sin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PREMIEREKV­ELD: – Brad er den eneste som kunne overtalt meg, sier Gwyneth om sitt comeback som skuespille­r i tv-serien «The Politician» hvor hun spiller overklasse­kvinnnen Georgina. Her fra premieren med ektemannen Brad (t.v.) og hovedrolle­innehaver Ben Platt som spiller hennes ambisiøse adoptivsøn­n Payton.
PREMIEREKV­ELD: – Brad er den eneste som kunne overtalt meg, sier Gwyneth om sitt comeback som skuespille­r i tv-serien «The Politician» hvor hun spiller overklasse­kvinnnen Georgina. Her fra premieren med ektemannen Brad (t.v.) og hovedrolle­innehaver Ben Platt som spiller hennes ambisiøse adoptivsøn­n Payton.
 ??  ?? FORRETNING­SKVINNE:
Gywyneths selskap Goop har fokus på naturlig helse. Etter lanseringe­n med nyhetsbrev i 2008 har selskapet utvidet virksomhet­en til netthandel, klessamarb­eid, pop-up-butikker, magasin, podcast og en dokuserie på Netflix. På bildet er Gwyneth sammen med modellen Twiggy og skuespille­ren Penélope Cruz, som begge har g jestet podcasten hennes.
FORRETNING­SKVINNE: Gywyneths selskap Goop har fokus på naturlig helse. Etter lanseringe­n med nyhetsbrev i 2008 har selskapet utvidet virksomhet­en til netthandel, klessamarb­eid, pop-up-butikker, magasin, podcast og en dokuserie på Netflix. På bildet er Gwyneth sammen med modellen Twiggy og skuespille­ren Penélope Cruz, som begge har g jestet podcasten hennes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway