Tara

Skogens ro

En fersk undersøkel­se viser at én av tre unge mellom 15 og 24 har sovet utendørs denne høsten. Sammenlign­et med bare én av ti av de som er eldre.

- Foto: Bodil Dorothea Gilje og Maria Edvardsen Kilder: Norsk Friluftsli­v og Helsport

Hvorfor har det plutselig blitt trendy blant unge å sove utendørs? En fersk undersøkel­se gjort av Ipsos viser at hele 29 prosent av unge mellom 15 og 24 sov ute i høst, sammenlign­et med 12 prosent av de som er eldre. De fleste oppgir «søken etter stillhet og ro» som grunn for å komme seg ut.

Det er ingen tvil om at de fleste av oss lever i et moderne og teknologis­k samfunn, der vi tar behov som mat, drikke, beskyttels­e og varme som en selvfølge. Vi tar ikke pauser lenger – hver pause fylles med sosiale medier, tv, todolister og dårlig samvittigh­et. Dagens unge kjenner nesten ikke til noe annet, og oppdagelse­n av friluftsli­vet – hvor det er helt innafor å legge fra seg mobilen – blir et eneste stort friminutt fra prestasjon og mas. Naturen er noe alle kan mestre.

Jeg hører til et bloggnettv­erk av «uteliggere» som heter Turjenter.no. Vi er 22 «turjenter» som deler historier, erfaringer, tips og triks på en felles plattform – til inspirasjo­n for andre. Snittalder­en vår er 31, der yngste er 19 og eldste er 49. De siste årene har etterspørs­elen etter tips og råd økt i takt med salg av telt og utstyr. Det ser vi tydelig på engasjemen­tet rundt blogginnle­ggene vi skriver. Det er helt tydelig at noe har endret seg. Ironisk nok er det kanskje takket vaere sosiale medier at det går et rykte om hvor fint det kan vaere der ute i naturen. Det er enkelt å bli inspirert. Og enkelt å få kunnskap.

Hvert år feirer jeg advent ute i skogen. Ingenting gir meg bedre ro og julestemni­ng. God førjulstid!

 ??  ?? JULEGRØT: Litt juks er lov. Jeg varmet opp en ferdig kokt risengryns­grøt på gassbrenne­r ute i skogen.
JULEGRØT: Litt juks er lov. Jeg varmet opp en ferdig kokt risengryns­grøt på gassbrenne­r ute i skogen.
 ??  ?? MINDRE STRESS: Hjernen slapper bedre av og jeg sover bedre ute i naturen – faerre inntrykk og forstyrrel­ser.
MINDRE STRESS: Hjernen slapper bedre av og jeg sover bedre ute i naturen – faerre inntrykk og forstyrrel­ser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway