Tara

Skru opp sanselighe­ten

Det kan vaere at det bare er vanskelig å komme i gang. Det går for fort, du er trøtt... Da er sexolog Sara Skaarups råd: Prøv med mange flere berøringer! Og forsøk å utfordre alle sansene dine.

- Av Lea Østergaard Andersen og Sara Skaarup Foto: Thomas Dahl og Getty Images Hår og makeup: Mille Ree EKSPERTEN: SARA SKAARUP (45) er sexolog med praksis i København, foredragsh­older, forfatter og journalist. Saraskaaru­p.dk.

Hvorfor tror du at vi trenger hjelp med sex og seksualite­t? Og hvorfor blir det ofte så vanskelig for oss?

– Moderne par vet hvor viktig sex er for livskvalit­eten, og vi stiller generelt større og større krav til at den delen av livet skal fungere. Det blir vanskelig for oss når vi har høye forventnin­ger, men samtidig har det for travelt med alt mulig annet og ikke prioritere­r å utvikle seksualite­ten. Hvis vi regner med at sexlivet går opp i en høyere enhet av seg selv, også når vi har vaert lenge sammen i et forhold, kan vi få problemer.

Og når blir det vanskeligs­t for oss?

– Når begge parter føler seg feilbedømt og at de ikke blir sett – samtidig. Da ender vi opp i en fastlåst situasjon som kan vaere veldig vanskelig å låse opp uten hjelp utenfra. Det kan f.eks. hende hvis den ene har mer lyst enn den andre, eller hvis mannens potens svikter. Mange par velger dessverre å erklaere dette feltet for «forbudt område» og sirkler rundt alt det som er vanskelig i årevis, fordi det blir for vondt å snakke om.

Hvem møter du typisk i din praksis?

– Jeg møter som regel kvinner og par i 40-årsalderen som ønsker seg et mer lidenskape­lig samliv. Eller som er blitt enige om å åpne opp forholdet og la lidenskape­n komme inn den veien.

Hva er det mest typiske spørsmålet du får av kvinner over 40 år?

– Hvorfor kan jeg ikke finne en god mann? Jeg har en del samtaler med single kvinner som gjerne vil finne ut av sitt kjaerlighe­tsmønster, mye fordi de har oppdaget at de ofte gjentar seg selv. Da ser vi naermere på hvilke dynamikker som er til stede og spiller inn, og hvor disse stammer fra. Det er første skritt mot å gjøre et annerledes valg neste gang.

Hva er det viktigste budskapet om sex som vi ikke har hørt før?

– At samleiefre­kvens ikke er en pålitelig indikator på kvaliteten i et forhold. Noen mennesker tror at et dårlig sexliv må bety et dårlig parforhold. Sånn er det ikke. To mennesker kan vaere veldig bra sammen som livspartne­re, men har utfordring­er når det gjelder innbyrdes lyst. Det stemmer ikke at hvis vi bare elsker hverandre nok, så blir vi også kåte på den andre.

«Sex får jeg, men jeg savner sanselighe­ten i livet mitt.» Det sier eller konstatere­r flere av de kvinnelige klientene jeg møter i praksisen min, sier sexolog Sara. Men hvordan får vi mer sanselighe­t inn i våre liv og sexliv? Her er hennes seks beste råd:

1 Laer elskeren din hvordan du vil bli berørt

Kjaertegn er ikke bare kjaertegn. Kanskje blir du rørt ved uten at det gir saerlig effekt, fordi den berøringen du får rett og slett ikke tenner deg. Hvis en berøring er for lite, for mye, for rask, for monoton eller for målrettet, så virker den ikke.

Det samme gjelder hvis en berøring er for direkte og «rett på». Det hadde vaert bedre med indirekte berøring av den erogene sonen. Eventuelt mer «rundt om».

Partneren din kan ikke vite hva som virker for deg. Ta hans eller hennes hånd og vis det, eller fortell det, slik at det kan bli bedre for dere begge. Etterpå kan dere skifte roller. Har dere vaert sammen i 25 år uten å gjøre dette, så sier jeg: Bedre sent enn aldri!

2 Ta selv ansvar for å vaere mottagelig

Din egen forventnin­g til berøringen spiller en stor rolle, for alle slike tanker er ikke like sunne. Noen ganger forventer vi rett og slett at han eller hun vil gjøre det galt – igjen. Da gjelder det å tenke nytt, for ellers får ikke partneren din en sjanse til å bli bedre.

For å få maksimalt utbytte er det viktig at du ønsker å stenge alle uvedkommen­de tanker ute, for å bli bedre til virkelig å kunne nyte sex. Men det er ikke like lett for alle.

Finn ut av hvordan du selv kan bringe deg fra hverdagsti­lstand til erotisk forventnin­g. Kanskje er det et langt bad, et glass vin, sensuell jazz eller en ildrød leppestift som åpner for den erotiske siden ved deg?

3 Sats på sakte sex

Kvinner merker best de små, lette berøringen­e når vi er avslappet i stedet for stresset. Når vi blir kjaelt med i lang tid, øker oxytocinni­vået og dermed graden av nytelse. Oxytocin er et hormon som utskilles i hypofysen i hjernen og som gir velvaere ved berøring.

Så langsomhet er nøkkelen til å føle både mer og bedre. Det er også en god idé å gi slipp på et målrettet fokus, og la nytelsen i seg selv vaere nok.

4 Lukk øynene og slipp styringen

Noen ganger er det godt med litt hjelp til å komme ut av kontrollro­mmet, og her kan et bind for øynene utrette små mirakler. Uten å kunne se kan du lettere slippe kontrollen med hva som skal skje. Nå har partneren din overtatt «fjernkontr­ollen» til kroppen din, og du skal ikke konsentrer­e deg om han eller henne, men bare å nyte det som skjer.

Fordelen er at det da blir lettere ikke å forvente noe bestemt. Du kan ikke forutse eller bedømme hva han eller hun vil gjøre når du ikke ser, og da kan partneren lettere overraske deg med forskjelli­ge og kanskje overrasken­de berøringer.

Etter hvert som du overgir deg, blir du også mer mottagelig for berøringen­e, og følsomhete­n i kroppen stiger.

5 Lyder, dufter, skjønnhet og smaker

Du kan også gå den andre veien og satse på et bombardeme­nt av sansene. Følesansen skjerpes når syn, hørsel, luktesans og smakssans trekkes inn i opplevelse­n. De sensoriske reseptoren­e i huden din – følenerven­e – registrere­r berøring og temperatur, og sammen med de andre sansene skapes et felles «sansebilde».

Du og din partner kan for eksempel eksperimen­tere med hvordan forskjelli­ge former for berøring føles: Fjaer, fingre, kaldt, varmt, fuktig, tørt. Dette vil tilføre et lekende element i sexlivet deres som også vil vaere med på å gjøre det rikere.

6 Pakk vekk vibratoren for en periode

Hvis du er vant til å bruke en kraftig vibrator ofte, kan det resultere i nedsatt følsomhet i underlivet, fordi du er blitt vant til kraftige vibrasjone­r. Og naturligvi­s er vibratorer en rask og effektiv måte å komme i mål på, men sanselighe­t er det stikk motsatte av dette.

Heldigvis kan følsomhete­n vende tilbake etter en stund. Så ta noen ukers pause med elektriske hjelpemidl­er hvis du gjerne vil ha mer sanselighe­t inn i ditt liv og i ditt sexliv.

«Langsomhet er nøkkelen til å føle både mer og bedre»

 ??  ??
 ??  ?? TA PÅ HVERANDRE: Det er dette dere bør g jøre mer av. Lek og massevis av berøringer.
TA PÅ HVERANDRE: Det er dette dere bør g jøre mer av. Lek og massevis av berøringer.
 ??  ?? JOBB MED SAKEN: –Hvis vi regner med at sexlivet går opp i en høyere enhet av seg selv, kan vi få problemer, sier sexolog Sara Skaarup.
JOBB MED SAKEN: –Hvis vi regner med at sexlivet går opp i en høyere enhet av seg selv, kan vi få problemer, sier sexolog Sara Skaarup.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway