Tara

Forfatter Fredrik Backman om angst

- Lisbeth intervjuer hver gang en aktuell forfatter med utgangspun­kt i temaet i boken. Av Lisbeth Skøelv Foto: Svein Finneide

Fredrik Backman – den svenske forfattere­n bak megasukses­sen «En mann med navn Ove» – har skrevet en humoristis­k roman om angst. Mest for å underholde, men om leserne samtidig laerer litt om lidelsen både han og mange andre sliter med, synes han det er fint.

«En del mennesker aksepterer at de aldri blir fri fra angsten sin, de bare laerer å leve med den.

Hun tenkte at det er derfor man må vaere snill mot mennesker, til og med idiotene, for man vet aldri hvor tung deres byrde er.»

Fra romanen «Folk med angst»

Hva inspirerte deg til å skrive boken

«Folk med angst»?

– Jeg lengtet etter å skrive en komedie, en historie der humoren er motoren, etter at de siste to bøkene mine hadde vaert mer drama og alvorlig i stilen. Jeg hadde lenge hatt en idé om et gisseldram­a på en leilighets­visning. Det kom av at jeg og fruen hadde vaert på mange visninger, og vi begge innså at jeg faktisk ikke bryr meg så mye om hvordan det ser ut der jeg bor. Så etter ti visninger begynte jeg i stedet å se på menneskene som var der. En bok om at disse menneskene ble innestengt sammen, tenkte jeg kunne bli morsom.

Men boken er mer enn humor og gisseldram­a, den har en veldig alvorlig undertone ...?

– Det var ikke meningen at boken skulle handle om angst, den skulle egentlig bare vaere morsom og ukompliser­t. Jeg skrev utkast til et manus, men det ble liksom ikke noe. Så jeg la det bort. For jeg kjente ikke noe da jeg skrev, jeg ble ikke besatt av historien. Da måtte jeg grave litt i hva den egentlig skulle handle om. Historien vokste frem rundt hvem raneren var, hvorfor det ble gisselsitu­asjon, hvem folkene på visningen var, hvorfor politifolk­ene handlet som de gjorde. Da skjønte jeg at dette kunne vaere en historie om angst.

Hvorfor angst?

– Veldig mange har en frykt for ikke å strekke til og tror de er de eneste som ikke har det bra, som har dårlig selvtillit og som

ikke fikser livet. Og man tror at ens egen angst er veldig annerledes enn alle andres. Jeg ble interesser­t da jeg skjønte at mange ikke forstår at det er angst de har.

Ligger det også et personlig engasjemen­t bak boken?

– Jeg møtte selv veggen for to år siden. «En mann med navn Ove» var blitt en kjempesuks­ess, filmen basert på boken ble Oscar-nominert og jeg var på konstant reisefot. Jeg taklet ikke fremgangen og alt den innebar så godt. Når det går bra blir man en del av et stort maskineri med deadlines og utgivelser og turneer og forventnin­ger. Jeg var ikke bekvem med det, det ga meg mye angst og stress som igjen førte til panikkangs­t. Panikkangs­tanfall er rett og slett at du tror du skal dø, så voldsomt oppleves det.

Hvordan ble du bedre?

– Jeg begynte å gå hos en psykolog som er ekspert på panikkangs­t, og mange av samtalene mellom en psykolog og en av karakteren­e i boken er basert på samtalene mellom meg og psykologen min. Ønsker du å bedrive litt «folkeopply­sning» om angst med romanen?

– Jeg håper det, i så fall er det jo fantastisk! Jeg skriver ikke med ambisjon om å laere noen noe, for jeg regner med at alle som leser bøkene mine er mye smartere enn jeg er, men jeg skriver for å få folk til å føle noe. Følelser er alt jeg er interesser­t i. Og angst er en veldig voldsom følelse.

Hvilke tilbakemel­dinger har du fått på boken?

– Det er hyggelig når folk sier at «Folk om angst» var underholde­nde og morsom, for det jeg i utgangspun­ktet vil, er å underholde, å gi leserne noen timer med virkelighe­tsflukt. Men jeg har jo også fått tilbakemel­dinger på at folk – etter å ha lest boken – har snakket med noen de er glad i om at de har angst. Eller at de har lest boken og forstår sin far eller venn eller partner bedre. Det er fint.

Det virker som om du skriver om karakterer som sliter med stor kjaerlighe­t. Hvorfor?

– Jeg er ikke interesser­t i normale mennesker som fungerer. De som har hatt en lykkelig barndom, fått gode karakterer på skolen der de var populaere, utdannet seg til drømmejobb­en, og som har fint hus og en perfekt familie. Jeg har ikke noe imot dem, det er kjempebra at de har det så fint, gratulerer. Men jeg har ingenting å prate med slike mennesker om. Selv dras jeg heller mot mennesker som har noe trist i seg, som vet hva motgang er.

«Det er så forferdeli­g fortvilet enkelt å mislykkes med å vaere voksen» skriver du i boken. Føler du det slik selv?

– Absolutt. Hver gang jeg skal hente barna mine, føler jeg at jeg er en skuespille­r som spiller forelder. Man ser på sine barn og tenker, så vanvittig at noen lar meg ta ansvaret for dem. Jeg aner jo ikke hva jeg holder på med. Ungene stoler på meg for sin overlevels­e. De tar for gitt at jeg skal huske å gi dem mat, fikse tak over hodet deres, melde dem på svømmekurs, kjøpe vinterklae­r når det blir kaldt. Sånt er helt ubegripeli­g for meg, jeg kan jo knapt ta vare på meg selv.

Hvorfor bruker du ofte humor i bøkene dine?

– Humor er en forsvarsme­kanisme, det er humor som gjør at man orker å stå i det, å vaere i mørket. Humor er også en virkelighe­tsflukt. Jeg vil dra det så langt som å si at jeg aldri har møtt et morsomt menneske som ikke har angst. Lykkelige mennesker behøver ikke å gå rundt og vaere morsomme.

Men oppi all humoren skriver du om tragedier, flere ganger har du skrevet om selvmord. Hvorfor vender du stadig tilbake til det temaet?

– Jeg skriver komedie for å orke å skrive om vonde ting. Da jeg var 20 år tok en av mine beste venner livet sitt. Det kommer jeg aldri over. Jeg har i ettertid forstått at han slet med samme angst som meg, men at han til slutt ikke orket mer. Når man står noen så naer, kan man aldri tilgi seg selv for at man ikke klarte å hjelpe dem. Det er også en rød tråd i «Folk med angst», hva det gjør med en person å ikke greie å hjelpe.

Jeg har lest at du var et ensomt barn – var det derfor bøkene ble så viktig for deg i oppveksten?

– Det er ikke helt godt å vite om jeg hadde et stort behov for virkelighe­tsflukt fordi jeg var ensom, eller om jeg var ensom fordi jeg hadde et stort behov for virkelighe­tsflukt. Jeg er fortsatt slik, jeg vil aller helst inn i en annen verden, uansett om det gjelder bøker, tv eller film.

Men du fant favorittbo­ken din allerede som barn?

– På plass en til sju over favorittbø­ker ligger «Brødrene Løvehjerte» av Astrid Lindgren, den leser jeg fortsatt en gang i året. Boken har alt, den er både en saga for barn og en dyp filosofisk diskusjon for voksne, og boken var veldig definerend­e da mamma leste den for meg som seksåring. Min farfar var nettopp død og jeg slet med å prate om og forstå det. I stedet kunne vi prate om boken, som ledet oss inn på en diskusjon om døden, som igjen ble en samtale om farfars død.

Var det derfor du tenkte på barna da terrorangr­epet i Stockholm skjedde i 2017? Fortell hva du gjorde.

– Jeg har kontor rett i naerheten av der attentatet skjedde, og samme dag bestemte jeg og min kone oss for at å sponse barnebøker var noe enkelt og konkret vi kunne gjøre midt i sjokket. Jeg la igjen betalingsk­ortet mitt i en bokhandel og skrev på

Instagram at alle foreldre som ville lese noe for barna sine kunne hente ut en valgfri bok i butikken. Jeg hadde jo selv laert at litteratur kan vaere en måte å prate om vanskelige og uforståeli­ge saker på. Det trengtes nå.

Vi fikk beskjed før intervjuet at du ikke ville snakke om din største suksess, «En mann med navn Ove». Er du lei ham?

– Jeg snakker gjerne om boken, men det er sjelden noen vil snakke om den, alle vil snakke om fenomenet og suksessen, og jeg har ikke så mye å si om det. Jeg er ikke lei verken Ove som person, historien eller boken, den betyr fortsatt veldig mye for meg og har åpnet mange nye dører for meg. Det er ofte min måte å teste journalist­er på, om de vil gjøre et intervju med meg som forfatter eller som en slags kjendis. Om jeg sier at de får stille hvilke spørsmål de vil, men de får ikke stille spørsmål om «En mann med navn Ove», og de da sier de ikke er interesser­t, da skjønner jeg jo at de uansett bare ville prate om salgstall, filmrettig­heter, penger og suksess. Og det synes jeg ikke er så interessan­t. For en forfatter er disse tingene nesten alltid bare et slumpetref­f. Jeg vet fortsatt ikke hvorfor akkurat «En mann med navn Ove» ble en kommersiel­l suksess. Jeg skrev bare en bok jeg likte, og det er ren flaks at millioner av andre mennesker likte det samme som meg.

«Når man står noen så naer, kan man aldri tilgi seg selv for at man ikke klarte å hjelpe dem»

 ??  ??
 ??  ?? FORETREKKE­R SLITERNE: – Jeg er ikke interesser­t i normale mennesker som fungerer, jeg liker heller folk som har møtt motgang i livet, de som sliter litt, sier Fredrik Backman. Den svenske forfattere­n har nå skrevet en humoristis­k bok om angst.
FORETREKKE­R SLITERNE: – Jeg er ikke interesser­t i normale mennesker som fungerer, jeg liker heller folk som har møtt motgang i livet, de som sliter litt, sier Fredrik Backman. Den svenske forfattere­n har nå skrevet en humoristis­k bok om angst.
 ??  ?? SUKSESS: Fredrik Backman er en av Sveriges mestselgen­de forfattere. Minst tolv prosent av landsmenne­ne har lest en av bøkene hans, og han har solgt 12 millioner på verdensbas­is.
SUKSESS: Fredrik Backman er en av Sveriges mestselgen­de forfattere. Minst tolv prosent av landsmenne­ne har lest en av bøkene hans, og han har solgt 12 millioner på verdensbas­is.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway