Tara

Taras turjente: Tilbakebli­kk

Alle disse dagene som kom og gikk … Det er først når jeg tar meg tid til å tenke tilbake på dette året, at jeg innser hvor mye jeg har opplevd. Og nå er det snart klart for et nytt kapittel …

- Foto: Bodil Dorothea Gilje, Ivar Lien, Bjørn Tore Moen, Sigurd Stubberud, Anita Bergh og Kristine Englund

Mitt årshjul baserer seg stort sett på hvor tykke ullsokker jeg må ha på føttene. Om jeg må smelte snø til kaffen, eller kan hente friskt fjellvann i bekken. Om jeg bør sove under myggnettin­g eller kan sove under åpen himmel. Hvert år starter oftest med friskt mot, tung pulk full av godsaker og kram snø under treskia. Og sakte, men sikkert en lengsel etter vår, lysere dager og lettere fjellsko.

2019 var på mange måter et litt annerledes turår for meg. Antall soloturer ble faerre, nå som jeg har en samboer som er minst like glad i å sove utendørs som meg. Det er nytt og spennende å dele disse opplevelse­ne med en man er så naer. Flytting fra storbyen til «lille», koselige Kongsberg har tatt en del av turtiden i år, men også gitt meg tilgang til enda flere turområder – rett utenfor døra, som jeg gleder meg til å ta i bruk fremover.

Allikevel sitter jeg igjen med et år fullt av nye opplevelse­r. Jeg har sneket inn en og annen alenetur med hunden min Ronja.

Disse innebaerer stort sett slumring i soveposen, radio og en god bok. Jeg har sovet i snøhule for første gang. Jeg fikk gleden av å vaere med til Svalbard på en firedagers rundtur med pulk og telt på våren. Der fikk jeg sitte isbjørnvak­t med rifle, nødpeiler og gåsehud, i midnattsol og et fantastisk landskap. Jeg har padlet meg igjennom Østmarka i packraft, og sittet ved bålet og skravlet med venninner langt inn i natten. Men det som kanskje har gjort mest inntrykk i år, var eventyret i Alaska i høst. Jeg hadde vaert der før, og hadde en viss forventnin­g om hvordan det ville bli. Allikevel kan man aldri vaere godt nok forberedt.

Vi gjorde alt vi kunne for å beskytte oss mot bjørn og andre rovdyr. Vi hadde med oss satelittel­efon, revolver, rifle og førstehjel­psutstyr. Heldigvis hadde vi også reiseforsi­kringen i orden. Eventyret tok en uventet vending da blindtarme­n til Ivar, min samboer, sprakk en uke inn i ferien. Sju tunge døgn på Fairbanks Memorial Hospital, en sterkt redusert og syk Ivar, to operasjone­r og en sykehusreg­ning ut av denne verden. Heldigvis plukket forsikring­sselskapet opp hele regningen.

Jeg bodde i en stol ved siden av Ivar i sju døgn, og fikk kjent på både redsel, lettelse og et enda sterkere bånd mellom oss. Og selv om turen til Alaska allikevel ble et eventyr og en opplevelse – om enn litt annerledes enn planlagt – vet vi enda bedre å sette pris på det vi har. Ingen kan planlegge hva som vil skje. Vi går inn i 2020 med åpent sinn, en blindtarm mindre, god reiseforsi­kring og er klare for nye eventyr. Godt nytt år!

 ??  ?? Taras tidligere grafiske designer Bodil ble kåret til og stemt frem som «Årets turjente 2017». Her deler hun tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planleggin­g.
Tips meg! bodilgilje@me.com
@bodildall
Taras tidligere grafiske designer Bodil ble kåret til og stemt frem som «Årets turjente 2017». Her deler hun tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planleggin­g. Tips meg! bodilgilje@me.com @bodildall
 ??  ?? FELLES OPPLEVELSE­R: Vi har laert mye dette året, Ivar og jeg. Blant annet at vi har det veldig fint på tur sammen.
FELLES OPPLEVELSE­R: Vi har laert mye dette året, Ivar og jeg. Blant annet at vi har det veldig fint på tur sammen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway