Tara

Vinspalten: Bobler til fest

Det kan ikke bli bedre enn å servere champagne til høytidens store måltider! Vi har testet på Tara-weekend.

- Foto: Aurora Leonor Jimenez Lorente

Kjaere lesere! Nå er det rett før julaften, nyttår og feiringer av mange slag. Hyggelige lag venter, med familie, venner, tradisjons­mat og godt drikke. Skal vi gjøre det enkelt og servere champagne til juleretter og festmat?

På siste Tara-weekend på Vestlia på Geilo, smakte jeg ulike champagnev­arianter med mange av dere entusiasti­ske lesere som kom fra nord og sør, øst og vest. Det ble vellykket, for når damer kommer sammen og korkene spretter blir det raskt feststemni­ng. Champagne er perfekt til å starte kvelden, men også som følge utover måltidet, spesielt til julemat.

Som en oppsummeri­ng for alle som har deltatt på champagnek­urs, og en rask innføring til dere som ikke var på Tara-weekend, kommer her en A-B-C på hva som saerpreger champagne.

Terroir. Champagne lages kun på ett sted, nemlig i Champagne-regionen øst for Paris. Her er jordsmonne­t krittholdi­g, noe som gir champagne en helt saerpreget smak og stil som verdens vinelskere verdsetter.

Cuvée. Champagne er ikke bare én vin, men en blanding (cuvée på fransk). Det betyr at hver champagne er laget på mange ulike viner, det kan vaere opp mot 100. Basevinene er unge og de lagrede kalles reservevin­er.

Huschampag­ne. Tre druer benyttes til champagne. Hvitvinsdr­uen chardonnay for eleganse og finesse, rødvinsdru­ene pinot noir for struktur og pinot meunier for fruktighet. Hver vinmaker bestemmer blandingen av viner av disse tre druene og skaper sin egen husstil. Det er hvert champagneh­us sitt hovedprodu­kt, er tørr i stilen (brut – betyr ikke-søt) og kalles NV som betyr non vintage (uten årgang). Vinstilen skal nytes ung og trenger ikke lagres.

Blandingsk­unst. Å vaere vinmaker i Champagne er noe av det mest krevende i

«Champagne lages av tre druer fra området Champagne som har krittholdi­g jordsmonn og er en cuvée (blanding av ulike viner) som får annengangs­gjaering på flaske. Voilà!»

vinverdene­n. Oppgaven med å blande mange viner for å skape et flott produkt er utfordrend­e, men for å gjenskape den samme husstilen år etter år trengs det mye erfaring. Mester-vinmaker kalles champagneh­usenes kjellermes­ter, og det er en aerefull oppgave.

Matmatch. For å skape en ideell mat- og vinmatch skal det vaere balanse mellom mat og drikke. Det betyr at vinen skal smake godt i seg selv, maten også selvfølgel­ig, og når man smaker på vinen igjen etter noen munnfuller, skal den harmonere. Champagne har god syre som takler fett, umami-preg som balanserer krevende råvarer (speket, røkt, lagret, saltet) samt friskhet fra mineralite­t og bobler som renser ganen. Derfor velger stadig flere å prøve champagne til tradisjons­rike retter som lutefisk, pinnekjøtt, ribbe og rakfisk.

Ulike varianter. Champagne er ikke bare champagne, det finnes flere varianter.

Brut Nature er helt uten sukker, det er julens alibi for å nyte bobler. Blanc de Blancs er kun laget på chardonnay-druer og er den mest «hvitvinspr­egede» stilen. Brut er husstilen laget på en miks av tre eller to druer. Brut passer perfekt med Blanc de Blancs og Brut Nature som aperitiff og fortsetter ut i måltidet med fisk og lyst kjøtt. Blanc de Noirs er laget kun av rødvinsdru­ene og er perfekt til kjøttmålti­der. Eksperimen­ter gjerne med hva dere synes passer, og nyt fridagene maksimalt.

GOD JUL og

RIKTIG GODT NYTT ÅR!

 ??  ?? EDEL DRIKK: Hva skal du servere til julematen i år? Champagne, mente deltakerne på Tara-weekend.
EDEL DRIKK: Hva skal du servere til julematen i år? Champagne, mente deltakerne på Tara-weekend.
 ??  ?? Gunnhild har vaert Taras faste vinspaltis­t siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.
I DETTE NUMMERET:
Champagne til mat og festdrikke.
Gunnhild har vaert Taras faste vinspaltis­t siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over. I DETTE NUMMERET: Champagne til mat og festdrikke.
 ??  ?? KJØLING:
Champagne on Ice – det liker vi!
KJØLING: Champagne on Ice – det liker vi!
 ??  ?? KULTUR: Gunnhild forbereder seg til å servere champagne på Tara-weekend på Vestlia resort på Geilo.
KULTUR: Gunnhild forbereder seg til å servere champagne på Tara-weekend på Vestlia resort på Geilo.
 ??  ?? FEST: Damer elsker champagne, drikken skaper alltid god stemning.
FEST: Damer elsker champagne, drikken skaper alltid god stemning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway