Tara

Redaktøren har ordet

- Torunn Pettersen, sjefredakt­ør i Tara

«LEV VEL» skrev vi ofte i minnebøken­e til hverandre med sirlig skrift. Men hva betyr det egentlig; å leve vel? Det er utgangspun­ktet for vår nye artikkelse­rie som begynner i denne utgaven av Tara. Vår journalist Lene Wikander har møtt et pent utvalg av kjente kvinner og spurt dem om hvilke råd de som voksen ville gitt seg selv som ung i dag? Hvem var de som ung kvinne – og hvem er de i dag?

–Jeg vil laere folk å se hele mennesket. Ikke en rullestol med et menneske oppi, men et helt menneske i en rullestol, sier første kvinne ut, Birgit Skarstein (30), og legger til:

– Det er blitt en fanesak for meg gjennom alt jeg gjør. Birgit ble rikskjendi­s da hun deltok i NRKs «Ingen grenser» med Lars Monsen i 2012. Der besteg hun Snøhetta, 2286 meter over havet, for det meste i rullestol.

Birgit, som fortsatt er veldig ung, ser både tilbake og fremover. Hun har rukket å utrette mye – og er kjent for både smil og styrke.

Les hva «Lev vel» betyr for akkurat henne som i disse dager er aktuell som programled­er for Idrettsgal­laen på NRK.

Smil og styrke gjelder også for Kim Friele som kastet glans over Taras kåring av Årets modigste kvinne 2019. Den 84 år gamle homoaktivi­sten tok salen med storm da hun fortalte fra scenen: – Jeg er ikke modig. For å vaere modig må du vaere redd, og jeg har aldri vaert redd for noe!

Kim fikk Taras aller første aerespris i fjor, men på grunn av sykdom kunne hun ikke vaere til stede da, så derfor inviterte vi henne like greit i år.

Og hvilken kveld det ble! Finalisten­e til Tara-prisen Årets modigste kvinne var alle verdige vinnere. Møt Monica, Mona Anita, Ramona, Karen og Gry Hege på side 24. De har alle til felles at de har kjempet, både for seg selv og andre. Og i likhet med Birgit Skarstein og Kim Friele, har valgene de har tatt krevd beundrings­verdig mot som gjør det lett å sette dem under vignetten Årets modigste kvinne.

Viktig inspirasjo­n, på tampen av året!

Og Kim Frieles dom over seg selv, er klinkende klar: – Jeg har skapt mye rabalder og tatt stor plass. Og opinionen klarte aldri å få meg til å tvile på meg selv!

Godt nytt år - og lev vel i 2020!

 ??  ??
 ??  ?? MODIGE FINALISTER: Møt dette knippet, årets fem finalister i kåringen av Årets modigste kvinne 2019. Les mer på side 24.
MODIGE FINALISTER: Møt dette knippet, årets fem finalister i kåringen av Årets modigste kvinne 2019. Les mer på side 24.
 ??  ?? MODIGE KIM: Homogenera­len Kim Friele ga sitt syn på mot under kåringen av Årets modigste kvinne 2019.
MODIGE KIM: Homogenera­len Kim Friele ga sitt syn på mot under kåringen av Årets modigste kvinne 2019.
 ??  ?? MODIGE BIRGIT: Taras journalist Lene Wikander har intervjuet Birgit Skarstein som første kvinne i vår nye artikkelse­rie «Lev vel». Les mer på side 12.
MODIGE BIRGIT: Taras journalist Lene Wikander har intervjuet Birgit Skarstein som første kvinne i vår nye artikkelse­rie «Lev vel». Les mer på side 12.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway