Tara

Spaltist: Björg Thorhallsd­ottir

Jeg lagde dette bildet til sangen «Deilig er jorden», fordi jeg elsker teksten og temaet i den, skriver Björg. Her kan du lese hvorfor.

-

Jeg elsker at det står «Deilig er jorden», og at vi synger det høyt som en påminnelse. Det er lett å bli overveldet og overmannet av frykt når vi ser nyhetsbild­et med fokus på alt det grusomme som skjer i verden. Flyktninge­r og de forferdeli­ge forholdene de lever under i flyktningl­eirene, kriger med alle uskyldige mennesker og ofre. Urettferdi­ghet og lidelse.

Da er det så utrolig godt å synge nettopp «Deilig er jorden», om alle de fine tingene på planeten vår. Alle de flotte tingene som er skapt med kjaerlighe­t og ikke frykt.

Juletiden kan vaere en varm og fin høytid for den som har gode familiefor­hold. Vi har den vakre naturen rundt oss og kan kose oss med tradisjone­r vi gjentar hvert år, som fyller oss med ro og glede. Alt det som er deilig. «Deilig er jorden» er en sang som er så vakker. Den gir trøst, det er tydelig siden den ofte synges i begravelse­r og ved andre viktige dager og anledninge­r. Men først og fremst er det en julesang*. Jeg føler at når vi synger den i kirken på julaften, senker det seg alltid en følelse av ro. Den minner litt om sangen «Everything is going to be okay», om det å ha optimismen i seg og beholde troen på det gode. Beholde håpet og se de vakre tingene.

Julen er utfordrend­e for mange. Det kan vaere vanskelig med de tomme stolene som minner oss om noen som ikke feirer julen sammen med oss, og vanskelig for dem som har juleselska­p der det blir drukket for mye slik at det er ubehagelig. Kanskje sitter vi sammen med noen vi ikke har et godt forhold til, men likevel må omgås fordi det er jul.

Julen blir en påminnelse som forsterker følelsene våre. Det er greit å minne oss selv på at vi kan lage vår egen jul, vi kan velge å blåse i hva andre måtte tenke og mene. Det er også lov å slå et slag for alene-jul. Pynte og gjøre det fint, eller kanskje bare feire sammen med en annen enslig person. Du kan velge bort det som ikke er bra. Du kan velge hvilke tradisjone­r du vil ha. Julen er også din, og du kan velge hvilke mennesker og tradisjone­r som gjør deg godt. Husk også at om du feirer julen hos noen andre, er det lov å dra tidlig hjem, og føles det uutholdeli­g kan du slippe å dra i det hele tatt. Lag deg en liste over hva du kan gjøre denne julen, som gir deg en best mulig høytid. Og den som elsker julen og allerede har det best mulig, kan velge å synge med på sangen av full hals. Også om det er slik at du velger å feire den alene!

Vi er så heldige, vi er ikke flyktninge­r, og de fleste av oss har en eller annen form for familie. Om det så er venner som er den valgte familien, en utvidet familie med mine og dine barn eller et helt annerledes familiemøn­ster enn det som er beskrevet i barnebøker fra 30-tallet, har vi kanskje mennesker rundt oss som gjør oss glade. Vi er fri og har mat på bordet. Vi kan synge den vakre sangen, og jeg blir like rørt av den som av nasjonalsa­ngen vår. For meg er begge sangene en del av den norske sjelen. Så la oss finne en måte å feire julen på som gjør at vi sammen kan synge «Deilig er jorden», og kjenne på ordene og sannheten i den. Vi er heldige som får bo her, og vi kan velge de tradisjone­ne som er gode for oss.

*Julesalme, skrevet av den danske salmedikte­ren B.S Iingemann i 1850

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway