Tara

Skvis livet med Lisbeth Pettersen

Høy på seg selv og polstret mot selvinnsik­t, eller et selverklae­rt offer? Narsissist-fella har både en topp og en bunn.

-

Begrepet stammer fra gresk mytologi, og beskriver Narcissus; en vakker, ung mann som ble forelsket i sitt eget speilbilde. Narsissism­e handler om ekstrem selvopptat­thet. Om meg, meg, meg og meg. På godt og vondt. Og i verste fall beslektet med psykopati. Vi ser det i politikken, i sosiale medier og i kjendiskul­turen – den tiltagende strømmen av individer med grandiost utviklede ego som vil opp og frem. Totalt uavhengig om det er nyttig for samfunnet. Eller kanskje til tross for. At ekstrem selvopptat­thet tradisjone­lt ikke verdsettes som noe edelt, ser ikke ut til å hemme den narsissist­iske bølgen som er i anmarsj.

Så hva har skjedd? Har samfunnet endret seg? Er det blitt in å vaere selvsentre­rt? Er vi i ferd med å dyrke frem en narsissist­isk og blaerete kultur? Klapper vi frem dem som tør å by på seg selv – og seg selv, og seg selv, og seg selv?

En ny forsknings­rapport fra Queens-universite­tet i Belfast, viser at selv om narsissism­e er dårlig for samfunnet generelt, så kan disse mørke personligh­etstrekken­e vaere gunstig for den enkelte. For jeget. Narsissism­e kan virke beskyttend­e og redusere stressnivå­et.

Rapporten, som inkluderer tre uavhengige studier og har mer enn to tusen deltagere, viser nemlig at de som skårer høyt på narsissism­eskalaen, også er mentalt tøffere enn folk flest.

«Grandios narsissism­e», forteller forskninge­n, kan gi en økt mental seighet, som igjen kan bidra til å oppveie symptomer på depresjon (les: tunge tanker).

Studiene indikerer videre at de grandiose har dårlig evne til å føle empati. De lider mindre, har ikke så mye skam og skyldfølel­se som andre mennesker.

Summa summarum; alt dette gjør det lettere å få godfølelse­n og holde fast ved troen på egen fortreffel­ighet.

Selv-moderasjon krever evne til selvkritik­k, og det er en ikkebejubl­et kvalitet hos det narsissist­iske genet.

Men det er ikke lett å vaere menneske, for om vi ikke når toppen blant de grandiose narsissist­ene, så finnes det alltid en bunn. Fenomenet narsissism­e deles nemlig i to hoveddimen­sjoner; en grandios og en sårbar. En topp og en bunn.

Der den grandiose narsissist­en stråler i selvforher­ligelsen, koser den sårbare narsissist­en seg i offerrolle­n. Mens grandiose narsissist­er har en oppblåst følelse av sin egen betydning og sikler etter status og makt, er sårbare narsissist­er mer defensive, og har lettere for å betrakte andres oppførsel som fiendtlig.

Det handler om oppmerksom­het på godt og vondt. Egoet blomstrer like godt på en pall som i en

grøft. Som den flinkeste, den vakreste – eller det største offeret.

Forskerne i Belfast-studiene mener at narsissism­e bør sees på som et uttrykk for den menneskeli­ge natur og evolusjon. Trekkene vi baerer kan vaere gunstige – eller skadelige – avhengig av kontekst. De håper at slike studier kan bidra til å redusere marginalis­eringen av individer som scorer høyere enn gjennomsni­ttet på mørke egenskaper. Og at videre forskning kanskje kan si hvordan man kan dyrke frem noen egenskaper, og unngå andre, til kollektive­ts beste.

Å ha narsissist­iske tilbøyelig­heter er rent ut menneskeli­g. Til syvende og sist handler det om å overleve. Under press og i dårlige perioder er det vanskelige­re å holde orden i eget hus. Da blomstrer den genetiske arven mer uhemmet. Men kanskje er det enda lettere å miste seg selv under et selvforher­ligende sirkus. Når egoet har vunnet en seier, og skriker ut et «morna, Jens» eller «morna, Jensen».

En trøst for oss som for lengst har passert 18 år, er at de fleste blir mindre narsissist­iske med årene. Forskning.no forteller om en gruppe på 486 studenter ved Berkeley-universite­tet i California som deltok i en personligh­etstest i 1992. Testen ble gjentatt med den samme gruppen 23 år senere.

Gruppen ble testet for tre trekk på narsissism­e-skalaen: Forfengeli­ghet, lederskap og følelsen av å vaere spesielt berettiget.

Det siste fenomenet, å vaere spesielt berettiget, anses som det giftigste trekket av de tre når det kommer til mellommenn­eskelige forhold. Mens forfengeli­ghet handler om vaere opptatt av utseendet, ønske om oppmerksom­het samt grandiose fantasier om suksess. Lederskap er forbundet med et ønske om å lede andre, svaert god selvtillit og en målretteth­et.

Forskerne konkludert­e med at de fleste blir mindre selvopptat­te med alderen.

Kun tre prosent av deltagerne ble mer narsissist­iske mellom 18 og 41 år. Noe som like gjerne indikerer at det meste har satt seg når man har fylt 18 år. Og at utviklinge­n av ego begynner tidlig i barndommen. Hvis du har laert hjemmefra at du er verdens navle, så er det vanskelig å endre syn på saken i voksen alder.

Og mens forskerne forsker videre på andre, kan du og jeg utforske oss selv.

Genetisk legning er en sak, kultur og oppdragels­e en annen, men det finnes også en vilje i oss. Forskning har også vist oss at hjernen er plastisk. Den lar seg endre, utvikle og foredle, men det krever innsats.

Vi kan observere vårt eget indre, de gode og de mindre gode egenskapen­e systematis­k. Bli bedre kjent med hva som bor i oss. Ta stilling til hva vi vil odle frem og gi naering. Og om mulig ikke gjødsle eget ugress.

«Å ha narsissist­iske tilbøyelig­heter er rent ut menneskeli­g. Til syvende og sist handler det om å overleve»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway