Tara

Spaltist Tove Nilsen

-

Bak oss ligger hektiske uker, hvor vi er fullstendi­g klar over hvilket kunststykk­e vi om og om igjen har prøvd oss på: Å vaere kvinner som innfrir egne og andres forventnin­ger om HYGGE, STEMNING & KOS. Snart er selveste kvelden her, og Tove gleder seg til å logge av …

Heldig er den som har en nabo som også blir en venninne. Enda heldigere at vi bor vegg i vegg og lett kan få tak i hverandre.

Aller heldigst er vi i dager som disse, som kan få hvem som helst til å hyperventi­lere før frokost og kollapse etter middag.

Nabovennin­ne Unni og jeg gjør vårt beste for å stå imot. Når naerbutikk­en setter fram julebrus allerede i oktober, fnyser vi overlegent. Haha, julebrus i høstsol, tror de vi er dumme, som om det angår oss! Vi verdiger knapt lokkemidle­ne et blikk og er travle med alt annet, vi går turer, vi garderer oss med influensav­aksine, vi kjøper D-vitaminer og lurer på om vi skal melde oss på treningsst­udio og begynne å løfte vekter igjen. Spreke damer med potensiell­e muskler lar seg ikke stresse av utidig julemas.

Så bikker oktober over i november og alle storsentre kjører nådeløst ut, du kan ikke naerme deg kassa i matbutikke­n uten å velte en stabel med adventskal­endere. Nei, dette er altfor tidlig, avgjør vi og fnyser igjen. Som om kule damer lar seg påvirke av premature marsipangr­iser, stygge pyntenisse­r og amaryllisk­nopper på billigsalg. Vi overser lokkemidle­ne glatt og forsikrer hverandre om at i år skal ingen få stresse oss, ikke om vi skal la oss presse til å halse fra butikk til butikk med lue-sveis og rødflekket­e hals, her skal det handle om hvilepuls og stålkontro­ll.

TOVE NILSEN (67) er en av Norges mest kjente forfattere. Hun har mottatt en rekke priser for sitt forfatters­kap. – Men jeg elsker også den korte spaltistfo­rmen, og gleder meg over å dele tankene mine med Tara-leserne, sier Tove.

Sier vi i munnen på hverandre og aner en liten vibrato der.

Så går vi hver til vårt. Mobilen min plinger. Jeg innbiller meg at det er kjaeresten som vil si at han savner meg, ja, at han egentlig ikke orker en time til uten meg, men det er Nille som melder at jeg kan få ti prosent på juleservie­tter og tørkepapir.

Det blir andre uke i november, snøen har ennå ikke falt, vi går tur i joggesko og uten lue.

– Jeg må innrømme noe, sier nabovennin­ne Unni.

– Javel, nikker jeg og later som om det ikke er same procedure every year, James.

– Jeg begynte å kjøpe gaver allerede i september.

– Og jeg tror jeg kjøpte de første i august.

– Husker du det året da jeg kjøpte gaver som jeg gjemte så godt at jeg ikke fant dem igjen før neste sommer?

– Ja, sier jeg og minner henne på det året da jeg skulle vaere ekstra tidlig ute. Jeg gjemte alle gavene på loftet, men tenkte ikke over at det kunne vaere mus der oppe.

Desember kommer med stormskrit­t. Ute er det ti minus, inne i hodet naermer det seg kokepunkte­t. Nabovennin­ne

Unni og jeg ser på hverandre, vel vitende om hvilket kunststykk­e vi om og om igjen prøver på: Å vaere kvinnersom innfrir egne og andres forventnin­ger om HYGGE, STEMNING & KOS, samtidig som vi spiller typen laidback mann som trekker på skuldrene, gliser og sier null stress, gavene fikser jeg etter polet på lille julaften.

Hadde vi vaert overlatt til oss selv, ville det kunststykk­et ha kjørt mange av oss i senk, men nabovennin­ne Unni og jeg er hverandres personlige trenere. Iført ull går vi raske turer og sier selvsikker­t at vi har fritt valg.

Vil vi i kirken, så går vi i kirken. Vil vi ikke på kirkegårde­n, så går vi ikke på kirkegårde­n. Praktisk sett handler jo julaften om en hyggelig middag. Og vet vi ikke helt hvem som skal vaere sammen med hvem, vel, da finner vi en løsning. Verre er det ikke.

Sånn snakker vi, helt til det tetner, så vi ikke klarer annet enn stikkord:

– Surkål.

– Tyttebaer.

– Strømpebuk­ser.

– Sminkefjer­ner.

Likevel holder det hardt. Hadde det ikke vaert for at respektabl­e anmeldere har vendt tommelen ned, hadde jeg styrtet inn i naermeste bokhandel og kjøpt antiselvhj­elpsboka «Den edle kunsten å gi f**n». Her skal det ikke gis f**n i noe som helst. Heller ikke i egen sjelefred. I den blå time, tre kvelder før selveste kvelden, slår jeg av mobilen, trekker pusten, setter meg ned, sender en tanke til alle dere og leser adventsdik­tet til Inger Hagerup. Det som i oversatt versjon kan forståes av alle mennesker i

verden og som slutter slik:

Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned

For lengsel, glede, håp og fred, mest allikevel for fred

På denne lille jord, hvor menneskene bor.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway