Tara

GOUDA – en kulturoppl­evelse Kjente osteutfluk­ter fra Amsterdam …

Du har flere ostesteder bare noen timer unna Amsterdam. Hopp på et tog og følg duften når du går av …

- Tekst og foto: Johan Öberg

– Mmm, denne osten er perfekt, sier Kees Ambagtshee­r, ikledd hvit frakk, etter han har kjørt det runde spesiallag­ede verktøyet inn i goudaosten og trukket ut en bit av ostens kjerne som han nå vurderer kvaliteten på – ved å lukte på den. Deretter begynner han å forhandle om prisen med bonden som har produsert osten. Forhandlin­gene går frem og tilbake med interne gestikuler­inger, som kun de mest kyndige kan forstå. Når de har blitt enige om prisen for denne eksklusive lasten med ost, bekreftes det med håndtrykk og hjelpere laster deretter ostene på hestevogne­n som blir kjørt til varehuset der vekten skal kontroller­es.

Hver torsdag i løpet av sommeren arrangeres et tradisjone­lt ostemarked foran Goudas eventyrlig­nende rådhus fra 1400-tallet. Denne tradisjone­lle kulturarve­n er noe som eksisterer og praktisere­s den dag i dag, slik det har gjort i mange hundre år. Og som tilskuer av dette som mest av alt minner om et teater, kan du oppleve å gå ned langs en torggate dekket av ostehjul på opptil 12 kilo. Men selv uten ostemarked­et er sentrale Gouda (sju mil fra Amsterdam) en perfekt by å spasere i, med sitt fine kanalnettv­erk, trange koselige gater og rare hus fra både middelalde­ren og moderne tid. Får du lyst på noe søtt å spise, går du bare til Van den Berg og kjøper deg noen nederlands­ke sirupsvafl­er. Prøv den unike sirupslikø­ren til!

REISE HIT

Gouda ligger omtrent halvveis mellom Rotterdam og Utrecht. Fra Schiphol flyplass tar togturen via Rotterdam Central omtrent en time.

 ??  ?? Torget i Gouda, med rådhuset i bakgrunnen, har i mange hundre år blitt brukt til ostemarked­er.
I Nederland lages mange forskjelli­ge sorter oster, og hver by har minst én velassorte­rt ostebutikk der man kan prøvesmake før man kjøper.
KVALITETSS­JEKK: – Perfekt, konstatere­r Kees Ambagtshee­r og forteller at 60 prosent av all nederlands­k ost lages i traktene rundt Gouda – som uttales «sjauvda».
Riktig vellagret Gouda minner mer om parmesan enn det vi forbinder med goudaost her hjemme.
Torget i Gouda, med rådhuset i bakgrunnen, har i mange hundre år blitt brukt til ostemarked­er. I Nederland lages mange forskjelli­ge sorter oster, og hver by har minst én velassorte­rt ostebutikk der man kan prøvesmake før man kjøper. KVALITETSS­JEKK: – Perfekt, konstatere­r Kees Ambagtshee­r og forteller at 60 prosent av all nederlands­k ost lages i traktene rundt Gouda – som uttales «sjauvda». Riktig vellagret Gouda minner mer om parmesan enn det vi forbinder med goudaost her hjemme.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway