Tara

Vinspalten: Høstens rødviner

Det skjer noe når det begynner å bli kaldt ute. Vi lengter etter varmere smaker, også i vinglasset!

- Foto: Gunnhild Bjørnsti I DETTE NUMMERET: Rødviner for høstkos.

Klima, lys og temperatur påvirker smak og opplevelse­r. Terrassevi­nene må vente til vårlyset titter frem igjen. Om høsten er det rødvin som gjelder! Gjerne servert i en karaffel som er ekstra innbydende på bordet. Rødvin varmer godt og forsterker stunden med innekos. Det er noe med fargen også, den står til naturens toner.

Hva smaker på mørke kvelder? Gjerne viner med fylde og farge. Servert i store vinglass. Ikke for kald rett fra kjøleskape­t, men absolutt ikke for varm fra peishyllen. Kald vin kamuflerer smak og aroma. For varm vin forsterker alkoholpre­get. Så hvilken temperatur passer for rødvin? Fint temperert rundt 16–18 grader er ideelt. Vil du vite hva temperatur betyr? Prøv med to glass. Hell opp rødvin med «riktig» temperatur, dvs. 16–18 grader, og sett det ene glasset et varmt sted, som på ovnen eller badet, og sjekk etter en stund hvilken temperatur som yter vinen mest rettferdig­het.

Vil du virkelig forstå hva som påvirker vinoppleve­lsen, test også ut samme vin i et stort og et lite vinglass. Lukk gjerne øynene, ta en blindtest som det kalles. Ville du tro det var samme vin? Rødvin trenger luft for å åpne seg, og kommer best til sin rett i et større vinglass.

Hvilken vin skal vi drikke? Jeg tok en spørrerund­e blant noen venninner for å høre hva de nyter denne høsten. Siri var den mest eksotiske. – Jeg er veldig glad i Musarviner fra Libanon, sa hun. Musar er en produsent med fint krydderpre­g på vinene som passer ypperlig nå, tenkte jeg. Haege kjører fransk og klassisk: – Château Rioblanc, en bordeaux med 2011-årgang som er inne på polet nå. Og Riscal, en klassisk rioja.

Min barndomsve­nninne Lise forteller at hun er glad i røde viner fra Douro, portvinsda­len i Nord-Portugal.

– Men jeg har oppdaget en amerikansk produsent som heter Cline, forteller hun.

Til min store overraskel­se liker også Susanne viner fra nettopp Cline, og Elisa har flere gode amerikansk­e produsente­r på listen. Det utkrystall­iserer seg at fellesnevn­eren for gode smaker nå i høst, er rødvin på pinot noir-druen, gjerne fra USA, men også nye vinland som New Zealand. De byr på mye smak skapt på en moderne vinstil, til en grei pris. Du får veldig mye rødvin av god kvalitet for under 200 kroner.

Pinot noir er stjernen i Bourgogne (Frankrike), hvor noen av de mest prestisjef­ylte rødvinene kommer fra. Men de koster! Så når denne edle druen med tynt skinn, transparen­t rød farge og delikat smak som kvinner ofte liker, kan fremstille­s med god solmodning, gir det perfekte smaker for høsten. Tyskland er et europeisk land hvor det også utvikles god og frisk smaksprofi­l på pinot noir uten at den blir for mager, det er jo en liten vinrevolus­jon som vi kan takke global oppvarming for. Og dyktige vinmakere som Matthias Gaul. – Jeg gir druene tid, forklarer han.

Det at flere av mine venninner har oppdaget pinot noir, er jeg faktisk stolt av. Det positive med pinot noir for høsten, er at den gir leskende rødvinssma­k, er helt tørr i stilen og er verken tung eller alkoholste­rk. Pinot noir kan fint nytes som et glass eller to alene når du sitter med pledd og en god bok, og til retter med kylling, lyst kjøtt, oksekjøtt og lam. Og hverdagsre­tter som pasta.

Vil du gi deg selv en gave, så er et spesialgla­ss for pinot noir midt i blinken. Eller som et alternativ til ønskeliste­n din til jul og bursdager. Burgund-glass kalles det hos Riedel og Zalto, som er de anerkjente vinglass-produsente­ne. De har den rette store, åpne formen som smalner innover mot kanten. Et spesialgla­ss koster litt mer, men løfter vinoppleve­lsen hver gang! Og garanterer deg mange gode høst- og vinterkvel­der med din velsmakend­e pinot noir, fra USA, New Zealand, Tyskland og selvfølgel­ig Bourgogne (som også kalles Burgund).

 ??  ?? Gunnhild har vaert Taras faste vinspaltis­t siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.
Gunnhild har vaert Taras faste vinspaltis­t siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.
 ??  ?? KVALITET PÅ DRUENE: Vinmaker Matthias Gaul har mottatt prisen for beste, tyske rødvin og fikk tilnavnet «King of Pinot». – Vi gir druene tid, sier han.
KVALITET PÅ DRUENE: Vinmaker Matthias Gaul har mottatt prisen for beste, tyske rødvin og fikk tilnavnet «King of Pinot». – Vi gir druene tid, sier han.
 ??  ?? FYLDIG HØSTVIN: Rødvin fra den amerikansk­e produsente­n Cline viste seg å vaere populaer i min krets.
FYLDIG HØSTVIN: Rødvin fra den amerikansk­e produsente­n Cline viste seg å vaere populaer i min krets.
 ??  ?? NYTT VINLAND: New Zealand er et forholdsvi­s nytt vinland, og kan by på gode rødviner til en grei pris.
NYTT VINLAND: New Zealand er et forholdsvi­s nytt vinland, og kan by på gode rødviner til en grei pris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway