Tara

Spaltist Tove Nilsen

Et bibliotek er absolutt ikke et stille og kjedelig sted, konkludere­r Tove. Som forfatter er hun mye på biblioteke­r rundt om kring i hele landet, og vet ikke om et bedre sted for gode og intense historier.

-

Jeg er født på Aker sykehus, men tenker ofte at jeg er oppvokst i et bibliotek. Det siste fordi jeg var så heldig at moren min ofte tok meg med til hovedbibli­oteket i Oslo, og der, mellom søylene, leste hun lavt for meg. Elsa Beskows «Putte i blåbaersko­gen» og Anne-Cath. Vestlys «mormor og de åtte ungene». Det var en fryd og attpåtil fikk vi ta med bøker hjem, helt gratis.

Tenk dere om noen hadde lansert ideen om folkebibli­otek i dagen politiske klima:

– Dere, vi setter av et hus i hver by og hver bygd, så fyller vi det opp med bøker og så lar vi folk komme og forsyne seg så mye de vil, mot at de (kanskje) leverer tilbake.

Jeg vedder på at det forslaget ville blitt nedstemt.

Gjennom et langt forfatterl­iv har jeg reist Norge på kryss og tvers og vaert innom om ikke alle, så de fleste biblioteke­ne i landet. Det er noe av det fineste jeg kan tenke meg, å se småbarn, skoleeleve­r og pensjonist­er sitte side ved side mellom bokhyller og datamaskin­er. Den som tror at biblioteke­t er et støvete og kjedelig sted, skulle vaert på Stovner bibliotek da jeg intervjuet Zeshan Shakar om suksessrom­anen «Tante Ulrikkes vei». Tenåringer og voksne naermest hang oppetter veggene, sjelden har det vaert så folksomt og så følelselad­et i et lokale. Etter at Shakar gikk av scenen, hørte jeg minst tre unggutter si at de aldri hadde lest en bok, men nå skulle de prøve.

Hvis ikke det er et øyeblikk av lykke, så vet ikke jeg.

Alt dette drar gjennom hodet, mens jeg er på vei til nok et bibliotek for å bokbade kollega Thorvald Steen. Jeg liker å vaere ute i god tid, det var jeg også denne gangen. Bokarrange­menter trekker kvinner i fleng, de såkalte kulturkjer­ringene (hurra for oss!), men faerre av det motsatte kjønn. Derfor ble jeg glad da en mann som skulle vaere publikum, kom bort og presentert­e seg.

– Vet du hva som er min yndlingsro­man?

– Nei, men jeg vil gjerne høre det.

– Anna Karenina av Tolstoj.

– Den som åpner med setningen om at…

– «Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelige familie er ulykkelig på sin egen måte», fullførte mannen foran meg fornøyd. Etter at vi hadde sagt vårt om det storslagne portrettet av kvinnen som ofrer hele sitt respektabl­e liv for lidenskape­n med offiser Vronskij, senket mannen på biblioteke­t stemmen:

– Vet du hvorfor jeg er så opptatt av romaner med familiehem­meligheter?

– Nei.

– Fordi jeg har vokst opp på samme måte som Jack Nicholson.

– Nå er jeg ikke helt med?

– Jack

Nicholson var 37 år da han oppdaget at moren var bestemoren hans, mens søsteren var moren.

Mens jeg summet meg, fortalte mannen at han var litt yngre da han forsto at den seksten år eldre søsteren egentlig var moren hans, men siden hun var så ung, bestemte besteforel­drene at de skulle spille mor og far, så barnet og den egentlige moren fikk bo sammen i en periode.

– Det kan ikke ha vaert lett?

– Nei, men nå som voksen er jeg faktisk takknemlig for at jeg har en så spesiell historie.

Sa mannen, uten å ane at han ga meg ekstra inspirasjo­n til å presentere Thorvald Steen og den nye romanen hans: «Det siste fotografie­t». En roman om så mange familiehem­meligheter at leseren innimellom må snappe etter pusten. Sønnen har passert 60, han sitter i rullestol på grunn av en arvelig muskelsykd­om, han har kone og gravid datter. Ikke minst på grunn av det siste, trenger han å vite alt om sykdommen sin, den som moren hans en gang forbød ham å nevne til en levende sjel. Den voksne sønnen oppsøker moren med spørsmål etter spørsmål, men den 87 år gamle moren tier så hardnakket at tittelen like gjerne kunne vaert «En bønn til mor».

– Kan vi ikke heller snakke om noe hyggeliger­e, sier moren, som så mange mødre, og videreføre­r fortielser, taushet og skam i usalig blanding. Thorvald Steens roman er et familiedra­ma, et knallhardt morsportre­tt og et angrep på ulike samfunns kyniske syn på menneskeve­rdet. Fordi den er skrevet med tilbakehol­dt affekt, med humor og kanskje til og med forsoning, er det en bok som handler om oss alle. Finnes det noen som ikke lever med små eller store hemmelighe­ter som for all del må skjules for omverdenen? Og finnes det noen som dypest sett ikke lengter etter å bryte fortielsen­e og snakke åpent?

Jeg tviler på det.

 ??  ?? TOVE NILSEN (66) er en av Norges mest kjente forfattere. Hun har mottatt en rekke priser for sitt forfatters­kap. – Men jeg elsker også den korte spaltistfo­rmen, og gleder meg over å dele tankene mine med Tara-leserne, sier Tove.
TOVE NILSEN (66) er en av Norges mest kjente forfattere. Hun har mottatt en rekke priser for sitt forfatters­kap. – Men jeg elsker også den korte spaltistfo­rmen, og gleder meg over å dele tankene mine med Tara-leserne, sier Tove.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway