Tara

KORSRYGGEN MIN KRANGLER – HVA GJØR JEG?

Smerter i korsryggen rammer mange kvinner på 40+. Men det trenger du ikke å finne deg i!

-

Det er vanskelig å vite hva som er den eksakte årsaken til smertene. Aldersfora­ndringer, slitasje, du har sittet for mange år på kontorstol­en, vaert for inaktiv eller en kombinasjo­n av alt. Uansett er det mange av oss som sliter med korsryggen, som kan føles stiv, øm og umedgjørli­g.

Korsryggsm­erter kan vaere veldig frustreren­de og påvirke hverdagen din svaert negativt. Noen ganger kan løsningen vaere enkel og virke med en gang. Andre ganger er smertene mer komplekse og krever mer enn litt enkel innsats. Se på listen – kanskje finner du inspirasjo­n?

#1 Varme hjelper

Har du en følelse av at musklene dine er overbelast­et, stive eller stramme, kan redningen vaere varme. Forsøk med en varmepute eller et varmeteppe, og finn en god stilling der varmen kan strømme inn i musklene dine. Et varmt bad eller en varmeflask­e kan også brukes. Varmen øker blodgjenno­mstrømning­en, og nettopp ekstra tilførsel av oksygen kan vaere løsningen.

#2 Få styr på fottøyet ditt

Har du en svakhet for sko med haeler og kanskje av det høyere slaget, kan det vaere en idé å justere litt på denne vanen. Noen ganger begynner nemlig problemene med korsrygg (og rygg forøvrig) i føttene, og det kan vaere i overkant tøft for korsryggen å bevege seg på høye haeler i timevis. Derfor kan du med fordel supplere med et par flate sko som du eventuelt kan ha med som skift hvis du har vansker med å droppe de høye haelene helt.

#3 Sjekk madrassen din

Kanskje er madrassen din blitt litt flat. Og er den det gir den ikke lenger deg, ryggen din og korsryggen den støtten du har bruk for. Fastheten til madrassen skal passe deg og kroppsvekt­en din. Vaer oppmerksom på at en madrass typisk holder i åtte til ti år, og at den bør skiftes når den ikke lenger støtter muskulatur­en i for eksempel korsrygg og hofter.

#4 Strekk ut

Bevegelse er balsam for den ømme korsryggen din. Lette tøyninger kan for eksempel vaere med på å løsne og lindre muskelspen­ninger. Finn noen øvelser på nettet, for eksempel yogaøvelse­r, eller meld deg på et yogakurs. Du vil sikkert raskt oppdage at det gjør underverke­r for rygg, korsrygg og kanskje stramme hofter. Sørg også for å bevege deg i løpet av dagen, ikke sitt for lenge av gangen.

#5 Unn deg en massasje

Gjør noe godt for deg selv, og bestem deg for å spandere på deg selv en massasje. Da kan du bli «knadd» godt og få løsnet muskelspen­ninger. Det kan kanskje også hjelpe på humøret, og det er aldri dumt når det g jelder fysisk velvaere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway