Tara

OVERGANGSA­LDER

Begynner mannen din å bli trist eller irritabel og mister lysten på sex, legger han på seg eller utvikler bryster, og sitter han kanskje i makeligste laget i godstolen? Slapp av, kanskje han bare er i overgangsa­lderen!

- Av Erik Valebrokk

Hvis det er slik at mannen din ikke er så spennende lenger, at hans jaktinstin­kt og virilitet og evne til å «anlegge en brygge» forsvinner, så ville jeg med et lite smil og et klyp i kinnet sagt «kjaere lille venn, ta deg en tur til fastlegen og spør hvordan det er med testostero­net».

Fastlege Jørgen Skavlan har diagnostis­ert mange norske menn i overgangsa­lderen. Mange tror det kun er kvinner som opplever en slik periode, men også menn rammes av hormonelle plager, svaert mange av dem identiske med dem kvinner opplever.

Men opplever alle menn å komme i overgangsa­lderen?

– Nei, det er veldig variabelt. Det er litt som med kvinner. Noen sklir gjennom sin menopause nesten sømløst og skjønner i og for seg ikke at det er noe stort problem. Andre hakker igjennom og synes livet er blitt nokså faelt, ikke bare for seg selv, men også for sin partner. Menn produserer testostero­n, kvinner produserer østrogen. Det er våre kjønnshorm­oner som lager vår kjønnsiden­titet og er mye viktigere enn de fleste faktisk tror og skjønner før de begynner å miste dem. En ting er at testostero­n er med på å styre vår metabolism­e, i forhold til vekt, bensubstan­s og andre ting som er rent fysiologis­ke, men det er også en del ting som er mer emosjonell­e hvor testostero­n kommer inn, sier Skavlan.

– Grunnen til at dumme menn blir enda dummere menn, kan vaere på grunn av testostero­n, fortsetter han.

– Testostero­n kan skape aggresjon og stimulere en del andre instinkter vi kanskje ikke er så glade for i dag. Disse hormonene har jo sin forhistori­e i biologiens barndom hvor vi løp over steppene på jakt etter et stakkars dyr for å brødfø våre familier. Da trengte vi masse testostero­n for å oppretthol­de muskulatur og for å få litt aggresjon,

for å forsvare oss og alle disse tingene. Så kommer vi til vår litt dølle kultur hvor vi fortsatt har en del av disse jaktinstin­ktene. Det har skapt mye bråk og skilsmisse­r og tragedier.

Ikke dermed sagt at testostero­n i seg selv er negativt?

– Nei, for all del. Deler av testostero­net er kanskje ikke helt forenlig med levemåten vår, men den andre delen er det så absolutt. Jeg vil si at testostero­net er det som gir oss veldig mange av våre livsgleder.

Der kvinner taper østrogen, taper menn altså testostero­n. Skavlan forklarer at resultatet er mye av det samme og ramser opp hetetokter, uforklarli­ge emosjonell­e utbrudd, gråt, depresjon, søvnløshet, nattesvett­e, kroppsfora­ndringer og libido som forsvinner.

– Kvinner taper østrogenet raskere, grovt sett i en alder på mellom 45 og 55. Menn bruker ofte mange år på sakte å skli inn i overgangsa­lderen, og derfor har det mer tradisjons­rikt blitt kalt alderdom. Vi blir «grumpy old men», mens kvinner går gjennom en overgangsa­lder de kan få hjelp til med østrogen.

Gjennomsni­ttsalderen for kvinners menopause er 51 år i vår del av verden, men kan forekomme helt ned i 35-årsalderen i enkelte tilfeller og vare i alt fra seks måneder til ti år.

– Normalt sett varer den kanskje i ett til tre år, men menn bruker både fem og ti og til og med 15 år på sin reise nedover. Vi begynner å tape testostero­n i begynnelse­n av 40-årsalderen. Det vil etter hvert øke, og på grunn av det taper vi en prosent av vår muskelmeng­de i året. Det menn vil oppleve – for å bruke en metafor – er at de sklir ned i godstolen. Og der blir de. De er mer interesser­t i fjernkontr­ollen enn i kona, fortsetter Skavlan.

Han forteller videre at en del menn blir litt «feminisert».

– Du ser det på dem at de ikke er så kåte lenger, de får litt dårlig skjeggveks­t, de blir litt rundere i kantene og kan få en tåre i øynene når de ser små barn for eksempel, de får litt brystutvik­ling om de blir gamle nok.

Og kvinner får bart. For de opplever det samme. Testostero­net er der, men østrogenet faller. Da får vi litt rare skisma mellom de hormonelle bildene vi har. I løpet av alle disse årene har jeg sett veldig mange menn komme inn med litt diffuse plager, hvis de tør å komme i det hele tatt, da. Noen går bare sakte til grunne og søker aldri lege og tror at sånn skal det vaere. Hos en del menn er det også sånn det skal vaere fordi de ikke har noe testostero­nfall. De går bare inn i en alderdom.

Så det kan også vaere reell alderdom vi snakker om?

– Ja, jeg vil ikke si det er fra 50-årsalderen, men iallfall fra 70 og oppover. Men la oss si at hvis en mann mellom 45 og 60 år begynner å oppleve disse tegnene så bør han absolutt snakke med legen.

Selv om mange menn har åpenbar legeskrekk, er det også nok av dem som søker hjelp.

– Jeg tør påstå at noen av de mennene hvor vi har funnet dette problemet og som vi kan gi testostero­n, er de mest takknemlig­e pasientene vi har. De kommer tilbake og sier at de «har fått livet i gave». «Hvilken bryter skrudde du på, Jørgen?»

Du kan vel da dele opp menn i fire kategorier; de som ikke aner at de er i overgangsa­lderen, de som aner at de er det, men ikke tør å gå til legen, de som får hjelp, og de som slipper unna.

Og menns overgangsa­lder er veldig tabubelagt?

– Ikke så mye som det var, men det er fortsatt tabubelagt. At det er sånn skyldes nok enkelt og greit at menn ikke søker hjelp. Menn vil heller dø i en stressless med pulsklokke på brystet enn å gå til doktor. Kvinner går til doktor. Det er nå en gang slik at kvinner får mer kreftsykdo­m enn menn, men menn dør oftere av kreftsykdo­m enn kvinner. Vi kommer for sent med den føflekken eller den plagen. Men når det gjelder testostero­n er det viktig å presisere at når en pasient kommer hit til oss og presentere­r deler av dette tablået med symptomer, så får vi svaret med en blodprøve. Enklere blir det jo nesten ikke. Så hvis du har en mann som tilfredsst­iller kriteriene, som har en del av disse symptomene, og jeg i tillegg finner at de ligger for lavt i målbart testostero­n, er dette en mann som skal få prøve testostero­n, enten som en gelé som de smører hver morgen på underarmen, eller som en pille eller en sprøyte.

Kan man også øke testostero­nnivået gjennom kosthold og trening?

– Ja, vi vet at testostero­n også kan økes via livsstil. Mange menn med fedme, kanskje litt prediabete­s og sånne ting, hjelper ikke seg selv i veldig stor grad. På den annen siden vet vi også at en del, skal vi kalle det overaktive folk, som trener mer enn vi anser som sunt, ikke stimulerer sitt testostero­n. Vi kan også finne at de har lavere testostero­n. Det er en nokså kompleks vitenskap. Men når det gjelder det vi snakker om, den klassiske mannen på 58 som begynner å kjenne at det er tungt og at alle drifter forsvinner, han burde spørre, se om det er mulig å få hjelp.

Hvis symptomene er mer subtile, er det noen måter partneren kan se dem på? Eller, hva bør de se etter?

– Dette gjelder også kvinners overgangsa­lder, men hvis du har en mann som litt uforklarli­g begynner å bli veldig mollstemt, pessimisti­sk, mer bekymret enn før, synes at livet begynner å vaere vanskelig, og han ser mer bakover enn fremover, kan det vaere tegn på at testostero­net faller. Det kan starte med depresjons­tanker eller melankoli. Menn som kanskje aldri har opplevd det, men som du ser begynner å bli litt triste. Det kan absolutt vaere et tidlig tegn hvor det kan vaere lurt å gjøre noe. Så har du kroppsfaso­ng. Når kulemagen kommer og du ser litt brystutvik­ling og litt mye valpefett i stedet for muskulatur, da er det på tide å sjekke det. For en del menn finnes det veldig effektiv behandling, forsikrer Skavlan.

Hvor alvorlig en overgangsp­eriode for menn enn kan vaere, virker det likevel som peanuts i forhold til hva kvinner opplever. Skyldes det i så fall at menns overgangsa­lder som regel strekker seg mye lenger i tid og at kvinner får en mer intens opplevelse?

– Det tror jeg. Egentlig tror jeg vi kan likestille dem, men da blir det litt mer sosiologi enn medisin. Menn har nok sittet litt stille og lidd seg gjennom det, uten å snakke med noen, og i hvert fall uten å gå ut og bekjenne dette. Kvinner er mye klokere enn oss. De snakker med folk, de er åpne, de får et råd, de går til lege. Dermed opplever man kanskje at for kvinner er dette en større utfordring, men det er nok fordi menn sitter stille uten å be om hjelp. Eller ikke skjønner at de trenger det.

 ??  ??
 ??  ?? FELLESTREK­K: Kjennetegn­ene for mannens overgangsa­lder har mange fellestrek­k med kvinnens.
FELLESTREK­K: Kjennetegn­ene for mannens overgangsa­lder har mange fellestrek­k med kvinnens.
 ??  ?? STÅ SAMMEN: Det er ikke dumt å oppfordre sin kjaere å gå til legen sin hvis symptomene melder seg.
STÅ SAMMEN: Det er ikke dumt å oppfordre sin kjaere å gå til legen sin hvis symptomene melder seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway