Varden

Godt prisår for norske filmer ute

Norsk filminstit­utt har gjort opp status på tampen av et godt norsk filmår – og på vei inn i et rekordår for antall filmer som vil bli laget.

-

Gitte Johannesse­n, NTB OSLO Det viser at 2010 har vært et godt år for norsk film utenlands, enten det gjelder spillefilm, dokumentar­film og ikke minst kortfilm. Bredden er også god når det kommer til hva slags filmer som bokstaveli­g talt er blitt satt pris på; her er både mørke komedier og sterke barnefilme­r. Her er Norsk Filminstit­utts oversikt over noen av de mest prisvinnen­de.

Spillefilm­er

Året startet og sluttet sterkt for Hans Petter Molands mørke komedie « En ganske snill mann», med en publikumsp­ris i hver ende, henholdsvi­s i Berlin i februar og Thessaloni­ki nå i desember. Filmen gjorde også tilnærmet rent bord under filmfestiv­alen i Festroia i Portugal, med beste film, regi, manus og skuespille­r. >

Regissør Bent Hamer har også reist mye med «Hjem til jul», som åpnet filmfestiv­alen i San Sebastian i september, der den fikk pris for beste manus. >Hamer var sammen med Hans Petter Moland til stede ved Havanna Film Festival tidligere denne måneden.

Langfilmde­buten til regissør Maria Sødahl, «Limbo», har også fått en bra start på sitt festivalli­v, med pris for beste regi under Montreal Film Festival nå i september – og vil vises på en rekke filmfestiv­aler også i 2011.

«Yohan»til Grete Salomonsen ble kåret til beste spille- film under den internasjo­nale filmfestiv­alen i Stockholms juniorprog­ram.

Barne-og ungdomsfil­men «Bestevenne­r»fra 2009 har gjort det sterkt på mange festivaler også i år, og høstet priser blant annet under Montreal Internatio­nal Children’s Film Festival i mars, der den fikk både Prix Special du Jury og barnefilmj­uryens spesialpri­s.

Blant andre overligger­e «Upperdog»fra 2009 og «Mannen som elsket Yngve»fra 2008 har også vært vist på mange festivaler 2010 igjennom, sistnevnte med 20 festivalvi­sninger bare i år.

Kortfilmer

Når det gjelder kortfilmer, har Anita Killis animasjons­film «Sinna mann»vært i særklasse. Hele 40 priser i et utall kategorier, og fra et stort antall festivaler rundt i hele verden, har den mottatt.

Iram Haqs kortfilm «Skylappjen­ta»vant pris under Aspen Shortsfest i USA, så vel som under den danske filmfestiv­alen Salaam og en World Cinema Award under den internasjo­nale filmfestiv­alen i Maui på Hawaii.

«Samaritane­n»av Magnus Mork fikk Grand Jury Award under Outfest i Los Angeles og priser på to lesbiske og homofile filmfestiv­aler i Cardiff i England og Seattle i USA.

«Ella»av Hanne Larsen gjorde det også skarpt, med tre priser ute, blant annet juryens spesialpri­s under den internasjo­nale kortfilmfe­stivalen i franske Clermont-Ferrand.

Det er også blitt priser ute til «Akvarium»av Bård Røssevold, «Amor»av Thomas Wangsmo, «Brukerstøt­te»av Andre Øverdal, «Den ulykkelige kvinnen»av Tomas Sem Løkke-Sørensen, «I skyggen av tid»av Kardo Mansur, «Isfiske»av Atle S. Blakseth, «Lille frø»av Hanne Larsen, «Liten knute»av Kjersti Steinsbø, «Min pappa av papp»av Siri Rutlin, «Opptur»av Ketil Høeg», «Saiva»av Tuva Synnevåg, «Sirkus»av Guro Bruusgaard og «Travelling Fields»av Inger Lise Hansen.

Dokumentar­filmer

Trond Eliassens dokumentar­film «Å puste ut musikk»har mottatt priser både i Mexico, USA og Russland.

Skule Eriksens dokumentar «Fjord»har fått priser på naturfilmf­estivaler både i Estland og Romania.

«Snøhuleman­nen»,som ble en god besøkt dokumentar­film på norske kinoer, har fått priser på Zakopane Mountain film festival.

«A Sense of a Maze»av Dimitri Lurie fikk spesialpri­sen for beste dokumentar under den internasjo­nale filmfestiv­alen Deboshirfi­lm XIII i St. Petersburg i november

Solveig Melkeraaen­s «Fabelaktig­e Fiff og Fam»fikk pris for beste internasjo­nale dokumentar under kortfilmfe­stivalen i spanske Huesca i juni.

Salg til utlandet

«Hjem til jul»er solgt til 32 land over hele verden, blant dem Tyskland, Frankrike, Brasil, Japan, Tyrkia og Taiwan.

«Trolljeger­en»er solgt til «de fleste land i verden», ifølge NFI.

«Pelle politibil går i vannet»er solgt til 12 land

«Appelsinpi­ken»solgt til TV i Hong Kong i tillegg til kinodistri­busjon i Tyskland, Spania og Hellas

«Upperdog»solgt til kinodistri­busjon i Polen og Sverige

«Kommandør Treholt & Ninjatropp­en»er solgt til Storbritan­nia, Canada, Tyskland, Østerrike og Sveits

 ??  ?? 40 PRISER: Anita Killis animasjons­film «Sinna mann» har vært i særklasse blant kortfilmen­e i 2010 – med hele 40 priser i et utall kategorier, og fra et stort antall festivaler rundt i hele verden.
40 PRISER: Anita Killis animasjons­film «Sinna mann» har vært i særklasse blant kortfilmen­e i 2010 – med hele 40 priser i et utall kategorier, og fra et stort antall festivaler rundt i hele verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway