Varden

MINNEORD

-

Tidligere sogneprest Arne Rui sovnet stille inn onsdag 20. mars, nær 86 år gammel. Han etterlater seg kona Kirsten, fem barn, fire døtre og en sønn, svigerbarn, barnebarn og oldebarn.

Arne Rui var født og oppvokst i Gjerpen. Han og tvillingbr­oren Einar tok teologisk embetseksa­men ved Menighetsf­akultetet i 1956, og ble ordinert av biskop Kaare Støylen i Gjerpen kirke i desember 1958. Undertegne­de var som pressemann til stede denne spesielle dagen. Kaldt var det ute, høytid var det inne i kirken – som for anledninge­n på det nærmeste var fullsatt.

Inntil denne dagen hadde brødrene hengt sammen i tykt og tynt, men fra da av skilte de lag. Arne ble ansatt som ungdomssek­retær i Det Norske Misjonssel­skap, Telemark krets, og i ti år hadde han hele Telemark og Larvik prosti som arbeidsom råde. Det var et stort distrikt, og det ble mye reising. I disse årene preket han i samtlige kirker i Telemark, med unntak av Nesland kyrkje i Vinje, i tillegg til alle kirkene i Larvik-distriktet.

Senere var han i syv år kallskapel­lan i Modum, også det synes han var en interessan­t og spennende tid, før han ble sogneprest i Hedrum i Vestfold. Her var han i 17 år, og gikk offisielt av i 1991. Som pensjonist vikarierte han jevnlig. Han stilte opp når han ble spurt. Året før han fylte 70, deltok han i 98 møter og 32 gudstjenes­ter, husker jeg ikke feil.

Med sitt lyse og lette humør og hans alltid positive innstillin­g hadde han lett for å komme i kontakt med folk. Som pensjonist hadde han møter både i Indremisjo­nen, Israelsmis­jonen og Misjonssel­skapet, og talte også hos pinsevenne­r og andre frimenighe­ter. Han synes det var en berikelse å komme slik rundt. Og når det kommer til stykket, er vi nokså like alle sammen, sa han en gang jeg intervjuet han.

Arne Rui spilte på mange strenger, og det gjorde sikkert sitt til at han var ettertrakt­et og etterspurt som forkynner. Han talte og kåserte og viste lysbilder. Selv var han veldig glad i lyrikk og delte mer enn gjerne med andre. Og så var han glad i gode historier, gjerne aforismer.

Arne Rui sto i fremste rekke da sportskape­llet på Vealøs ble innviet i siste halvdel av 50-tallet.

Her satt han i styret hele tiden mens han var ungdomssek­retær i Misjonssel­skapet.

Arne Rui var en fin representa­nt for prestestan­den.

Fred mens hans minne.

Arne R. Grøsfjeld

gode

 ??  ?? En glad forkyn-
En glad forkyn-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway