Varden

Kulturhist­orisk som

Norske Gyldendals grunnlegge­r Harald Grieg elsket Portør. I 1938 bygget han sitt drømmehus her, tegnet av Oslo rådhusarki­tekten Arnstein Arneberg. I dag eier familien Beylegaard fra Bærum stedet.

-

KRAGERØ Eiendommen, som ble Harald Griegs ankerfeste i livet, ligger skjermet til med utsyn over knatter, holmer og hav. Før vei til Portør ble anlagt, ankom Grieg i båt fra Kragerø. Med vei fram i 1962 var det i sort Cadillac med sjåfør.

Harald Grieg var ingen hvem som helst, en ruvende, profilert skikkelse i norsk forlagsbra­nsje, venn med Knut Hamsun og andre prominente forfattere i sin tid. Det finns ingen indikasjon­er på at han var en upopulær gjest. Hver jul fikk skolens elever bokgaver av forleggere­n og bare lokale håndverker­e satte opp huset han fikk bygget.

Elsket Sørlandet

Grieg elsket Sørlandet og ba lillebrore­n Nordahl Grieg og Hamsuns kone Marie være på utkikk for ham. Våren 1937 ble han tilbudt en holme på 7 mål i nærheten av Skåtøy, men syns det hørtes for puslete ut. Ikke lenge etter fikk han ved hjelp av kjøpmann Bredsdorff i Kragerø oppsporet stedet Terningen, som lå like vest for Portør. Eierne var gårdbruker Eilert Lindhagen og Theodora Halvorsen som eide hele Portør. Til tross for ingen vei, strøm eller telefon, dette ville han ha.

Hele Portør

Grieg hadde stor fornøyelse av å fortelle om sine forhandlin­ger med den beskjedne eieren, skriver Nils Kåre Jacobsen i sin biografi «En forlegger og hans hus». Han hadde forsiktig spurt forleggere­n hvor stor tomt han ønsket og visste ikke hva han skulle ha for den.

Grieg skal ha hevet høyre arm og tegnet en sirkel med sin butte pekefinger som omfattet et femtitall holmer og skjær, inklusiv Styrmannsh­olmen der det sto et gammelt sjømerke til hjelp for ferdselen langs kysten. Han kjøpte på stedet i realiteten hele Portør.

Gårdbruker­en hadde problemer med å antyde pris, og da en tilfeldig sum glapp ut av ham, gjorde Grieg det motsatte av hva han pleide. Han doblet summen og tilbød mannen 6000 blanke kroner, og slik ble det. Grieg satte rådhusarki­tekt Arnstein Arneberg i gang med å tegne huset på trygg fjellgrunn og midtveis i 1938 tok familien det i bruk.

Harald Griegs høyeste ønske var å bli begravet i Portør, under sjømerket på Styrmannsh­olmen, men det var ulovlig. Han fikk likevel sitt ønske oppfylt. I 1972 ble han begravet på en frodig gresslette i Ospevika ved Stølefjord­en rett ved.

Skjærgårds­park

I forbindels­e med arveoppgjø­ret ble deler av eiendommen lagt ut til skjærgårds­park i 1975.

Griegs sommerhus forble uberørt og overtatt av enken, forfattere­n Solveig Christov. Hennes datter Helen Gathe arvet og pusset opp stedet i 1982.

Ingrid og Øyvind Beylegaard fra Bærum hadde kjøpt en falleferdi­g hytte i Portør i 1991 som gjorde dem temmelig motløse. De gikk mye turer i området og så «Terningen» ofte. Høsten 1995 så Øy- vind Beylegaard tilfeldigv­is et bilde av en eiendom for salgs hos en eiendomsme­kler i Bærum, uten prospekt eller prisantydn­ing.

Dagen etter raste han ned til Portør og så at jo: «Terningen» var til salgs. Familien endte med å få tilslaget, og i mai 1995 hadde de kjøpt stedet.

Siden har de tilbrakt mange somre med familie og venner i Portør, restaurert gradvis huset til en standard som en moderne helårsboli­g.

– Jeg blir alltid så godt humør og får stor arbeidslys­t når jeg kommer hit, sier Ingrid. Et vennepar er på besøk når Varden ankommer.

Skjermet basseng

– Vi låner bort stedet både til slekt og venner, som alle hjelper til praktisk, for det er vi avhengige av, sier ekteparet om eiendommen på ca. fem mål, to brygger, naust og et hus på 220 kvadratmet­er i grunnflate pluss et skjermet utendørs svømmebass­eng som Harald Grieg anla, badeentusi­ast som han var. Alle gjester ble presset til morgenbad. Den enes- te som våget å nekte var Brikt Jensen.

En del møbler fra Griegs tid står fortsatt i huset, og alle tapeter er som de var. Lys, lett sommerstem­ning preger huset innvendig, med plass i massevis med hele sju soverom og fire moderniser­te bad.

Trappen fra stuen som vender mot kveldssole­n og havet, er familiens yndlingspl­ass. Her nytes mat, drikke og vakker musikk.

 ??  ??
 ??  ?? SPISESTUEN har sommerlett særpreg.
SPISESTUEN har sommerlett særpreg.
 ??  ?? STUEN er lys og luftig. – Her stortrives vi, sier Ingrid og Øyvind Beylegaard.
STUEN er lys og luftig. – Her stortrives vi, sier Ingrid og Øyvind Beylegaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway