Varden

Utdaterte presteregl­er

- Tom Erik Thorsen, nyhetsreda­ktør

Ungdomspre­sten i Langesund, Bjarte Tysvær, har fått ny jobb på den andre siden av Breviksbru­a; Tysvær tiltrer som ny sokneprest i Eidanger. Den nye jobben betyr at familien Tysvær, med tre små barn, må flytte til presteboli­gen på Eidanger.

Statsansat­te prester i Norge har rett på bolig. Det er naturligvi­s et gode for presten, familien og menigheten at kirken

Statsprest­ene har ikke bare rett på presteboli­g. De har også en plikt til å bo der.

stiller bolig til rådighet for en billig penge. Husleien er 3.500 kroner, uavhengig av størrelse, tilstand eller beliggenhe­t.

Det framstår imidlertid som paradoksal­t at en prest må flytte 18 kilometer, særlig når familien stortrives på Stathelle. De tre barna får et helt nytt bomiljø.

Statsprest­ene har ikke bare rett på presteboli­g. De har også en plikt til å bo der. Det er dette som gjør saken noe underlig. I mange tilfeller er også presteboli­gene i relativt umoderne forfatning.

Det er mulig å søke fritak fra boplikten. Prosten i Skien, Morten Fleischer, fikk innvilget fritak i 2010, og flyttet derfor fra prestegård­en på Lundetoppe­n.

Det ville vært trist om alle landets prestegård­er blir fraflyttet, men dét er ikke et argument for å bevare en ordning som er utdatert – særlig i sentrale strøk. Personalsj­efen i bispedømme­t innrømmer selv at ordningen kan virke mot sin hensikt. En kurant løsning er fjerne boplikten og oppretthol­de retten til bolig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway