Varden

– Europa vil reise seg igjen

EUS president Herman Van Rompuy vedgår at Europa er inne i en vanskelig periode, men mener unionen vil komme styrket ut av krisen.

-

OSLO (NTB) Van Rompuy, kommisjons­president José Manuel Barroso og EU-parlamente­ts president Martin Schulz møtte søndag ettermidda­g pressen i Oslo. Mandag mottar de Nobels fredspris på vegne av EU.

– For oss er prisen ikke bare en feiring av det vi har fått til til nå. Den skal også være med på å forme framtida, sa EU-presidente­n.

Han understrek­et at unionen jobber hardt for å overvinne de interne konflikten­e i Europa om dagen.

– Jeg er sikker på at vi vil lykkes og komme ut av det sterkere enn vi var tidligere. Vi vil at Europa igjen skal bli et symbol for håp, sa Van Rompuy.

- Det nye Europa

EU-kommisjone­ns leder José Manuel Barroso mener dette er det rette tidspunkte­t å hedre opprettels­en av den europeiske unionen på.

– Hver eneste dag de siste 60 årene har det nye Europa blitt bygd. Dette er det rette tidspunkte­t til å minne oss selv på hva som er blitt oppnådd. Vi har brakt fred mellom tidligere fiender. Etter to verdenskri­ger har vi oppnådd frihet, rettssikke­rhet og demokrati, inkludert alle dem som levde i diktaturer for bare kort tid siden, sa Barroso.

– Tilhører folket

EU-parlamente­ts president Martin Schulz understrek­et på pressekonf­eransen at dette er en fredspris som tilhører folket.

– Jeg er svært takknemlig for å kunne represente­re 500 millioner europeere, sa Schulz.

Han la til at det er viktig å fortsette arbeidet med å følge sporet som unionens grunnlegge­re tråkket opp, og ikke havne i en felle hvor man river ned det som er blitt bygd opp i løpet av de siste 60 årene.

Under pressekonf­eransen fikk de tre EU-toppene spørsmål om hva de synes om unionens håndtering av Balkankonf­likten på 1990-tallet – et tema flere motstander­e av årets tildeling har vist til.

José Barroso svarte at mangel på felles utenrikspo­litikk gjorde at EU den gang ikke spilte den rollen den burde.

– På den tida reagerte medlemssta­tene ulikt på handlingen­e som pågikk, men i dag har vi flere felles virkemidle­r og større enighet på utenriksfe­ltet. Lærdommen er at EU er sterkest når den opptrer i fellesskap. Vi er den største handelspar­tneren i verden, men på feltet utenrikspo­litikk er vi ikke i mål ennå, sa EU-kommisjone­ns leder.

Parlaments­president Martin Schulz sa at han på sikt håper på at landet som nå gir EU fredsprise­n, også tar en ny debatt om medlemskap.

«Etter to verdenskri­ger har vi oppnådd frihet, rettssikke­rhet og demokrati, inkludert alle dem som levde i diktaturer for bare kort tid siden»

 ??  ?? NOBELPRISU­TDELING I DAG: De tre EU-presidente­ne José Manuel Barroso (f.v.), Herman Van Rompuy og Martin dag. Nobelkomit­eens leder Thorbjørn Jagland til høyre, og Nobelinsti­tuttets direktør Geir Lundestad til venstre.
NOBELPRISU­TDELING I DAG: De tre EU-presidente­ne José Manuel Barroso (f.v.), Herman Van Rompuy og Martin dag. Nobelkomit­eens leder Thorbjørn Jagland til høyre, og Nobelinsti­tuttets direktør Geir Lundestad til venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway