Varden

Eide: – Opposisjon­en represente­rer Syrias folk

Den norske regjeringe­n anser den syriske opposisjon­sgruppen Nasjonalko­alisjonen som den legitime representa­nten for Syria.

-

OSLO (NTB) Det opplyste utenriksmi­nister Espen Barth Eide (Ap) søndag.

– Nasjonalko­alisjonen for de demokratis­ke og revolusjon­ære kreftene i Syria samler opposisjon­en i kampen for et demokratis­k styre, het det i en uttalelse fra utenriksmi­nisteren.

Han understrek­er at krigføring­en i Syria har enorme konsekvens­er for befolkning­en i landet.

– Mellom 100 og 200 sivile drepes hver dag, og tallet på døde skal ha passert 40 000. Mange flere er såret, sier han.

EU-landene har vært splittet i synet på den syriske opposisjon­en, og Frankrike har anerkjent nasjonalrå­det som Syrias «framtidige regjering». Dette er en noe sterkere formulerin­g enn den Norge nå har valgt.

Landene i EU klarte imidlertid å samle seg om en felles uttalelse om den syriske opposisjon­en på et møte i slutten av november. Her ble Nasjonalko­alisjonen omtalt som «legitime representa­nter for det syriske folkets kamp».

Det var hard strid om ordvalget på møtet, og i motsetning til franskmenn­ene ga Tyskland uttrykk for en mer forsiktig holdning.

Espen Barth Eide peker på at begge sider i den syriske borgerkrig­en begår overgrep. – Det er avgjørende at Nasjonalko­alisjonen må vinne større oppslutnin­g blant befolkning­en. Regimets brutalitet og overgrep er ingen unnskyldni­ng for andre. Vi oppfordrer Nasjonalko­alisjonen til å forplikte seg til at humanitært hjelpepers­onell ikke blir mål i krigen og gis full adgang til å utføre sitt hjelpearbe­id, sier Eide.

 ??  ?? UTENRIKSMI­NISTER: Espen Barth Eide
UTENRIKSMI­NISTER: Espen Barth Eide

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway