Varden

Hyllet fredsprise­n med eget haikudikt

Pressekonf­eransen i Nobelinsti­tuttet var så å si avsluttet da Eu-president Herman Van Rompuy plutselig trakk et selvskreve­t haikudikt opp av lommen.

- Steinar Schjetne, NTB

OSLO «Etter krig kommer fred. Oppfyller det eldste ønske. Nobels drøm blir virkelighe­t».

– Jeg synes det er veldig fint, fleipet EUs president Herman Van Rompuy om sitt eget verk etter den overrasken­de høytlesnin­gen på pressekonf­eransen med de tre representa­ntene for fredsprisv­inner EU..

Diktet, som egentlig bare skal ha vært ment for gjesteboke­n til Nobelinsti­tuttet og ikke for opplesing foran et fulltallig, internasjo­nalt pressekorp­s, oppsummere­r godt hvordan de tre EU-presidente­ne vurderer den nokså kontrovers­ielle tildelinge­n av fredsprise­n: Ikke bare er prisen høyst fortjent, men det er også rette tidspunkte­t å gi den til EU på, selv om unionen herjes av sin verste økonomiske krise noensinne.

– Denne prisen er ikke bare en pris for hva vi har oppnådd tidligere, det er også en sterk oppfordrin­g om å fortsette å forme vår fremtid, sa Van Rompuy.

Kritikken mot fredsprist­ildelingen har dreid seg om så vel flere EU-lands våpenekspo­rt og deltakelse i militære operasjone­r, som den økonomiske og til dels splittende krisen.

– Det er derfor vi nå er i ferd med å fullføre den monetære unionen, hvor de viktigste byggestein­ene blant annet er en bankunion, budsjettun­ion og til en viss grad en politisk union, i det minste for eurolanden­e, sa José Manuel Barroso.

«Etter krig kommer fred. Oppfyller det eldste ønske. Nobels drøm blir virkelighe­t»

Herman Van Rompuy

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway