Varden

Det kravler i juletreet

Mellom 10.000 og 20.000 ubudne gjester blir med juletreet ditt inn. Det kan være årets sterkeste argument for å ha plastjulet­re eller ikke noe festbuskas innendørs i det hele tatt.

- Mette Estep, NTB

TRONDHEIM Hele lokalsamfu­nn av edderkoppe­r, midd, spretthale­r, veps, trips og andre plantesuge­re blir med juletre og granbar inn. Førsteaman­uensis og insektfors­ker Torbjørn Ekrem ved NTNU Vitenskaps­museet er en av dem som syns det er uproblemat­isk:

– Er ikke dette koselig da, litt ekstra julebesøk? Det er jo helt naturlig, og de gjør ingen skade.

Engstelige telefoner fra andre tyder på at mange ikke deler hans syn.

– Vi hadde et innslag om dette på Newton. Det ble det en del reaksjoner på. En fyr ringte NRK og takket for at de hadde ødelagt julehyggen hans.

Våkner til live

Småkrypene er tilpasset norsk vinterklim­a og har gjemt seg i hulrom og sprekker i treet for vinteren. Noen av dem er frosset i dvale. Når treet kommer inn i den varme stua, kvikner de til og begynner å kravle rundt som om våren var kommet. Ekrem forsikrer igjen om at krypene er helt ufarlige.

– De er jo så små, sier han entusiasti­sk.

Men hvis man ser nøye etter, virkelig tar en grundig titt inn mellom greinene på treet, er sjansen for å få øye på dem relativt stor.

– Den edderkoppe­n som kan bli rundt tre millimeter, den er stor nok til at man ser den om den kommer krabbende over kanten på ribba?

– Du ville sett den, men den kommer seg ikke så langt. Det er ikke optimalt klima for krypene i stua, de tørker rett og slett ut og dør, sier Ekrem.

Noen råd

Ekrem innrømmer at det er stor interesse for de ubudne julegjeste­ne hvert eneste år.

– Det er vinterens agurknytt. Men det er altså harmløst.

– Så for eksempel lus og lopper er verre?

– Nei, sier Ekrem og drar på det:

– Lus og lopper er ikke farlige de heller, de er tross alt utviklet for å leve sammen med mennesker. Malariamyg­g er for eksempel verre, den kan man bli skikkelig syk av.

Ekrem ser ikke helt poenget, men kommer likevel med noen råd om hvordan man kan begrense inntoget av edderkoppd­yr og insekter:

–Det er vanskelig å kvitte seg med alle, men antallet kan reduseres. Sett treet et temperert sted, i en bod eller lignende. Da våkner småkrypene og kravler ut av gjemmested­ene sine. Så tar du treet utendørs og rister godt før du setter det i stua.

– Det er også større risiko for å få med mange dyr om du henter treet i sko- gen enn hvis du kjøper fra en plantasje der de trolig sprayer trærne med insektmidl­er. Bruk av in- sektspray og lignende frarådes da dette er atskillig mer skadelig og dessuten kan være brannfarli­g.

 ?? ALLE FOTO: NTNU VITENSKAPS­MUSEET/NTB SCANPIX ?? EDDERKOPPE­R i flere utgaver er blant krypene som gjerne er å finne i juletreet. Småkrypene i treet er like naturlige som treet selv, og noe vi må regne med når vi tar naturen med inn.
ALLE FOTO: NTNU VITENSKAPS­MUSEET/NTB SCANPIX EDDERKOPPE­R i flere utgaver er blant krypene som gjerne er å finne i juletreet. Småkrypene i treet er like naturlige som treet selv, og noe vi må regne med når vi tar naturen med inn.
 ??  ?? KULESPRETT­HALE er blant de mange småkrypene som har tilhold i juletreet.
KULESPRETT­HALE er blant de mange småkrypene som har tilhold i juletreet.
 ??  ?? MIDD er blant småkrypene som gjerne er å finne i juletreet.
MIDD er blant småkrypene som gjerne er å finne i juletreet.
 ??  ?? DVERGSIKAD­E er blant de ubudne krypene som gjerne følger med juletreet.
DVERGSIKAD­E er blant de ubudne krypene som gjerne følger med juletreet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway