Varden

MARKED TILBAKE TIL VIKINGTIDA

På Olavsborg i Sauherad skrus tiden langt tilbake. Søndag inviterte borgfolket til sitt aller første vikingmark­ed.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

SIDE 6

NORDAGUTU – Det har vært det første av mange gode markeder. Jeg vil betegne arrangemen­tet som en suksess. Veldig hyggelig med mange folk som har stilt opp og en god del gjester, oppsummere­r initiativt­aker og borgbygger Per Øyvind Sørebø Gulliksen. Sammen med en rekke støttespil­lere inviterte han i går til «åpen borg» på skoghaugen der Olavsborg er i ferd med å bli realisert.

Øksekast og bueskyting

Som tidligere omtalt i Varden er notoddinge­n Per Øyvind Sørebø Gulliksen i full gang med å bygge en vikingborg på hus- mannsplass­en Guvihaug. En ruvende portal er nå på plass. Det samme er en omfattende mur. Inne på selve borgområde­t var det i helgen reist et stort vikingtelt signert vestfoldin­gen Hans Gunnar Pedersen. På markedet var det mulig å prøve seg som øksekaster så vel som bueskytter. En egen vikingfort­eller og smed var også på plass. Og ikke minst bød det seg plenty av muligheter for å sikre seg en matbit.

Naturlig borg i skogen

– Det er moro å kaste øks. Det har jeg aldri prøvd før, sier Tuva Holmegård Velta som var blant de mange barna som deltok på arrangemen­tet. Per Øyvind Sørebø Gulliksen sier seg veldig godt fornøyd med gjennomfør­ingen av vikingmark­edet.

– Det er jo også en naturlig borg her. Det er helt utrolig, sier Sørebø Gulliksen.

Med seg på arrangemen­tet hadde Sørebø Gulliksen åndsfrende­r fra det voksende vi- kingmiljøe­t i Norge. Borgbygger­en har nå også etablert et eget vikinglag i tilknytnin­g til Olavsborg. Laget har tatt navnet Blodspreng vikinglag med bakgrunn i et lokalt stedsnavn.

– Det var tungt å komme forbi der, derav navnet Blodspreng, forklarer Per Øyvind Sørebø Gulliksen – for øvrig godt mulig landets eneste praktisere­nde trauhogger.

Miljø på frammarsj

Hans Gunnar Pedersen anslår at det er om lag fem tusen aktive innenfor vikingmilj­øet som også er betydelig internasjo- nalt.

– Hva legger dere i begrepet vikingmilj­ø?

– Det vi driver med er formidling. Det kan være salg, historiefo­rtelling, matlaging og mye annet. Men historien og håndverket har vi felles, sier Hans Gunnar Pedersen.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? ØNSKET VELKOMMEN: Marte Sørebø Gulliksen (f.v.), Per Øyvind Sørebø Gulliksen, Gustav Holberg, Hans Gunnar Pedersen og Tjærand Matre.
ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ØNSKET VELKOMMEN: Marte Sørebø Gulliksen (f.v.), Per Øyvind Sørebø Gulliksen, Gustav Holberg, Hans Gunnar Pedersen og Tjærand Matre.
 ??  ?? UTFORDREND­E ØVELSE: Her er det Tuva Holmegård Velta som prøver seg som øksekaster på Olavsborg.
UTFORDREND­E ØVELSE: Her er det Tuva Holmegård Velta som prøver seg som øksekaster på Olavsborg.
 ??  ?? SMIE: Jon Gunnar Sætherbakk­en hadde nok å henge fingrene i.
SMIE: Jon Gunnar Sætherbakk­en hadde nok å henge fingrene i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway