Varden

Hogg ditt eget juletre

Det blir ikke skikkelig jul før Asako (9), Akira (11) og Wenche Myrland har hogd sitt eget juletre.

- Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no Joakim. S. Enger

Asako, Akira og Wenche Myrland dro til skogs for å hogge juletre.

SKIEN – Dette har blitt en tradisjon for oss. Vi gjør det hvert år, forteller de tre. Søndag formiddag hadde de funnet fram klær og sko som passet i plaskregne­t, og gitt seg i vei til Sneltvedt.

Der har gårbrukerp­aret Solbjørg og Svein Tore Realfsen holdt juletrehog­st hvert år i snart 20 år. Planefelte­t er på 6,5 mål, og det gir 4-500 juletrær hvert år. – Men vi selger ikke så mange. Grana er ca. åtte år gammel når den er hogstmoden som juletre, mens edelgrana trenger mer tid.

Uansett om folk hogger selv eller kjøper ett av dem Svein Tore har hogd, koster de 200 kroner. Det er god under den prisen som er gjengs blant selgerne.

Tidlig ute

Sesongen startet denne helga, men i ukevis før har det vært stor trafikk av juletrekjø­pere som har kommet og merket trær de ønsker seg. Så kommer de tilbake siste uka før jul og henter treet de har plukket ut.

– Treet vårt må være jevnt og fint. Og så må det være ganske slankt, for vi har ikke så stor plass i stua, sier de tre Myrlandene

Rett bak Skien kirke har Ole Einar Amli fra Melum satt op sin juletrebut­ikk, med gran fra egen skog og edelgran fra Danmark. – Faren min begynte å stå her for 40 år siden, og siden har vi vært her hvert eneste år. Det er mange kunder som kommer igtjen år etter år.

Grana tilbake

Peter Hjortdal selger juletre ved taxisentra­len på Stathelle i Bamble. Han selger furu, gran og edelgran. Edelgrana er fra Treungen. De to andre sortene er fra Vestfold. Hans billigste alternativ er furu og den koster 400 kroner. Hjortdal startet salger fredag og skal stå frem til lillejulaf­ten.

– Tidligere har det vært en slags trend med å ha edelgran, men de siste åra ser vi at folk går tilbake til vanlig gran, sier Hjortdal. Han tror mye av det skyldes at kvaen siver ut av trestammen og man kjenner duften av treet bedre.

– Folk forbinder den lukten med jul, forteller juletresel­geren. – Vel hjemme, kutter du av den nederste delen av stammen, omtrent på tykkelse med en brødskive. Så setter du treet i en bøtte lunkent vann.

«Treet må være jevnt og fint. Og så må det være ganske slankt»

 ??  ??
 ??  ?? TRADISJON: Wenche, Akira og Asako Myrland hogger alltid juletreet selv, her er de på Sneltvedt.
TRADISJON: Wenche, Akira og Asako Myrland hogger alltid juletreet selv, her er de på Sneltvedt.
 ??  ?? ALLE FOTO: JOAKIM ENGER
ALLE FOTO: JOAKIM ENGER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway