Varden

Halvorsen må tenke seg om

-

Alle er rystet etter skoleskyti­ngen i Newtown i USA på fredag. 20 barn og seks voksne ble drept av en ung mann. Det er meningsløs­t og ufattelig.

Vi har dessverre opplevd liknende tragedier før. Det har skjedd på skoler, universite­t, kjøpesentr­a og i kinosaler. Mange av de verste episodene har funnet sted i USA, men det finnes også triste eksempler fra Europa. Og i Norge kommer vi al

dri til å glemme hva som skjedde

Uansett hvor mye det drilles og øves, er det umulig å gardere seg mot gale

på Utøya og i regjerings­kvartalet 22. juli 2011.

Men ansvarlige politikere må likevel passe seg for ikke å komme med forhastede tiltak når det skjer store tragedier. Kunnskapsm­inister Kristin Halvorsen var for kjapp da hun allerede lørdag varslet at norske skoler og barnehager bør drilles i å håndtere liknende skyteangre­p.

Vi ønsker selvsagt ikke flere skytetrage­dier, men vi kan dessverre ikke sikre oss mot alt. Uansett hvor mye det drilles og øves, er det umulig å gardere seg mot gale menneskers handlinger.

Beredskaps­planer og øvelser kan være bra, men de kan fort skape unødvendig engstelse og redsel. Strengere kontroll og vakthold kan også føre til utrygghet.

I Norge verdsetter vi åpenhet. Den verdien må sette opp mot verdien av et gjennomkon­trollert samfunn på tå hev.

Derfor håper vi at Kristin Halvorsen tenker seg nøye om før hun innfører nye rutiner i norske barnehager og skoler.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway