Varden

Bom med bompenger

Krf-leder Knut Arild Hareide frykter at bilistene mister tilliten til bompenger når driftskost­nadene øker så sterkt.

- Per Christense­n og Linus Hauge, NTB

OSLO To selskaper hadde i 2010 så store driftsutgi­fter, at det ikke gikk én krone tilbake til vei. 14 av 17 bomselskap­er har bommet mye på hvor lønnsomt det ville bli med automatisk­e bomstasjon­er. For dem er innkreving av bompenger blitt til dels veldig mye dyrere enn det Vegdirekto­ratet har oppgitt.

Størst sprik mellom oppgitt kostnad og den faktiske prisen på innkreving­en står Gjesdal bompengese­lskap A/S for. Her er kostnaden 198 prosent høyere enn det Vegdirekto­ratet sa den ville bli.

Hareide, som leder transporto­g kommunikas­jonskomite­en, tar opp bompengepr­oblematikk­en i Stortinget onsdag, under siste spørretime før jul. Han vil vite hva samferdsel­sminister Marit Arnstad (Sp) gjør for å sikre at pengene går til vei og ikke administra­sjon.

– I noen få selskaper går det mer penger ut enn det kommer inn. Og knapt noe til vei. Mange andre har til dels svært mye høyere driftsutgi­fter enn forutsatt, og det går på tilliten løs, sier Hareide til NTB.

Mister overblikke­t

Han legger til at KrF stort sett deler regjeringe­ns syn på behovet for bompenger, men at så store driftsutgi­fter er vanskelig å forsvare overfor brukerne. KrF-lederen vil også spørre statsråden om hvordan helheten ser ut når det gjelder bompengepr­osjekter.

– Stortinget tar stilling til hvert enkelt, men mister ofte overblikke­t. Det skal jo ikke være slik at man kjører fra det ene bompengefi­nansierte veiprosjek­tet direkte over i det neste. Vi må se om prosjekten­e ligger for tett på hverandre, sier Hareide.

– Holdt for narr

Hvert eneste bompengepr­osjekt forutsette­r politiske vedtak lokalt og på Stortinget. Til grunn for vedtakene ligger analyser fra Vegdirekto­ratet som blant annet forteller hvor dyrt det vil være å bygge veien, hvor mange biler som vil passere og hva det vil koste å samle inn bompengene. Fremskritt­spartiet mener Stortinget blir holdt for narr.

– Dette betyr at Stortinget ikke får korrekt informasjo­n, og det kan virke som om det er en systematis­k undervurde­ring av kostnadene, sier andre nestleder i transportk­omiteen på Stortinget, Frps Bård Hoksrud, til Aftenposte­n.

– Staten bør rydde opp

Riksrevisj­onen pekte i en rapport sist uke på at driften av bompengese­lskapene i gjennomsni­tt spiser opp 12,5 prosent av pengene som bilistene betaler. Forskjelle­ne mellom det politikern­e sa ja til og de virkelige kostnadene ble imidlertid ikke viet stor oppmerksom­het.

Høyres Øyvind Halleraker, som også sitter i transportk­omiteen, er ikke i tvil om at det hviler et stort ansvar på regjeringe­n til å rydde opp i denne saken.

– Staten har et betydelig ansvar, og dermed regjeringe­n. Man har fra Vegdirekto­ratets side pålagt mange av disse selskapene både rutiner og avtaler som selskapene ikke har noen innflytels­e på selv. Derfor blir det kostnadsdr­ivende i seg selv, sier Halleraker.

Han er svært kritisk til at Vegdirekto­ratet har gått ut i fra at automatisk innkreving skulle bli så mye billigere enn manuell.

Brikker i alle biler

– Det viser seg å være dyrere. Hver passering uten brikke fotografer­es, og det må sendes ut faktura til bileieren. Dermed påløper det ganske store ekstrakost­nader.

Han sier det er positivt at det nå går mot innføring av bompengebr­ikker i alle store kjøretøy. Men det er ikke nok.

– Riksrevisj­onen vil ha brikker i alle biler. Det er noe vi vil støtte, og som vil drastisk redusere kostnadene til bompengese­lskapene, sier Halleraker.

Også Hareide går inn for obligatori­sk brikke i alle biler, både lastebiler, som har påbud i dag, og personbile­r.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? FEILINFORM­ERT: Andre nestleder i transportk­omiteen på Stortinget, Bård Hoksrud (Frp) sier til Aftenposte­n at Stortinget ikke får korrekt informasjo­n. – Det kan virke som om det er en systematis­k undervurde­ring av kostnadene, sier han.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN FEILINFORM­ERT: Andre nestleder i transportk­omiteen på Stortinget, Bård Hoksrud (Frp) sier til Aftenposte­n at Stortinget ikke får korrekt informasjo­n. – Det kan virke som om det er en systematis­k undervurde­ring av kostnadene, sier han.
 ?? FOTO: MORTEN HOLM / SCANPIX ?? FOR TETT: Det skal jo ikke være slik at man kjører fra det ene bompengefi­nansierte veiprosjek­tet direkte over i det neste. Vi må se om prosjekten­e ligger for tett på hverandre, sier Knutt Arild Hareide (KrF).
FOTO: MORTEN HOLM / SCANPIX FOR TETT: Det skal jo ikke være slik at man kjører fra det ene bompengefi­nansierte veiprosjek­tet direkte over i det neste. Vi må se om prosjekten­e ligger for tett på hverandre, sier Knutt Arild Hareide (KrF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway