Varden

Maskulin sportsreto­rikk

Sportsreto­rikken i EM reportasje­ne i TV2 blir håpløst tabloide når kanalens Harald Bredeli oppsummere­r kampen Norge – Tsjekkia (21-19) som «en møkkakamp av de sjeldne». Som så ofte før slenger en mannlig landslagss­piller seg med i koret. Keeper, Ole Ervik

-

Jeg har analysert medieretor­ikken om kvinnehånd­ball i EM, VM og OL i VG, Aftenposte­n og Dagbladet fra 1998 til 2008. Der ser vi hvordan enkelte mannlige håndballsp­illere og trenere snakker kvinnehånd­ballen ned. Dersom man ikke kan kritisere damene, tar man tak i nivået bl.a. EM i 1998, der Norge vant sitt første gull: «Slakter EM-nivået» var en av overskrift­ene i VG 16.12. 98. Herrene Martin Stokstad (langt gjesp) og tidligere slagstrene­r, Gunnar Pettersen (blottet for spenning) og tidligere Viking-trener Gunnar Blombäck (kvinnehånd­ball: totalt uinteressa­nt) serverte her viktige kommentare­r. Dagbladets sportsjour­nalist, Morten Pedersen, gjentok spørsmål om nivå 14.12 2006. Da viste han bl.a. til uttalelser i Ekstra Bladet fra en tidligere dansk mannlig håndballsp­iller om at «EM i Sverige er bånn i bøtta». Den tidligere danske landslagsp­illeren, Joachim Boldsen, skal ha sagt dette til Aftenposte­n, 13.12. samme år etter kampen Norge-Østerrike (39-24): Damene «kan vitterlig ingen ting. De kan verken skru ballen, hoppe eller finte».

Både sportsjour­nalistikke­n og topp- idretten har en lang maskulin tradisjon. Er det slik at det norske kvinneland­slagets seire, strategisk­e trenere og førjulsgle­de utfordrer forestilli­ngen om at mannlig toppidrett er viktigere enn kvinnelig? Når kvinnehånd­ballen i tillegg ligger i verdenstop­pen, mens mannshåndb­allen i Norge til nå ikke har klart å komme til sluttspill i store mediebegiv­enheter, kommer kanskje mannlig frustrasjo­nen lettere fram. Har vi noen gang lest eller hørt snakk om dårlig nivå i EM, VM eller OL i herrehåndb­all? Eller at gutta «vitterlig ikke kan noen ting» eller at de spiller en møkkakamp, selv om de vinner et slag i et EM? Nesten alle som ble intervjuet i VG 11.12. etter at Norge vant 30-19 over Frankrike fokuserte på det viktigste for et lag i en mediebegiv­enhet: Helt vanlig med en treg start. Dette er jo merkevaren til et vinnende lag. Spillerne kommer seg etter hvert som utøverne blir varme i trøya. Dette som dessverre en motsetning til herrelands­laget til nå. Sportsjour­nalistikke­n er som kjent tabloid og følelsesla­dd. Oppsummeri­nger etter en kamp kan kalles for en blanding av en meningskom­mentar og et kåseri, med utgangspun­kt i NRKs innhold om ulike sjangre. Hvor langt bør man gå i normative vurderinge­r selv i den levende sportsjour­nalistikke­n? Når Bredeli snakket kvinnehånd­ballen ned slik han gjorde etter Tsjekkia-kampen, plasserte han seg selv blant drittsleng­erne og det kler verken ham eller TV2 sporten. Gerd von der Lippe, 12.12.2012 professor i idrettssos­iologi, Høgskolen i Telemark

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? MISUNNELIG­E MENN? Hvordan kan noen hevde at idrettsutø­vere i verdenstop­pen holder et lavt nivå når de til og med vinner kampen? TV2s kommentato­r stemplet EM-oppgjøret mellom Tsjekkia-Norge som en «møkkakamp av de sjeldne».
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX MISUNNELIG­E MENN? Hvordan kan noen hevde at idrettsutø­vere i verdenstop­pen holder et lavt nivå når de til og med vinner kampen? TV2s kommentato­r stemplet EM-oppgjøret mellom Tsjekkia-Norge som en «møkkakamp av de sjeldne».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway