Varden

Fremskritt­spartiet vil ruste opp fylkesveie­ne

-

Norge er et lite land med 5 millioner innbyggere. Allikevel har vi tre politiske forvaltnin­gsnivåer: stat, fylke og kommune. Fremskritt­spartiet ønsker å nedlegge fylkene, og isteden styrke kommunene. For noen år siden mistet fylkene ansvaret for sykehusene, og fylkene stod da igjen nesten uten oppgaver. Istedenfor å nedlegge fylkene og spare skattebeta­lerne for en stor utgift, begynte de rødgrønne å se etter oppgaver de kunne overføre til fylkene. Løsningen ble den såkalte «forvaltnin­gsreformen» der man overførte over 17.000 kilometer av de aller dårligste riksveiene til fylkene, tilsvarend­e 60 prosent av riksveinet­tet. Forfallet på veiene som ble overført ble da beregnet til over 25 milliarder kroner. Dagens situasjon er trolig et samlet etterslep på nærmere 40 milliarder. Fylkene har ikke de samme muligheten­e til å finansiere veier som det staten har, og overføring­en av veier har derfor ført til dårlige veier.

Da Stortinget behandlet statsbudsj­ettet for 2013 fremmet Fremskritt­spartiet forslag om å tilbakefør­e de tidligere riksveiene til staten. Frp fremmet også forslag om 2 mrd. kroner ekstra til fylkesveie­ne, hvorav 73 millioner kroner til Telemark. Frp foreslår også 150 millioner kroner ekstra til rassikring av fylkesvein­ettet og 50 millioner kroner ekstra til fylkesveif­ergetjenes­ter.

Det er trist at regjeringe­n har ofret store deler av veinettet utelukkend­e for å holde sine egne fylkesting­spolitiker­e i aktivitet. Fremskritt­spartiet mener i motsetning til Arbeiderpa­rtiet, Sosialisti­sk Venstrepar­ti og Senterpart­iet at staten skal ha hovedansva­ret for det norske veinettet. Alt annet er å betrakte som ansvarsfra­skrivelse.

Bård Hoksrud, samferdsel­spolitisk talsmann og stortingsr­epresentan­t, Frp Jan-Henrik Fredriksen, stortingsr­epresentan­t Frp Ingebjørg Godskesen, stortingsr­epresentan­t Frp Arne Sortevik, stortingsr­epresentan­t Frp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway