Varden

Nytt lys over gravmyster­ium

Et noe «mystisk» gravminne har fått en forklaring.

- Eilert Kvernes

SKIEN Et merkelig gravminne i skogen i Valebø, som folk i bygda har lurt på bakgrunnen for, har nå fått mer lys over seg. Det skal ha sin bakgrunn helt tilbake til slutten på krigen og har forbindels­e med to tyske vaktfolk fra den russiske fangeleire­n.

Rodde i sterk vind

Advokat Thorstein Vale fra Valebø og som bor i Nesherad som en av de eldste i bygda, forteller at de to tyskerne hadde vært over til Ulefoss i en pram, og var på vei tilbake til Valebø. Det var sterk vind og vanskelig å manøvrere på en sikker måte. De tok derfor peiling på å komme seg i sikkerhet inn til Galten, som var det nærmeste fastlandet.

Hjelpeløst vitne

Men så langt rakk de ikke. Båten kantra, og de falt i det ennå iskalde vannet og drukna ikke så langt utpå. En mann som var inne på land hørte rop og skrik, men kunne ikke få gjort noe. Sokning ble visstnok ikke foretatt, og de to ble aldri funnet. Legger ned blomster Blant annet i Tyskland er det tradisjon og skikk for at det lages til et gravminne i nærheten av der folk mister livet for eksempel ved ulykker. Et slikt mine er satt opp med et pent kors og med navnet Walter Rogge i store bokstaver. Dette må da være navnet på den ene tyskeren som omkom. Her skal det av og til være noen som legger ned blomster.

Thorstein Vale har for- bindelser i den russiske ambassaden og tenker seg å formidle disse opplysning­ene dit – og kanskje det kan føre til enda mer lys over denne spesielle hendinga som har vært dunkel i bygda i alle disse åra.

Fornøyd grunneier

Minnekorse­t står i utkanten av eiendommen Galten til Gudmund Lia i Ski- en. Han er svært tilfreds med å få kjennskap til bakgrunnen for dette litt «mystiske» fremmedele­mentet på eiendommen.

 ??  ?? EN GÅTE SELV FOR GRUNNEIERE­N: Gravminnet i skogen på Galten-eiendommen i Valebø. Navnet er tydelig tysk. Men det var to personer som drukna da båten de satt i velta.
EN GÅTE SELV FOR GRUNNEIERE­N: Gravminnet i skogen på Galten-eiendommen i Valebø. Navnet er tydelig tysk. Men det var to personer som drukna da båten de satt i velta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway