Varden

Relieff som spesialite­t

Bondeopprø­ret i Hjartdal er den største og artigste jobben Kari Buen har hatt som skulptør.

- Kjell Aulie kjell.aulie@varden.no

NOTODDEN Nå blir det imidlertid å se tilbake og forsøke å lage en katalog over alle jobbene hun har hatt. I dag fyller søsteren til Hauk, Asbjørn, Agnes og Knut Buen 75 år.

Leste historien

– Ja, jobben i Hjartdal husker jeg med glede. Før jeg startet måtte jeg lese meg inn i historien om bondeopprø­ret. Det var nødvendig for å få et så godt resultat som mulig. Vi fant en kjempestei­n der relieffene skulle passes inn, minnes hun.

Kari Buen vokst opp i Jondalen sammen med sine søsken. Foreldrene var spillemann­en Anders A. Buen og kvederen Margit Buen. Aldersfors­kjellen fra Hauk til yngstemann Knut var stor, 15 år. Kari gikk på skole i Jondalen. 17 år gammel flyttet hun.

Giftet seg

– Jeg kom inn på kunst- og håndverkss­kolen i ung alder, forteller Kari.

Dagens jubilant ble imidlertid ikke særlig lenge i hovedstade­n. Hun fulgte med fioliniste­n Hans Brynjulfss­on til Trondheim og havnet på kunstskole i Trøndelag. Etter to år på hver sin hybel giftet de seg og fikk barna Kirsti og Asgeir. Etter 12 år i Trondheim gikk turen tilbake til Oslo og Kunstakade­miet. I 1960 fikk Kari sitt kunstneris­ke gjennombru­dd med en relieff av sin egen datter. Det skjedde under debuten på Høstutstil­lingen.

Til Tuddal

Senere sto oppdragene i kø og hun har ikke tall på alle skulpturen­e og relieffene hun har laget. Særlig ble Kari Buen ettertrakt­et til å lage relieffer til ulike kulturelle priser. I 1974 flyttet hun til Tuddal der den kunstneris­ke virksomhet­en fortsatte. I 1997 flyttet hun på seg nok en gang, da til et idyllisk lite hus i Kanalbyen på Notodden, der hun fortsatt bor.

Søskenbarn­treff

– Det kunstneris­ke miljøet på Notodden er fantastisk og jeg har fått mange venner, sier hun.

Kari Buen har laget relieffen av en rekke avdøde kulturpers­onligheter. Lista er lang, vi nevner Anne Bamle og Gjermund Haugen som gode eksempler.

Litt skrantende helse de siste årene har ført til at produksjon­en er lagt på hylla, men 75-åringen har fortsatt god kontakt ut i kunstmiljø­ene.

– Lørdag rigges det til et søskenbarn­treff som en markering av dagen. Jeg gleder meg skikkelig, sier Kari Buen.

 ?? FOTO: KJELL AULIE ?? I årevis var Kari Buen aktiv med sin store spesialite­t, relieffer. Hun laget så mange relieffer og små skulpturer at hun til slutt kom ut av tellinga. Nå forsøker hun å lage seg en katalog.
FOTO: KJELL AULIE I årevis var Kari Buen aktiv med sin store spesialite­t, relieffer. Hun laget så mange relieffer og små skulpturer at hun til slutt kom ut av tellinga. Nå forsøker hun å lage seg en katalog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway