Varden

Hjelper døgnet rundt

Det finnes hjelp for dem som føler at påsken er en tung og ensom høytid.

- Maria Køhn maria.kohn@varden.no

SKIEN Hos Mental Helses Hjelpetele­fon, som holder til i Skien, sitter blant andre Hilde Johnsen ved datamaskin­en i påsken for å snakke med mennesker som ikke har det så lett i høytiden.

– Jeg tror det blir stor pågang, men vi er godt forberedt, sier hun.

– 30 prosent flere

Aina Bergdahl, daglig leder i Hjelpetele­fonen, anslår at Hjelpetele­fonen, som blant annet tar imot telefoner og chatmeldin­ger døgnet rundt fra folk som trenger noen å snakke med, vil få inn rundt 200 telefonhen­vendelser daglig i påskeuka.

– Det er 30 prosent mer enn normalt, sier hun, og forklarer at folk stort sett ringer inn fordi de føler seg ensomme i høytiden. Også dårlig økonomi eller andres vellykketh­et på sosiale medier, kan være grunner til at folk tar kontakt med de ansatte på Hjelpetele­fonen.

Bergdahl, som også merker pågangen ved juletider, forteller at den vårlige påsken er annerledes fra den vinterlige høytiden.

– Vi har ikke noen tradisjone­r for å ta vare på hverandre i påsken. Da reiser folk heller på ferie, sier hun, og viser til at dette er en kontrast til juleferien, hvor folk, ifølge Bergdahl, er flinkere til å ta vare på hverandre.

– Tåler alle historier

Det samme forteller Janne Sukka, generalsek­retær i Kirkens SOS.

– Det er utfordring­er knyttet til høytid og vår. I julen er det mye fokus på at ikke alle har det så bra, mens det i påsken ikke er så mye snakk om det, sier hun. Også Kirkens SOS har døgnåpne telefonlin­jer for dem som trenger det.

Ved røret sitter frivillige, som er klare til å ta seg av over 400 henvendels­er daglig, over hele landet. I tillegg betjener de frivillige en chat-tjeneste fra mandag til torsdag.

– Folk kan ringe oss uansett, om de trenger noen å snakke med. Vi har vanlige folk med opplæring som tåler alle historier, sier hun.

Det er ikke bare via telefonkon­takt man kan få bukt med ensomheten i påsketiden. Ifølge Lene Kristin Nordhus, studielede­r i Mental Helse Telemark har flere av lokallagen­e i fylket flere typer lavterskel­tilbud, som møteplasse­r med ulike aktivitete­r.

 ?? FOTO: PER-ÅGE ERIKSEN ?? BEREDT: Hilde Johnsen (foran) betjener Hjelpetele­fonen i påsken. Her med kollegene Børre Bamle og Aina Bergdahl.
FOTO: PER-ÅGE ERIKSEN BEREDT: Hilde Johnsen (foran) betjener Hjelpetele­fonen i påsken. Her med kollegene Børre Bamle og Aina Bergdahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway