Varden

Takk. Tajik vil t A tak

- HELGE OTTESEN, JOURNALIST

Leselysten blant de unge skal økes. Yippi! Det gleder en som har puttet hjertet sitt mellom mange bokpermer opp gjennom årene. En som har kjent på både varme, sitring og undring. Gode følelser. Berikende følelser. Urovekkend­e følelser. Selvsagt skal man leve livet der ute livet er, men man kan oppdage mangt et liv mellom permer også.

Kulturmini­ster Hadia Tajik har innkalt til et møte 2. april. Første virkedag etter påske. Forleggerf­oreningen, Forfatterf­oreningen, Nasjonalbi­blioteket, Norsk bibliotekf­orening, Lesesenter­et, Kulturråde­t og foreninger. Det skal meisles ut en felles strategi for først og fremst å øke leselysten hos elever på barneskole- og ungdomssko­letrinnet. Det må ikke bare snakkes, men settes noen klare mål, mener kulturmini­steren. Det høres ut som et godt mål. Det trengs. Internasjo­nale undersøkel­ser viser en viss leseframga­ng, men også at norske elever leser dårligere enn det er grunn til å forvente i et land som Norge, som har god økonomi og høyt utdannings­nivå. Og fremdeles er det slik at jenter leser jevnt over bedre enn gutter. Tidligere har det vært gjort leseløft for voksne, nå er det altså barn. Felles strategi er viktig, da foreldres lese-

vaner også former barnas. Selvfølgel­ig gjøres det ting for å øke barns leselyst. I skolene for eksempel. Politimann og krimforfat­ter Jørn Lier Horst reiser mye rundt på skoler, Han er spesielt opptatt av å få de unge til å lese. Han har to serier gående, for barn og for ungdom. Og han fenger. Da han kom til sin gamle skole på Rugtvedt forrige uke, hadde de hatt et større leseprosje­kt med to av hans bøker, og flere av elevene hadde lest den tredje nylig utgitte og- så. Ros til lærerne for arbeidet de hadde lagt ned. Men apropos: de som hadde kastet seg på den tredje boken, var jentene!

Fem-bøkene og Hardy-bøkene vekket Lier Horst leseintere­sse. Jentene som leste Horst hadde også lest Fem-bøkene. Jeg leste også Hardy-bøkene som guttunge, spennende saker. En periode vekslet jeg på Hardy-guttene og Johan Borgens «Lillelord»-trilogi, med «De mørke kilder» og «Vi har ham nå». Ikke akkurat en vanlig blanding

kanskje, men jeg ville ikke vært det foruten. Ja, det er god litteratur og det er dårlig litteratur. Ingen av oss klarer å unngå det siste. Og hvordan skal du vite hva som er bra, hvis du ikke har lest noe dårlig? Men sånn er det jo med alt her i livet. Det viktigste er at man prøver seg fram, og foreldre har helt klart et ansvar for å fôre barna på best mulig måte. Enten det gjelder sunn frokost, matpakke eller litteratur. Jeg tipper kulturmini­ster Hadia Tajik kommer med sterke oppfordrin­ger til foreldrene. ta det til dere. Hurra også til Porsgrunn bibliotek. Søndagsåpe­nt er bra. La de små komme dit.

 ??  ?? VIL ØKE LESELYSTEN: Kulturmini­ster Hadia Tajik leser for barn på Litteratur­huset i Oslo. Det
VIL ØKE LESELYSTEN: Kulturmini­ster Hadia Tajik leser for barn på Litteratur­huset i Oslo. Det
 ??  ??
 ?? FOTO: ERLEND AAS / NTB SCANPIX ?? gjelder å starte tidlig.
FOTO: ERLEND AAS / NTB SCANPIX gjelder å starte tidlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway