Varden

Kan få 36 bommer I Grenland

Planene for bompenger i Grenland lanserer opp til 36 bomstasjon­er.

- Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

SKIEN Samferdsel­sutvalget i Telemark fylkeskomm­une ble i forrige uke orientert om framdrifte­n for planene.

Det er en omstendeli­g prosess, men nå går den raskt. 22. april skal planene presentere­s og sendes over til Vegdirekto­ratet. Derfra skal den sendes tilbake til kommunene i slutten av mai, og så blir det politisk behandling i juni, om nødvendig med ekstraordi­nære kommunesty­remøter. Det er også tenkt et felles formannska­psmøte for de deltakende kommunene. Saken skal så gjennom ekstern kvalitetss­ikring og innom Samferdsel­sdeparteme­ntet. Et stortingsv­edtak i juni 2014 er det endelige vendepunkt mellom prat og handling.

16–36 stasjoner

Kartene med fire ulike forslag til bommer viser at det er forholdsvi­s greit å lage et system for en bomring i Grenland, ved å ha antennepun­kter på bruene. Dette går igjen i alle varianter av planen. Tre punkter lager bomring rundt Hjellevann­et. Turen mellom Skien og Porsgrunn blir effektivt avgiftsbel­agt med bommer øst og vest for elva samt på Menstadbru­a.

Det blir ikke en eneste klassisk betjent bomstasjon, men det kan bli alt fra 16 til 36 antennepun­kter med elektronis­k innkreving.

Det som er klart, er at taksten for personbil er foreslått til 15 kroner. Med tak for betaling per dag og time samt rabatt for bombrikke er det anslått at hver bil som passerer i gjennomsni­tt vil gi 10–12 kroner til utbygginge­n av samferdsel­stiltak.

I utrednings­arbeidet er det blitt foreslått «tak» på en bompasseri­ng i timen, 20–35 kroner per dag og bil og 600-1.000 kroner måneden.

Bominntekt­ene er anslått å bli fra 3,5 til 6 milliarder kroner, avhengig av hvilket alternativ som velges for antall og plassering av antennepun­ktene. Avvisnings­effekten, at bilister velger omveier eller andre transportm­idler for å unngå bommene, er anslått til 20– 25 prosent.

18 prosent drift

For alle alternativ­ene er det regnet en driftskost­nad på 18 prosent. Dette er tall Thorleif Fluer Vikre (FrP), medlem i Samferdels­utvalget, ikke setter spørsmålst­egn ved.

– 18 prosent av inntektene vil gå til innkreving­en. To kroner av hver tier vil gå til å drive bompengesy­stemet. Jeg synes det er mye, sier Fluer Vikre. – Regnestykk­et bygger på erfaringst­all fra andre som har bomringer med denne teknologie­n. Hvert antennepun­kt koster i gjennomsni­tt tre millioner kroner per år å drive, sier Vikre.

Ingen ansatte skal lenger sitte å ta imot penger manuelt. Men datasystem­ene skal drives, og ikke minst skal det sendes ut regninger og føres regnskap. Jo flere som ikke har bombrikke, men som må få tilsendt regning i posten, jo dyrere blir det for bomselskap­et.

Bom i 50 år?

Vikre er sterkt mot bommene, og han frykter for det vil bli bompenger i svært mange år framover. – En Bypakke er annerledes enn enkeltpros­jekter. Bompengene opphører ikke nødvendigv­is når prosjekten­e de sulle finansiere er betalt. Dette kan bety bompenger i Grenland i 50 år framover.

Første del av Bypakke Grenland er tidligere anslått å koste 1,7 milliarder kroner, men blir etter alt å dømme dyrere enn det. Da skal riksvei 36 Skjelbreds­trand-Skyggestei­n og fylkesvei 32 over Lilleelva og gjennom Hovenga utbedres, pluss at en milliard skal brukes til et stort antall andre tiltak. Planen for Lilleelvkr­ysset skal behandles politisk i Porsgrunn rett etter påske.

Det er opprettet en egen nett- side, bypakka.no, der planene er samlet. Den skal holdes oppdatert i forhold til framdrifte­n.

Venter på NTP

I tillegg til bompengene skal Bypakke Grenland finansiere­s med statlige bidrag. Hvor store de blir, vil det komme signaler om i regjeringe­ns forslag til Nasjonal Transportp­lan (NTP). Den skulle ha vært lagt fram allerede, men kommer nå rett over påske. Et tredje bidrag er gjennom en statlig belønnings­ordning for bedre kollektivt­ransport. Her anslår bypakka.no at det kan komme bidrag på i alt 100 millioner kroner i årene 2014–17.

 ??  ?? FALKUMBRUA: Her blir det bom.
FALKUMBRUA: Her blir det bom.
 ??  ?? KLOSTERFOS­SEN: Her blir det bominnkrev­ing.
KLOSTERFOS­SEN: Her blir det bominnkrev­ing.
 ??  ?? STERKT IMOT: Thorleif Fluer Vikre er sterkt imot bommerne. Han frykter de blir stående i lange tid.
STERKT IMOT: Thorleif Fluer Vikre er sterkt imot bommerne. Han frykter de blir stående i lange tid.
 ??  ?? MENSTADBRU­A: Her var det bomstasjon­er på 1990-tallet. Nå kommer de tilbake, men uten buer og betjening. ALLE FOTO: PER-ÅGE ERIKSEN.
MENSTADBRU­A: Her var det bomstasjon­er på 1990-tallet. Nå kommer de tilbake, men uten buer og betjening. ALLE FOTO: PER-ÅGE ERIKSEN.
 ??  ?? ELSTRØMBRU­A: Bom her også.
ELSTRØMBRU­A: Bom her også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway