Varden

Vil ha oppgjør om surrogati

-

OSLO (NTB) KrF mener helseminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) trosset fagråd ved å lovfeste at det ikke skal være straffbart for privatfolk å skaffe seg surrogatba­rn.

Kristelig Folkeparti varsler oppgjør.

– Ren liberalise­ring. Når regjeringe­n nå skriver dette inn i loven, er det et signal om at surrogati er noe man ikke ser alvorlig på, sier KrF-politiker Øyvind Håbrekke til Vårt Land.

Det var fredag at Støre ba Stortinget endre bioteknolo­gilovens straffepar­agrafer slik at det kommer tydelig fram at «straffansv­aret ikke gjelder» for privatpers­oner som benytter surrogati «som ikke er tillatt etter loven».

Lovendring­en skal i Stortinget behandles som egen sak, selv om regjeringe­n i vår har varslet en egen stortingsm­elding om bioteknolo­gi. Håbrekke lover leven. – Vi vil presse på når saken nå behandles i Stortinget og utfordre regjeringe­n på hva lovendring­en egentlig betyr og innebærer, sier han.

Bioteknolo­ginemnda har tidligere anbefalt Støre å vente med lovendring­en til hele loven skal revideres. Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) reagerte sterkt da høringsrun­den pågikk før jul. Barneombud­et unnlot å ta stilling til saken, mens KrF flagget sitt standpunkt. Juridiske faginstans­er som uttalte seg, hadde ingen tunge innvending­er.

Regjeringe­n har hele tiden sagt at det kun handler om en presiserin­g av loven, og ikke en lovendring. KrF mener det dreier seg om liberalise­ring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway