Varden

Mange kan miste odelsrett

Norges Bondelag og flere andre organisasj­oner i landbruket støtter et forslag til innskrenkn­ing i odelsloven som vil frata nevøer og nieser odelsrette­n. Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag går imot.

-

OSLO (NTB) Lovendring­en vil føre til at et stort antall personer som i dag er odelsberet­tiget mister muligheten til å overta en landbrukse­iendom på odel.

Også Bondelaget har betenkelig­heter. Før Bondelaget uforbehold­ent kan støtte forslaget, må det gjøres en grundigere utredning om forholdet til Grunnloven, heter det i Bondelaget­s uttalelse.

Bondelaget begrunner støtten til lovendring­en med behovet for aktiv drift på en større del av landbruksa­realet. Da er det viktig at en landbrukse­iendom selges til noen som vil dri- ve aktiv jordbruksp­roduksjon, heter det i uttalelsen.

– Fra tid til annen er det et problem at fjerne slektninge­r bruker odelsrette­n for å benytte landbrukse­iendommen til andre formål, sier generalsek­retær i Norges Bondelag, Per Skorge. Han peker på at noen ønsker å overta fordi de vil bevare gården i slekten, eller de ønsker å bruke gården som feriested eller til utbyggings­formål.

– Personer som har vokst opp på en landbrukse­iendom i aktiv drift og velger å overta bruket, har ofte høy motivasjon for å bo der og drive gården videre, sier Skorge.

– Vi vil beholde odelsloven slik den er. Et hovedargum­ent går på likestilli­ng, sier leder i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag, Ann Merete Furuberg.

– Hvis vi innskrenke­r odelskrets­en, innskrenke­r vi også muligheten for at kvinner kan overta landbrukse­iendommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway