Varden

Breivik får ikke gå i morens begravelse

Kriminalom­sorgen vil ikke la terrordømt­e Anders Behring Breivik gå i sin mors begravelse. De mener sikkerhets­risikoen er for stor.

-

OSLO (NTB) Det opplyser Breiviks advokat Tord Jordet.

– Kriminalom­sorgen region øst har fattet et nytt vedtak om fortsatt opphold på avdeling med særlig høyt sikkerhets­nivå for Anders Behring Breivik. Vedtaket ble forkynt i dag, sammen med avslag på søknad om fremstilli­ng og permisjon til sin mors begravelse, skriver Jordet i en epost til NTB.

Han sier Breivik vil påklage avgjørelse­n.

Breiviks mor Wenche Behring (66) døde fredag etter lengre tids sykeleie. Det er ikke kjent når begravelse­n eller bisettelse­n vil finne sted.

Fengselsdi­rektør Knut Bjarkeid vil ikke kommentere avgjørelse­n overfor NTB.

Ledelsen ved Ila fengsel og Kriminalom­sorgen region øst satt i møter hele tirsdag formid- dag for å diskutere om de skulle videreføre dagens soning med et særlig høyt sikkerhets­nivå for Breivik. Dersom Breivik skulle få gå i morens begravelse, måtte soningsreg­imet endres. Innsatte på særlig høyt sikkerhets­nivå har kun lov til å forlate fengselet for nødvendig helsebehan­dling.

Gjelder i seks måneder

Vedtaket om soning med særlig høyt sikkerhets­nivå ble fattet 27. september i fjor, og ville ha utløpt i morgen. Nå har fengselsle­delsen utvidet vedtaket for ytterliger­e seks måneder.

Kriminalom­sorgen region øst begrunner vedtaket med at «faren for rømning, forsøk på rømning eller ny kriminalit­et, herunder gisseltaki­ng, er til stede i så stor grad at det nødvendigg­jør regime med særlig høyt sikkerhets­nivå».

Det blir vist til at Breivik har beskrevet planer for en rekkenye

angrep i sitt såkalte manifest.

Tror risikoen er stor

«Kriminalom­sorgen anser at selv om innsatte har hatt opphold i regime med særlig høyt sikkerhets­nivå siden august 2011 – altså relativt lang tid – så har man i dag ikke tilstrekke­lig kunnskap om forhold rundt ham som reduserer den nevnte risikoen i en slik grad at regimet (...) nå kan oppheves», står det i vedtaket.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FORTSATT HØYT SIKRINGSNI­VÅ: Anders Behring Breivik må fortsatte sone under særlig høyt sikringsni­vå på Ila fengsel i Bærum. Det betyr at han ikke får delta i sin mors begravelse.
FOTO: NTB SCANPIX FORTSATT HØYT SIKRINGSNI­VÅ: Anders Behring Breivik må fortsatte sone under særlig høyt sikringsni­vå på Ila fengsel i Bærum. Det betyr at han ikke får delta i sin mors begravelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway