Varden

– Utenfor samfunnet

-

SHARM EL-SHEIKH/OSLO (NTB) – Beduinene på Sinai har helt siden den israelske okkupasjon­en følt seg utenfor Egypt, sier professor Knut Vikør ved Universite­tet i Bergen.

Han sier de møtes med mistro av egypterne, som beskylder dem for å ha samarbeide­t med israelerne i de 15 årene fra 1967 til 1982 da Sinai var okkupert av Israel.

Helt til Camp David-avtalen i 1979 nektet Israel å oppgi Sinai. De gjorde halvøya til israelsk territoriu­m og åpnet for jødiske bosetninge­r og utvikling av feriebyer langs Rødehavet, helt til Israel i 1982 rev bosetninge­ne og trakk seg ut.

Beduinene har fått lite ut av den voldsomme utviklinge­n av turistindu­strien langs Rødehavet. Andre egyptere og sudanere fikk jobb blant annet som bygningsar­beidere, mens de beduinene som har fått arbeid, ofte må nøye seg med å være taxisjåfør­er eller turistguid­er i sine egne områder.

– Dermed er de blitt presset inn i smugling, sier Vikør. Og da dreier det seg både om narkotikas­mugling og en til dels brutal menneskesm­ugling, blant annet av afrikanske immigrante­r som vil til Israel eller til Europa.

Beduinene er nomader som lever på den arabiske halvøy og ellers spredt over hele Midtøsten, fra Irak og Syria til NordAfrika, der de tradisjone­lt har drevet med buskap, som geiter og sauer og kameler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway