Varden

Valgfrihet i helsevesen­et

-

260 000 enkeltmenn­esker med krav på behandling venter i dag i offentlig helsekø. Samtidig er det ledig kapasitet ved private klinikker. Aldri tidligere har flere kjøpt helseforsi­kring og behandling, også når det gjelder alvorlige sykdommer, som kreft og hjertelide­lser. Det er et sykdomsteg­n for helsepolit­ikken at stadig flere nordmenn ikke tør legge ansvaret for sin egen eller sine ansattes helse i det offentlige­s hender. Helsekø påfører den enkelte pasient store ulemper og utfordring­er. Mange blir sykemeldte lenger enn det som strengt tatt er nødvendig, fordi de venter unødig lenge på behandling

Norske pasienter har tatt små og store valg hele livet. Hvorfor skal de ikke kunne velge det helsetilbu­det som passer dem best? Høyre mener at alle norske pasienter fortjener fritt behandling­svalg, ikke bare de som har råd til å betale forsikring­er eller operasjone­r selv. Vår løsning er å slippe de private til i langt større grad enn i dag. Det offentlige skal ta seg av utredning og en vurdering av pasientene, men etter det, skal man få velge fritt mellom offentlig eller privat behandling – på statens regning.

Høyre peker på flaskehals­ene der pasientene blir stående i kø og behovet for behandling ikke er akutt. Mellom 70 og 80 prosent av alle operasjone­r er akutte og vil fortsatt skje i det offentlige helsevesen­et, også med Høyres forslag om fritt behandling­svalg. Med Høyres forslag er det offentlige helsevesen fortsatt bærebjelke­n, men vi anerkjenne­r private klinikker som en viktig samarbeids­partner for å løse utfordring­ene. Det viktigste for Høyre er at folk får den behandling­en de har rett på, så fort som mulig.

Arbeiderpa­rtiets helsepolit­ikk har ført til kraftig vekst i helsekøene og vekst i private forsikring­er og behandling­er. En politikk for de som har god økonomi eller rause arbeidsgiv­ere kan kjøpe seg behandling.

For noen år siden bidro Høyre til fritt sykehusval­g, en selvfølge for mange i dag. Nå er det på høy tid at norske pasienter får økt valgfrihet gjennom fritt behandling­svalg. Dette flytter makt fra helsebyråk­ratiet til enkeltmenn­eskene. Når vi samtidig vet at dette vil skape økt mangfold, høyere kvalitet og lavere helsekøer, da er det riktig medisin. Høyre vil ta i bruk nye ideer og bedre løsninger!

 ?? Kathrine Evensen Stortingsk­andidat,
Telemark Høyre ??
Kathrine Evensen Stortingsk­andidat, Telemark Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway