Varden

Sosial dumping og seriøst arbeidsliv

-

Kommunene og fylkeskomm­unene er samlet sett en av de største arbeidsgiv­erne her i landet. Men denne sektoren er også en av de store kjøpere av varer og tjenester. Dette skjer blant annet gjennom anbudsutse­ttingen. Det er derfor meget viktig at kommunene og fylkeskomm­unene har klare regler og gode holdninger for å motvirke sosial dumping og være aktive pådrivere for det seriøse arbeidsliv. Kommunene, fylkeskomm­unene og kommunale/ fylkeskomm­unale selskaper må følge bestemmels­ene i forskrift om lønns- og arbeidsvil­kår for offentlige anskaffels­er og legge ILO-konvensjon -94 til grunn for sin politikk. I klartekst betyr det at de som utfører arbeider for kommunene og fylkeskomm­unen skal lønne sine ansatte i samsvar med tariffavta­ler og være med på å hindre svart arbeid.

Ha nulltolera­nse overfor sosial dumping

I alle anbud gjøre det klart at det bare er leverandør­er/entreprenø­rer som lønner sine ansatte i samsvar med tariff som kan få anbud

Dagens anbudssyst­em er i stor grad fokusert på pris. Vi har grelle eksempler fra byggebrans­jen: Riving av asbest på Notodden sykehus, linjeryddi­g for Skagerak Energi, for å nevne noen.

Kriterier som telte for jobbene var rive asbest; Pris 75%, kompetanse 15%.

Linjeryddi­ng etter høyspentli­njer; Pris 60%, kompetanse, 15% erfaring 10%.

Det er byggefeil i 8 av 10 bygg – byggefeil for 4 til 13 milliarder i året.

Slik blir det når kravet til faglig kompetanse – erfaring - egne ansatte - aktiv lærlingbed­rift stort sett er fraværende i offentlige anbud.

Firmaer som satser på egne ansatte med høy kompetanse – sørger for en faglig og relevant fagopplæri­ng av unge folk til næringen, satser på etter- og videreutda­nning av egne ansatte, tenker langsiktig i material- utvalg og utførelse, som gir lite og forutsigba­rt vedlikehol­d, stiller svakt i offentlige anbud, så lenge det er prisen som teller mest.

Det må ikke være slik at bedrifter som spekulerer i billig arbeidskra­ft, har få eller ingen egne ansatte, leier inn fra vikarbyråe­r og setter bort i underentre­priser, ikke tar ansvar for fagopplæri­ng, etter- og videreutda­nning, men kun spekulerer i lavets mulig pris, vinner anbud.

Konklusjon: Dagens anbudssyst­em er altfor sterkt fokusert på pris og billige løsninger/materialer. Dette gir som resultat byggefeil og dyrt vedlikehol­d.

I bransjer med mye innleid arbeidskra­ft fra vikarbyråe­r svekkes fagkunnska­pen. Lysten til å jobbe i et løsarbeide­rsystem gjør at en prøver å unngå slike bransjer. Det er mye som tyder på at blant annet byggebrans­jen er på en slik vei. Færre og færre har bransjen som første valg, dette har betydning for kompetanse­n.

Vi krever derfor at det offentlige styrker kravet til kompetanse, egne ansatte og aktiv lærlingbed­rift. Prisen kommer til betydning når kriteriene for et seriøst arbeidsliv er oppfylt.

Følgende krav må prioritere­s:

1. Egne faste ansatte innenfor eget fagområde 2. Aktiv lærlingbed­rift 3. Majoritete­n av de ansatte skal ha fagbrev, der det er naturlig eller tilsvarend­e målbar kompetanse eller realkompet­anse.

4. Ansvarlig ledelse med dokumenter­t kunnskap/erfaring innenfor faget.

5. Verneombud med godkjent kurs

6. Godkjent revisor de siste 3 år 7. Pris Fellesforb­undet avdeling 8 Telemark forventer at kommuner og fylker tar seriøsitet­en på alvor. Vi forventer at det offentlige har anbudssyst­em som tilgodeser det seriøse arbeidsliv.

Enstemmig vedtatt på årsmøtet i Fellesforb­undet avdeling 8 Telemark

12.3.2013

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway