Varden

- Dette skal bli moro!

Etter mange år som administra­tor, ser Kristian Ihle Hanto nå frem til spennende år med forskning og undervisni­ng.

- Jan Odinsen jan.odinsen@varden.no

SKIEN/TYRKIA Da Hanto fylte 50, ble mannens allsidighe­t poengtert. Han var instituttl­eder på Høgskolen i Telemark, avd Bø, gardbruker hjemme i Lunde, styreleder i Telemarksf­estivalen, lokalpolit­iker, målmann – med flere år på 90-tallet som leder av Noregs Mållag - og folkedanse­r med år i Norges-toppen.

Sabbatsår

Ti år etter har han tatt seg et sabbatsår. Mens 50årsdagen var overlatt til tilfeldigh­eten – dvs endte i et overraskel­sesselskap, dro han i år til Tyrkia med familien - kone og to av tre barn – en uke i forkant av dagen. Og har da om ikke full, så mer regi selv.

Sabbatsåre­t kommer etter en årrekke som instituttl­eder og senere prosjektle­der ved Høgskolen og brukes til faglig oppdaterin­g.

– Jeg leser kulturteor­i. Særlig relatert til språk og makt, noe som fremdeles interesser­er meg. Og så idehistori­e. Så å være i Tyrkia, er bare herligheta, sier Hanto som tidligere også har studert kristendom­skunnskap.

– Vi har gått i litt i Paulus fotspor, både i Smyrna og Efesos.

Skal bli moro!

– Jeg har hatt morsomme år på institutte­t, men også forsaket mye. Det har ikke blitt så mye faglig.

– Nå ser jeg fram til å undervise, skrive og forske.

– Det er ikke litt sent å «omskolere» seg?

– Nei, jeg kommer til å jobbe til de bærer meg ut. Dette skal bli moro!

– Du er gammel Apmann. Hvordan blir det med valgkampen i år? – Jeg får holde meg litt unna der. Jeg skal ha ansvaret for politikers­kolen vi startet opp med 15 studiepoen­g i fjor. Vi har fått ganske bra tilbakemel­digner. Fra høsten av blir det en justering med ti studiepoen­g på deltid.

– Som 50-åring ble du spurt om du er en kriger?

– Nei, jeg er gruelig - «gårrsnill», sier Hanto.

Og med et hørbart smil legger han til: – På grensa til dumsnill.

– Jeg liker ikke å kvitte meg med siste rest av naivitet. Jeg orker ikke å gå rundt og skule hele tida. Det er bedre å tro og ta feil, enn ikke å tro på folk.

– Å gjøre vel, er bedre enn å ville vel. Teori og praksis, vet du, sier Kristian Ihle Hanto.

 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? OPPDATERT: Frem til høsten leser Kristian Ihle Hanto seg opp på kulturteor­i, særlig språk og makt. Så skal han undervise og forske. Bildet er fra Noregs Mållags språkmøte i Bø i januar i år.
FOTO: HALVOR ULVENES OPPDATERT: Frem til høsten leser Kristian Ihle Hanto seg opp på kulturteor­i, særlig språk og makt. Så skal han undervise og forske. Bildet er fra Noregs Mållags språkmøte i Bø i januar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway