Varden

Alltid vært motorgal

Kjell Berg ville bli maskinist, men den motorgale pensjonist­en endte opp med forretning i Strandgata på Stathelle.

- Arve Moen arve.moen@varden.no

STATHELLE – Nå har jeg drevet med motorsykle­r, mopeder, deler og verksteddr­ift i mer enn 20 år, forteller Berg, som skjærtorsd­ag fyller 80 år.

Berg ble født på Strømmen, men kom til Bamble som 12-åring.

– Jeg måtte bare følge med på lasset da far skul- le overta gården i Surtebogen. Far hadde drevet en sykkel- og sportsforr­etning i Oslo, men i 1946 startet han et firma under navnet Bamble sport. Dette firmaet flyttet til Strandgata. Sykler og symaskiner var firmaets hovedvare, ved siden av verksteddr­ift.

I 1957 overtok Kjell Berg og nå ble mopeder og motorsykle­r en viktig del av driften. I 1981 ble sportsavde­lingen solgt og Berg fortsatte sitt firma under navnet Kjell Berg a/s.

Som mange andre dro Berg til sjøs hvor han var om bord i tankbåtene til Sigval Bergesen.

– Jeg fikk en lærerik periode hvor jeg ble skikkelig voksen. Jeg hadde planer om å bli maskinist, men da jeg var i militæret endret interessen seg og jeg vervet meg. I begynnelse­n av 50-tallet traff jeg min flotte kone Elly og vi giftet oss i 1955. – En som var like motorgal som meg var speedwaykj­øreren Basse Hveem. Vi opplevde mye sammen og det største var da vi møtte Jesus. Basse ble frelst da han lå på dødsleiet og han sa: – Jeg har opplevd mye, men dette er det største av alt.

– Livet fikk en annen mening i 1967. Vi ble tilsluttet Betania og nå synger både min kone og jeg i 60+.

– I 2002 overtok vi fra Tempo Norge hele deres lager av Tempodeler. Dermed ble vi og er Norges eneste grossist på Tempodeler. Samme år trappet Elly og jeg ned og overlot driften til sønnen Terje.

Nå går mye av tiden til driften av et lite bedriftsmu­seum hvor Kjell slår av en Tempoprat med kundene.

– I kroken for nostalgi finnes motorsykle­r og mopeder fra 1937 og oppover, foto fra gamle Stathelle og den eldste produserte Sachsmotor­en.

– Jeg vil at etterkomme­rne skal få vite hva forfedrene drev med.

Varden gratulerer med dagen.

 ?? FOTO: ARVE MOEN ?? MUSEUM: Kjell Berg er daglig innom museet han har laget i Strandgata på Stathelle.
FOTO: ARVE MOEN MUSEUM: Kjell Berg er daglig innom museet han har laget i Strandgata på Stathelle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway