Varden

Hva har du i p åskepulken?

Smellvakke­rt i fjellet i påsken, ikke sant? Pulken er full av godsaker. Selvsagt krimbøker også. Har du ikke funnet noen, sier du? Da skal du få noen gode tips, servert av telemarkin­ger som skriver krim selv.

- Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

SKIEN Påske på hytta. Da må vi ha kokt egg til litt sen frokost, kombinert med NRK og Viggo Valles påskelabyr­int. Vi må ha Kvikk-Lunsj og appelsin på skituren og påskemarsi­pan i hyttevegge­n. Vi må ha påskekrim på tv om kvelden. Og vi må spe på med gode krimbøker underveis. Eller?

Vanemennes­ker

Jo da, mange som reiser til fjells i påsken har det nok slik. Men alle reiser ikke til fjells, det er i hvert fall en myte. Men de som har fri hjemme gjør kanskje i hvert fall noen av de nevnte tingene.

Visst er vi vanemennes­ker, men hvor kommer dette fra?

Siden det i denne omgang dreier seg om krim, her er historien om hvordan påskekrimf­enomenet skal ha oppstått.

Skapte oppstandel­se

Det er et PR-stunt, akkurat som du trodde. Og det er norsk. Fenomenet startet med en vellykket reklamekam­panje for krimromane­n «Bergenstog­et plyndret i natt». Boken ble lansert på førsteside­n i Aftenposte­n en uke før palmesønda­g, 24. mars 1923.

Boken var skrevet av Jonathan Jerv, noe som var et psevdonym for forfattern­e Nordahl Grieg (jo, den Nordahl Grieg) og Nils Lie. Boken kom ut på Gyldendal Forlag og der var Harald Grieg redaktør. Harald var Nordahls bror.

Redaktøren kjøpte annonsepla­ss på førsteside­n og formet den som en nyhetssak. Den var merket med annonse, men ikke alle fikk det med seg. Det skal ha vært stor pågang på telefonen av fortvilte mennesker som hadde familie eller venner om bord på toget. Dermed var en slags forventnin­g om «påskekrim» skapt, og den er det siden blitt bygget opp under.

Krim hele året

Senere startet NRK opp med radiohøres­pill og tv-en tok så tak i det samme fenomenet. Sherlock Holmes, Hercule Poirot og Miss Marple ble sendt som enkeltepis­oder. Så kom krimserien­e oppdelt over tre eller fem fortløpend­e dager. Hvem husker vel ikke Adam Dalgliesh, i Roy Mardsens skikkelse?

Det kommer mange krimbøker ut før påske, men det kommer mange krimbøker hele året. Veldig mange krimbøker. Det sitter mange bokelskere som venter på Jo Nesbøs neste bok om Harry Hole. Den kommer til sommeren og andre krimforfat­tere har plottet inn det som et tidspunkt de ikke skal gi ut egne bøker.

Men du venter på Harry, her er gode tips nå i forbindels­e med påsken.

 ??  ?? Guillou Jan
» «Coq Rouge
lydbok Rød hane
n Damm Cappele
Grisham John
Firmaet s « mann» Lydbokforl­aget .no
MIN PULK ER LASTET MED: Du skal ikke se bort fra at mannen med pulk har noen krimbøker pakket
d Raymon Chandle r «Den store
søvnen »...
Guillou Jan » «Coq Rouge lydbok Rød hane n Damm Cappele Grisham John Firmaet s « mann» Lydbokforl­aget .no MIN PULK ER LASTET MED: Du skal ikke se bort fra at mannen med pulk har noen krimbøker pakket d Raymon Chandle r «Den store søvnen »...
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ANDERS GJENGEDAL, INNOVATION NORWAY ?? på «sleden». Noen vil kanskje si den flotte norske fjellheime­n , er spennende nok i seg selv?
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ANDERS GJENGEDAL, INNOVATION NORWAY på «sleden». Noen vil kanskje si den flotte norske fjellheime­n , er spennende nok i seg selv?
 ??  ?? Håkan Nesser katten, «Svalen, rosen, døden
» Gyldend al
Forlag
Håkan Nesser katten, «Svalen, rosen, døden » Gyldend al Forlag
 ??  ?? John Dickson
Carr «Sort Messe»
Aschehoug
John Dickson Carr «Sort Messe» Aschehoug
 ??  ?? Max Mauser «Natten
til fandens geburts
dag» Kurer Forlag
Max Mauser «Natten til fandens geburts dag» Kurer Forlag
 ??  ?? Riverton Stein Jernvog
nen» «
ad Vigmost
2005 & Bjørke
Riverton Stein Jernvog nen» « ad Vigmost 2005 & Bjørke
 ??  ?? Robert Harris
Pompeii » «
House Random
Robert Harris Pompeii » « House Random

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway