Varden

Stordugn Ad for «ny» kirke

To kvelder hver uke det siste halve året har Tøger Østby vært på dugnad i Gjerpen misjonskir­ke. Skjærtorsd­ag tar menigheten et totalrenov­ert kirkebygg i bruk.

- Ingunn Rui

SKIEN Østby har langt fra vært alene. 80 forskjelli­ge personer har vært med på dugnaden, ungdom som eldre.

– I snitt har det vært 20 personer hver dugnadskve­ld, pluss pensjonist­er på dagtid, forteller Nils Hoppestad, leder av byggekomit­een.

– Ikke bare medlemmer, men også venner og naboer av menigheten har stilt opp. I en tid da det sies å være vanskelig å få frivilliga­rbeidere, har vi opplevd det stikk motsatte.

Åtte millioner kroner har de 275 medlemmene i Gjerpen misjonskir­ke på Jønnevald (Foss) investert i ombygginge­n. Uten dugnad hadde prislappen blitt to til fire millioner høyere, estimerer Hoppestad.

Om motivasjon­en oppsummere­r han:

– 40 års slitasje på gamlebygge­t, behov for heis og mer tidsriktig­e lokaler samt ønske omå ekspandere i en bydel som er i vekst. Vi vet det kommer nye byggefelt rundt oss på alle kanter. Gjerpen misjonskir­ke har vært her siden 1879 og ønsker fortsatt å bety noe i nærmiljøet, ikke minst for de unge.

Flerkultur­ell glede

– De siste ukene har vi ikke behøvd å kalle inn ifølge dugnadslis­tene engang. Folk har bare kommet, noterer Hoppestad fornøyd.

– Dere ligger ikke nettopp i byens sentrum?

– Nei, men vi er en etablert og

anerkjent menighet i Gjerpen, befinner oss som sagt i et utbyggings­område og opplever velsignels­en av et stort misjonseng­asjement over mange år. Minst ti misjonsarb­eidere er de siste 20 årene blitt utsendt herfra, de fleste til Colombia. I tillegg har vi opplevd den flerkultur­elle gleden ved å ha hatt flere unge colombiane­re i arbeid i menigheten. Skal vi fortsatt være en misjonsmen­ighet, må vi ha en sterk base hjemme også.

Snekrer døgnet rundt

400 ekstra kvadratmet­er inngår i renovering­en. Nytt inngangspa­rti, hall og kafeteriao­mråde er på plass, likeledes nytt storkjøkke­n, egen ungdomssal, nye grupperom og nytt inventar i kirkesalen. Heisen er nevnt. I tillegg kommer nytt lys- og høyttalers­ystem, det siste med lyd på høyde med Rikskonser­tene. Innkjøp av tomt til nye parkerings­plasser er også inkludert.

Tøger Østby (39) er snekker av yrke og snekker på dugnad. Dessuten har han stått for materialbe­stillinger og organisert frivilliga­rbeidet rent praktisk.

– Hva har fått deg til å stå på måned etter måned?

– Ønsket om å gjøre en innsats i en menighet jeg trives i. – Ingen tretthet å spore? – Jo, jeg begynner å bli litt forsynt, men nå er vi da også ferdig. Det gode miljøet har hjulpet på utholdenhe­ten.

Motivasjon­s-boost

Valg av farger og møbler har Liv Mette Limi med proffe rådgivere stått for. En «motivasjon­sboost,» sier ungdomspas­tor Kjetil Millett om fornyelsen i den kule ungdomskje­lleren.

Blant de yngste og ivrigste dugnadsarb­eiderne finner vi Benjamin Limi (12). Hans store interesse er lyd. Ikke overrasken­de er han blant dem som har brukt mye tid på den nye miksepulte­n.

– Jeg har vel nesten bodd her de siste månedene, medgir unggutten med drøm om gromlyd i blikket.

Åpner skjærtorsd­ag

Gjenåpning­en skjærtorsd­ag finner sted en måned tidligere enn planlagt. En egen festuke er planlagt senere, med start onsdag 17. april og festgudstj­eneste 21. april.

«Jeg har full kontroll,» synger Bjørn Eidsvåg over de nye høyttalern­e idet Varden forlater dugnadsgje­ngen.

 ??  ?? 80 FRIVILLIGE: Over 80 frivillige har utført dugnad verdt millioner i Gjerpen Limi, Aili Gundersen, Ingar Skilbred og Leif Røsholt.
80 FRIVILLIGE: Over 80 frivillige har utført dugnad verdt millioner i Gjerpen Limi, Aili Gundersen, Ingar Skilbred og Leif Røsholt.
 ??  ?? DØGNET RUNDT: Tøger Østby (39) er snekker av yrke og snekker på dugnad. To kvelder i uka i et halvt år har han snekret nær sagt døgnet rundt.
DØGNET RUNDT: Tøger Østby (39) er snekker av yrke og snekker på dugnad. To kvelder i uka i et halvt år har han snekret nær sagt døgnet rundt.
 ??  ?? GROMLYD: Tre blad Limi med drøm om gromlyd i blikket. Sammen med pappa Reinor (t.v.) legger Benjamin og Andreas siste hånd på den nye miksepulte­n.
GROMLYD: Tre blad Limi med drøm om gromlyd i blikket. Sammen med pappa Reinor (t.v.) legger Benjamin og Andreas siste hånd på den nye miksepulte­n.
 ??  ?? BOOST: En «motivasjon­sboost,» sier ungdomspas­tor Kjetil Millett om renovering­en av Gjerpen misjonskir­ke – her i liggende positur foran f.v. Liv Mette Limi, Kari Marthe Thoresen, Petter Larsen Hellstrøm, Jon Filip Ultvedt, Benjamin Limi og Andreas Limi.
BOOST: En «motivasjon­sboost,» sier ungdomspas­tor Kjetil Millett om renovering­en av Gjerpen misjonskir­ke – her i liggende positur foran f.v. Liv Mette Limi, Kari Marthe Thoresen, Petter Larsen Hellstrøm, Jon Filip Ultvedt, Benjamin Limi og Andreas Limi.
 ??  ?? PÅ DUGNAD: Skjærtorsd­ag tar Gjerpen misjonskir­ke et totalrenov­ert kirkebygg i bruk. – Ikke bare medlemmer, men også venner og naboer av menigheten har stilt opp på dugnadene, forteller byggekomit­é-leder Nils Hoppestad.
PÅ DUGNAD: Skjærtorsd­ag tar Gjerpen misjonskir­ke et totalrenov­ert kirkebygg i bruk. – Ikke bare medlemmer, men også venner og naboer av menigheten har stilt opp på dugnadene, forteller byggekomit­é-leder Nils Hoppestad.
 ??  ?? GARDINER: Tone Enger svinger strykejern­et. De nye gardinene til «Barnekirke­n» er snart klare.
GARDINER: Tone Enger svinger strykejern­et. De nye gardinene til «Barnekirke­n» er snart klare.
 ??  ?? misjonskir­ke. Her er noen av dem i innspurten: Foran Kjetil Dale og Benjamin Limi. Bak f.v. Nils Hoppestad, Sten Thygesen, Tone Enger, Liv Mette
misjonskir­ke. Her er noen av dem i innspurten: Foran Kjetil Dale og Benjamin Limi. Bak f.v. Nils Hoppestad, Sten Thygesen, Tone Enger, Liv Mette
 ??  ?? FØR: Slik så Gjerpen misjonskir­ke ut før renovering­en.
FØR: Slik så Gjerpen misjonskir­ke ut før renovering­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway