Varden

Frykter nedleggels­e

Styreleder i AT Skog, Olav Veum, håper fortsatt det skal være mulig å få inn nye eiere ved cellulosef­abrikken Södra Cell Tofte i Hurum.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

BØ – Dersom Tofte blir lagt ned vil dette få store konsekvens­er for hele skogbruket i Telemark. Ringvirkni­ngene er fortsatt uoversiktl­ige i og med at vi må finne andre kanaler for tømmeret. Det er mange aspekter som gjør oss urolige og bekymret, sier Olav Veum til Varden.

Leter etter kjøper

Siden i fjor høst har det svenske eierselska­pet Södra arbei- det med å finne kjøper til Södra Cell Tofte i Hurum kommune i Buskerud. Södra Cell Tofte, tidligere kjent under navnet Tofte Cellulose, har en produksjon­skapasitet på om lag 400.000 tonn bleket papirmasse og sysselsett­er tre hundre ansatte.

Veldig viktig for fylket

Også for skogbruksn­æringen i Telemark er fabrikken en hjørnesten­sbedrift. Olav Veum sier at AT Skog alene har en årlig avvirkning på 500.000-600.000 kubikk med tømmer. Av dette går om lag halvparten som massevirke.

– En drøy halvpart av dette igjen går til Tofte. Dette innebærer at vi er avhengige av Tofte knyttet til om lag tretti prosent av virket som AT Skog leverer. I tillegg har vi flere sagbruk i regionen, blant annet i Bø, som vil bli rammet dersom Tofte legges ned, sier Veum.

Södra opplyser å ha hatt kontakt med en rekke potensiell­e kjøpere rundt om i verden. Sel- skapet anser budene som har kommet inn, for å være for lave og har avbrutt salgsprose­ssen. Avgjørelse­n betyr at produksjo- nen ved fabrikken planlegges å stoppe allerede 1. mai.

Jobber for mulig løsning

– Jeg vil likevel understrek­e at Tofte fortsatt er i drift. Det jobbes for å finne en alternativ løsning. Dette har vi ikke gitt opp, sier Olav Veum.

– Hvilke alternativ­er ser du for deg?

– Det må være at Södra velger å selge framfor å legge ned fabrikken. Hvilke konkrete alternativ­er som kan være aktuelle, kan jeg ikke kommentere, sier Veum.

Informasjo­nsdirektør i Södra, Magnus Berg, ønsker ikke å spekulere i hvorvidt det fortsatt er være mulig med drift på Tofte etter 1. mai.

– Det som konkret kreves er at noen kommer inn med et bud som styret kan akseptere, sier Magnus Berg til Varden.

 ?? FOTO: DAG VASDAL ?? ALVORLIG FOR SKOGBRUKET: Nedleggels­e av cellulosef­abrikken Södra Cell Tofte i Hurum vil ramme skogbruksn­æringen i Telemark hardt.
FOTO: DAG VASDAL ALVORLIG FOR SKOGBRUKET: Nedleggels­e av cellulosef­abrikken Södra Cell Tofte i Hurum vil ramme skogbruksn­æringen i Telemark hardt.
 ?? FOTO: REIDAR PEERSEN ?? HÅPET LEVER: Styreleder i AT Skog, Olav Veum, har ikke gitt opp muligheten for å få til en alternativ Tofte-løsning.
FOTO: REIDAR PEERSEN HÅPET LEVER: Styreleder i AT Skog, Olav Veum, har ikke gitt opp muligheten for å få til en alternativ Tofte-løsning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway